Tarjoamme sinulle ilmaiseksi 15 min alkukeskustelun. Alkukeskustelu ei sido sinua palvelun ostamiseen.

Avioliitto juristin silmin

Mitä lakiasioita avioliitossa on hyvä ottaa huomioon? Usein avioliittoon sitoutuminen nähdään kahden ihmisen rakkauden osoituksena toisiaan kohtaan ja tietynlaisena henkisenä sitoutumisena. Todellisuudessa avioliitto on kuitenkin ennen kaikkea taloudellinen sitoumus. Avioliittoon astuessaan puolisot saavat avio-oikeuden toistensa omaisuuteen. Avio-oikeuteen on mahdollista vaikuttaa avioehdolla ja perintöasioihin testamentilla. Vaikka avioeron mahdollisuutta ei olekaan mukava ajatella, kannattaa siihenkin suhtautua riskienhallinnan näkökulmasta ja perehtyä asioihin etukäteen. 

Tiedätkö, mitä kaikkia lakiasioita avioliittoon liittyy?

Avioliitto vaikuttaa suoraan lain nojalla merkittävällä tavalla puolisoiden taloudellisiin asioihin. Lataa tästä avioliiton lakiasioiden miniopas, jotta tiedät, miten avioliitto vaikuttaa omaan talouteesi ja juridiseen turvaasi.

Lataa miniopas avioliiton lakiasioista

Mitä jokaisen tulisi tietää avioehdosta?

Avioehto on puolisoiden sopimus siitä, kuinka heidän omaisuutensa jaetaan avioliiton päättyessä joko avioeroon tai puolison kuolemaan. Avioehto ei ole pakollinen asiakirja, mutta ilman sitä omaisuus jaetaan puoliksi lain mukaan. Kaikkein tärkeintä on avoin keskustelu oman puolison kanssa siitä, miten he haluavat omaisuutensa jaettavan mahdollisessa avioerossa ja viimeistään puolison kuoleman jälkeen. Avioehdolla molemmille jaettavan omaisuuden voi rajoittaa koskemaan vain tiettyä omaisuutta sen sijaan, että jaon kohteena olisi aivan kaikki omaisuus, kuten saadut perinnöt ja oma yritysomaisuus. Lue Lexlyn asiantuntijoiden laatimista artikkeleista lisätietoa, niin keskustelun aloittaminen on helpompaa.

Tee avioehto verkossa

Oletko uudessa avioliitossa? Muista vanhan avioliiton ositus

Jos olet ollut naimisissa aikaisemmin, sinun kannattaa varmistaa, että edellisen liiton lakiasiat ja taloudelliset siteet on purettu lain edellyttämällä tavalla eli ositus on suoritettu. Vaikka olisittekin jakaneet ex-puolison kanssa omaisuutenne sovussa, se ei vielä riitä, sillä kirjallinen ositussopimus vaaditaan viimeistään siinä vaiheessa, kun perunkirjoitus on edessä jomman kumman puolison kuoleman jälkeen. Jos omaisuutenne on käytännössä jaettu eikä kummallakaan entisellä puolisolla ole päättyneeseen avioliittoon liittyviä vaatimuksia toista kohtaan, osituksen voi hoitaa kätevästi Lexlyn asiantuntijoiden laatimassa verkkopalvelussa. 

Siirry ositussopimukseen

Testamentilla voit turvata puolisosi loppuelämän

Tiesitkö, että leski ei peri mitään, jos vainajalla on lapsia? Usein ihmiset sekoittavat osituksen ja perinnönjaon. Leski voi saada avio-oikeuden nojalla puolet aviopuolisoiden yhteisestä omaisuudesta, mutta ei puolikasta puolisonsa omaisuudesta. Jos aviopuolisoilla on avioehto, leski ei välttämättä saa mitään. Lesken loppuelämän voi turvata testamentilla monin eri tavoin. Testamentilla voit tarjota puolisollesi maksimaalisen taloudellisen turvan, mikä saattaa olla erityisen järkevää esimerkiksi silloin, jos teillä on pieniä lapsia. Tutustu Lexlyn asiantuntijoiden laatimaan testamentin verkkopalveluun.

Aloita testamentti verkossa

Pohdittavana avioehto ja testamentti?

Avioehtoon ja testamenttiin liittyvät lakiasiat kannattaa aina pohtia kokonaisuutena. Soita asiakaspalveluumme tai varaa ilmainen alkukeskustelu juristimme kanssa. Asiantuntijamme neuvovat sinua eteenpäin.

Varaa ilmainen keskustelu

Asuntosopimus on yhteisomistajien sopimus

Asuntosopimuksella aviopuolisot voivat sopia yhteisomistuksessa olevan osakehuoneiston tai kiinteistön lunastusoikeudesta tai myynnistä avioeron tai muiden ristiriitojen varalta.  Asuntosopimus on osakehuoneiston tai kiinteistön yhteisomistuksen purkamista koskeva sopimus, joka voi tulla sovellettavaksi aviopuolisoiden välillä ilman, että yhteisomistuksen purkaminen liittyy avioeroon. Sopimalla ennakkoon voidaan välttyä monelta harmilta.

Tutustu asuntosopimukseen verkossa

Mitä juuri sinä tarvitset?

Jokainen elämäntilanne on erilainen. Jokaiseen tilanteeseen liittyvät myös omanlaisensa lakiasiat. Tee Lexlyn asiantuntijoiden laatima digitaalinen lakiasioiden tarvekartoitus ja selvitä muutamassa minuutissa, mitä lakipapereita juuri sinun kannattaisi hoitaa kuntoon. Tarvekartoituksen voit tehdä helposti vaikka kännykällä, ja aikaa se vie sinulta ainoastaan muutaman minuutin eikä maksa mitään.

Tee tarvekartoitus verkossa

Lakitiedon työkalupakki

Löydä oma perhejuristisi

Lexlyn asiantuntevat ja helposti lähestyttävät juristit auttavat sinua kaikissa perhe- ja perintöoikeuteen liittyvissä asioissa.

Tutustu Lexlyn tiimiin ja löydä oma perhejuristisi.

Asiantuntijamme mediassa

Käytännön työkaluja

Lataa itsellesi hyödylliset muistilistat:

 

Muita lakiasioihin liittyviä tietopaketteja löydät oheisen linkin takaa.

Ladattavaa materiaalia lakiasioista

Miniopas avioehdosta

Lataa miniopas avioehdosta ja lue, mihin kaikkeen avioehdolla voidaan vaikuttaa. 

Lataa miniopas avioehdosta