Tarjoamme sinulle ilmaiseksi 15 min alkukeskustelun. Alkukeskustelu ei sido sinua palvelun ostamiseen.

Avoliitto juridisesti

Elättekö avoliitossa? Kaikki eivät halua mennä naimisiin vaikka eläisivät vakiintuneesti yhdessä, ja vaikka yhteisiä lapsia olisi. Avoliitto on kuitenkin lain näkökulmasta turvaton parisuhteen muoto. Avoeroon on mahdollista varautua, pelisäännöistä voi sopia ja sekä puolisoa että perhettä voi turvata tekemällä oikeat asiakirjat.

Sopimus avoeron varalta

Tiesitkö, että avoeroon voi varautua sopimalla avoliiton taloudellisista pelisäännöistä avoliittosopimuksella? Avoliittosopimus on sopimus, jossa te kaksi sovitte, kuinka yhteiset taloudelliset asianne ovat avoliittonne aikana ja myös mahdollisessa erotilanteessa. Avoliittosopimus on erittäin tärkeä asiakirja, sillä toisin kun avioliitossa, parisuhde ei juurikaan luo puolisoille oikeuksia ja velvollisuuksia toisiaan kohtaan. Jos avoliittosopimus tuntuu omaan liittoon väärältä, kannattaa perehtyä myös asuntosopimukseen ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. 

Avoliittosopimuksen voi laatia joko itsenäisesti verkossa tai yhdessä juristimme kanssa. 

Tee avoliittosopimus verkossa

Mietityttävätkö avoliiton lakiasiat?

Onko sinulla kysyttävää avoliiton lakiasioista? Soita asiakaspalveluumme tai varaa verkosta ilmainen alkukeskustelu.

Varaa ilmainen keskustelu juristin kanssa.

Lakiasioiden tarvekartoitus

Selvitä Lexlyn asiantuntijoiden laatiman tarvekartoituksen avulla, mitä lakiasioita juuri sinun tulisi hoitaa kuntoon. Tarvekartoituksen saat tehtyä muutamassa  minuutissa vaikka iltapalan äärellä.

Tee tarvekartoitus verkossa

Testamentti

Testamentti on avopareille vielä tärkeämpi kuin aviopareille. Avopuoliso ei peri suoraan lain nojalla mitään. Jos testamenttia ei ole, voi käydä niin, että avopuolison kuollessa hänen osuutensa esimerkiksi avoparin yhteisestä asunnosta menee vainajan lapselle, vanhemmalle tai sisarukselle. Avoleskellä ei myöskään ole lesken asumissuojaa. Avoparien kannattaakin käydä keskustelua siitä, mitä testamentti käytännössä merkitsisi heidän tilanteessaan, ja olisiko sen tekeminen järkevää.

Testamentin voi laatia täysin itsenäisesti Lexlyn asiantuntijoiden laatimassa verkkopalvelussa tai halutessasi tehdä sen yhdessä juristin kanssa.

Tee testamentti verkossa

Valtakirjalla turvaa

Edunvalvontavaltakirja takaa, että itse valitsemasi ihminen voi hoitaa asioitasi, jos oma toimintakykysi heikkenee onnettomuuden tai sairauden vuoksi. Edunvalvontavaltakirja on siis tulevaisuuden turvaksi ennakolta tehtävä juridinen yleisvaltakirja, jolla valtuutat itse valitsemasi ihmisen hoitamaan asioitasi ja päättämään puolestasi jos et itse pysty. Kenelläkään läheiselläsi ei ole oikeutta toimia puolestasi ilman tätä erikseen annettua lupaa.

Tee edunvalvontavaltakirja verkkopalvelussa

Avoero ja omaisuuden jakaminen

Avoliiton päättyessä lain lähtökohtana on, että kumpikin puolisoista omistaa oman omaisuutensa. Jos avoliitto on kestänyt yli viisi vuotta tai puolisoilla on yhteinen lapsi, sovelletaan omaisuuden jakamiseen kuitenkin avoliittolakia. Omaisuuden erottelu ei välttämättä siten ole täysin yksinkertainen toimenpide ja ammattilaisen puoleen kääntyminen saattaa yksinkertaistaa asiaa monessa mielessä.

Varaa aika omaisuuden erottelua varten

Asuntosopimus

Onko teillä yhteisomistuksessa oleva asunto? Asuntosopimuksella voitte etukäteen sopia asunnon myynnin ja lunastuksen ehdoista sekä yhteisomistuksen purkamisesta. Kun asioista on sovittu etukäteen, vältytään yleensä myös ristiriidoilta.

Tee asuntosopimus verkossa
Avoliittosopimus - Tiedätkö mikä se on? Avoliittosopimus turvaa taloutta avoliiton ajalle ja eron varalta. Saatavilla verkossa. Tutustu ihmeessä.

Miniopas avoliiton lakiasioista

Laki suhtautuu avoliittoon eri tavalla kuin avioliittoon. Tiedätkö, miten? Lataa itsellesi avoliiton miniopas. Minioppaan avulla sinulle selviää, mitä lakiasioita juuri teidän kannattaisi ottaa huomioon.

Miniopas avoliiton lakiasioista

Käytännön tietoa avopareilla

Ladattavaa lakitietoa

Lataa ja tulosta tästä itsellesi hyödyllistä lakitietoa:

Ladattavaa materiaalia lakiasioista

Löydä oma perhejuristisi

Lexlyn asiantuntijoiden joukosta jokainen varmasti löytää itselleen sopivan perhejuristin. Kaikkia lexlyläisiä yhdistää ystävällisyys ja takaamme, että meitä on aina helppo lähetyä, oli asiasi sitten, kuinka vaikea tahansa. Tutustu Lexlyn tiimiin tästä

Lexlyn asiantuntijat mediassa