Perunkirjoitus hoidettavana? Palvelumme on saatavilla kaikkialla Suomessa. Anna asiantuntijoidemme auttaa >>

Tiesitkö, että eduvalvontavaltuutus tulisi olla jokaisella suomalaisella? 💡Tee omasi netissä NYT ! Edunvalvontavaltuutus netissä >>

Avoliitto juridisesti

Elättekö avoliitossa? Kaikki eivät halua mennä naimisiin, vaikka he eläisivät vakiintuneesti yhdessä ja vaikka heillä olisi yhteisiä lapsia. Avoliitto on kuitenkin juridisen turvan näkökulmasta aika turvaton parisuhteen muoto. Avoeroon ja puolison kuolemaan on kuitenkin mahdollista varautua tekemällä oikeat asiakirjat oikeaan aikaan sekä päivittämällä niitä esimerkiksi lasten tultua täysi-ikäisiksi.

Lexly.fi apunasi kaikissa perheen ja parisuhteen lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Tunnetko avoliiton ja avioliiton erot?

Avoliitto ja avioliitto eivät arjessa eroa juuri toisistaan. Kotia ja lapsia pyöritetään usein yhteisin rahoin ja kotikin mielletään yhteiseksi, vaikka sen omistaisi vain toinen. Jos asiaa katsoo laista käsin, eroavat avioliitto ja avoliitto toisistaan merkittävästi. Asioita mutkistaa osaltaan vuonna 2011 voimaan tullut avoliittolaki, jonka olemassaolosta ja todellisesta sisällöstä harva tietää. 

Oheinen artikkeli kertoo sinulle, mitä jokaisen avoparin kannattaa tietää avoliiton lakiasioista.

Lue artikkeli: Elätkö avoliitossa?
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Sopimus avoliiton päättymisen varalta eli avoehto

Tiesitkö, että avoliiton päättymiseen voi varautua sopimalla avoliiton taloudellisista pelisäännöistä avoehdolla? Avoehto on sopimus, jossa te kaksi sovitte, kuinka yhteiset taloudelliset asianne hoidetaan avoliiton päättyessä. Avoehto on erittäin tärkeä asiakirja, ja sen tekemällä välttyy monelta hankalalta riidan paikalta. Suosittelemme perehtymään myös asuntosopimukseen ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. 

Avoehdon voi laatia joko itsenäisesti verkossa tai yhdessä juristimme kanssa. 

Tee avoehto verkossa
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Lakiasioiden tarvekartoitus

Selvitä Lexlyn asiantuntijoiden laatiman tarvekartoituksen avulla, mitä lakiasioita juuri sinun tulisi hoitaa kuntoon. Tarvekartoituksen saat tehtyä muutamassa  minuutissa vaikka iltapalan äärellä.Tee tarvekartoitus verkossa
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Testamentti

Testamentti on avopareille vielä tärkeämpi kuin aviopareille. Avopuoliso ei peri suoraan lain nojalla mitään. Jos testamenttia ei ole, voi käydä niin, että avopuolison kuollessa hänen osuutensa esimerkiksi avoparin yhteisestä asunnosta menee vainajan lapselle, vanhemmalle tai sisarukselle. Avoleskellä ei myöskään ole lesken asumissuojaa. Avoparien kannattaakin käydä keskustelua siitä, mitä testamentti käytännössä merkitsisi heidän tilanteessaan, ja olisiko sen tekeminen järkevää.

Testamentin voi laatia täysin itsenäisesti Lexlyn asiantuntijoiden laatimassa verkkopalvelussa tai halutessasi tehdä sen yhdessä juristin kanssa.

Tee testamentti verkossa
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Valtakirjalla turvaa

Edunvalvontavaltakirja takaa, että itse valitsemasi ihminen voi hoitaa asioitasi, jos oma toimintakykysi heikkenee onnettomuuden tai sairauden vuoksi. Edunvalvontavaltakirja on siis tulevaisuuden turvaksi ennakolta tehtävä juridinen yleisvaltakirja, jolla valtuutat itse valitsemasi ihmisen hoitamaan asioitasi ja päättämään puolestasi jos et itse pysty. Kenelläkään läheiselläsi ei ole oikeutta toimia puolestasi ilman tätä erikseen annettua lupaa.
Tee edunvalvontavaltakirja verkkopalvelussa
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Avoero ja omaisuuden jakaminen

Avoliiton päättyessä lain lähtökohtana on, että kumpikin puolisoista omistaa oman omaisuutensa. Jos avoliitto on kestänyt yli viisi vuotta tai puolisoilla on yhteinen lapsi, sovelletaan omaisuuden jakamiseen kuitenkin avoliittolakia. Omaisuuden erottelu ei välttämättä siten ole täysin yksinkertainen toimenpide ja ammattilaisen puoleen kääntyminen saattaa yksinkertaistaa asiaa monessa mielessä.

Varaa aika omaisuuden erottelua varten
Asuntosopimus helposti verkossa - Lexly.fi

Asuntosopimus

Onko teillä yhteisomistuksessa oleva asunto? Asuntosopimuksella voitte etukäteen sopia asunnon myynnin ja lunastuksen ehdoista sekä yhteisomistuksen purkamisesta. Kun asioista on sovittu etukäteen, vältytään yleensä myös ristiriidoilta.Tee asuntosopimus verkossa
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Jäikö sinulle kysyttävää? Ota rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluumme!

 

Voit joko soittaa meille 010 3379 150, lähettää sähköpostia asiakaspalvelu@lexly.fi tai jättää yhteystietosi oheisella lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Jätä yhteydenottopyyntö

Käytännön tietoa avopareilla

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Ladattavaa lakitietoa

Lataa ja tulosta tästä itsellesi hyödyllistä lakitietoa:

Ladattavaa materiaalia lakiasioista
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Löydä oma perhejuristisi

Lexlyn asiantuntijoiden joukosta jokainen varmasti löytää itselleen sopivan perhejuristin. Kaikkia lexlyläisiä yhdistää ystävällisyys ja takaamme, että meitä on aina helppo lähetyä, oli asiasi sitten, kuinka vaikea tahansa. Tutustu Lexlyn tiimiin tästä

Lexlyn asiantuntijat mediassa