"Selvät kysymykset. Nopea asiakirjatoimitus ja helppo maksutapa." Tee testamentti näppärästi netissä hintaan 95 €. Klikkaa tästä verkkopalveluun >>

Kurkista Lexlyn joulukalenteriin ja katso, mitä luukkujen taakse on paketoitu 🎁🎄 🎅 Joulukalenteri 2022 >>

Edunvalvontavaltuutus ja edunvalvonta

Voimme kaikki pyrkiä vaikuttamaan omaan hyvinvointiimme ja terveyteemme syömällä suositusten mukaisesti, nukkumalla riittävästi ja harrastamalla liikuntaa. Totuus kuitenkin on, että omat mahdollisuutemme vaikuttaa siihen sairastummeko vai emme ovat rajalliset. Oma toimintakyky voi mennä yllättäen ja arvaamatta esimerkiksi onnettomuuden seurauksena. Joskus toimintakykyä heikentävä sairaus tai tila voi olla myös synnynnäinen, jolloin omaisen rooli nousee suureksi. Vaikka vakava sairastuminen on aina valitettavaa, voi omaa ja läheisten mahdollista taakkaa helpottaa hoitamalla lakiasiat kuntoon ennakolta. Vakuutukset tapaturmien varalle ovat jo arkipäivää, miksi myös juridiset asiakirjat eivät voisi olla sitä? Se, että oma etumme toteutuu, on meille kaikille tärkeää. Välttämättä emme aina tule ajatelleeksi, että myös tapa, jolla tämän toteutuminen varmistetaan, on merkityksellinen. Tällä sivulla olevista artikkeleista löydät tietoa esimerkiksi siitä, mitä eroa sillä on hoidetaanko asioitasi edunvalvojan vai itse valitun valtuutetun avulla.

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Onnettomuus, sairastuminen tai vanhuuden heikkous

Kun ihmisen toimintakyky heikkenee onnettomuuden, sairauden tai vanhuuden heikkouden takia, puoliso,  lapsi, sisarus, ystävä tai muu luottohenkilö ei voi hoitaa toisen raha- ja talousasioita eikä muita henkilöä koskevia asioita ilman edunvalvontavaltuutusta. Ilman edunvalvontavaltakirjaa asioistasi päättää viranomaisen  holhoustoimilain mukaan määräämä edunvalvoja, viime kädessä kunnan yleinen edunvalvoja. 

Oletko sinäkin ymmärtänyt edunvalvontavaltuutuksen väärin? Lue juristimme Pauliina Tuokkola-af Hällströmin erinomainen ja silmät avaava artikkeli aiheesta.>> 

Tee edunvalvontavaltuutus helposti verkossa
Edunvalvontavaltakirjalla turvaat omanlaisesi elämän. Tee valtakirjasi kuntoon luotettavasti Lexlyn verkkopalvelussa - Lexly.fi, Helpot lakipalvelut

Elämää ilman valtakirjaa

Jos oma toimintakykysi heikkenee, saatat tarvita apua asioidesi hoitoon. Arjen sujuvuuteen vaikuttaa paljon se, miten asioitasi hoidetaan ja kuka niitä hoitaa. Vaihtoehtoja on kaksi, viranomaisen määräämä  edunvalvonta tai sinun itse laatimasi edunvalvontavaltuutuksen nojalla tapahtuva asioiden hoito.

Jos vielä pohdit, kannattaako sinun tehdä edunvalvontavaltuutus vai pärjäätkö ilman, lue oheinen artikkeli edunvalvonnasta, sekä tältä samalta verkkosivulta löytämäsi artikkeli Asioiden hoito edunvalvontavaltuutuksella, niin hahmotat, mitä sinun kannattaa tehdä.

Tästä kuvasta näet tiivistetysti, miten edunvalvonnan tarpeen ilmenemisestä edetään edunvalvonnan voimaantuloon.

Edunvalvontaprosessin eteneminen
Edunvalvontavaltuutuksella turvaat omien toiveidesi toteutumisen. Tee nyt edunvalvontavaltakirja helposti netissä - Lexly.fi, Helpot lakipalvelut

Elämää valtakirjan turvaamana

Kun toimintakykysi heikkenee esimerkiksi vakavan sairauden tai onnettomuuden johdosta, saatat tarvita apua asioidesi hoitamiseen. Välttämättä silloin ei enää riitä, että joku käy puolestasi kaupassa vaan tarvitset apua myös raha-asioiden hoitamisessa kuten laskujen maksamisessa. Kaikkein viisainta on valmistautua oman toimintakyvyn menettämiseen etukäteen, sillä aina emme itse voi vaikuttaa siihen, miten asiat elämässä etenevät. Edunvalvontavaltuutuksella jokaisen on kuitenkin mahdollista ennakolta ilmaista, miten tulee toimia, jos itse ei enää kykene omaa tahtoansa riittävän selkeästi ilmaisemaan. Oheinen artikkeli kertoo sinulle tarkemmin asiasta. Lue myös tältä sivulta löytyvä artikkeli Asioiden hoitaminen virkaedunvalvojan toimesta, niin saat paremman kokonaiskuvan.

Tästä kuvasta näet tiivistetysti, miten edunvalvontavaltuutuksen laatimisesta edetään valtuutuksen voimaantuloon.

Edunvalvontavaltuutuksen voimaantulo
Edunvalvontavaltuutuksella ja viranomaisen määräämällä edunvalvonnalla on eroa. Tutustu aiheeseen - Lexly.fi, Helpot lakipalvelut

Määräyksen ja valtuutuksen erot

Tiesitkö, että edunvalvontavaltuutuksella on mahdollista esimerkiksi antaa valtuutetulle valtuuksia lahjoittaa varoja, luopua perinnöstä? Jos taas toimitaan edunvalvontamääräyksen mukaan, toimintaraami on tiukka, eikä tällaisia mahdollisuuksia ole. Tämä voi esimerkiksi perimystilanteissa koitua verotuksen takia hyvin epätaloudelliseksi, kun ei pysty luopumaan perinnöstä, jota ei lainkaan tarvitsisi, jolloin samasta omaisuudesta maksetaan uudelleen verot, kun se periytyy edelleen.

Katso oheisesta graafista, mitä konkreettista eroa edunvalvontavaltuutuksella ja holhoustoimilain mukaisella edunvalvonnalla on.

Edunvalvontavaltuutus vs. Edunvalvonta

 

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Lue lisää edunvalvontaan liittyviä artikkeleita

Tiedätkö, mitä eroa on edunvalvontavaltuutuksella ja edunvalvontamääräyksellä? Oheisen linkin takaa löydät .kattavasti tietoa edunvalvontavaltuutuksesta 

Lue lisää edunvalvontavaltuutuksesta
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miten voin varautua omaan sairastumiseeni?

Omaan sairastumiseen ja toimintakyvyn heikkenemiseen varautuminen on järkevää aloittaa pohtimalla, mikä on itselle tärkeää. Miten toivoisi oman elämän järjestyvän, jos ei itse voi enää vaikuttaa kaikkeen? Esimerkiksi hoito- ja hoivatahdolla voi vaikuttaa siihen, että omat asiat järjestyvät silloinkin, kun oman tahdon ilmaiseminen on hankalaa. Hoitotahto koskee lääketieteellisiä hoitoa ja hoitohenkilökunta on velvoitettu noudattamaan sitä. Hoivatahdolla taas kerrot, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä kuten pidätkö rock-musiikista tai juotko mieluiten kahvisi maidolla vai ilman.

Asiat saattavat kuulostaa itsestään selviltä, mutta harvoin ne kuitenkaan sitä ovat. Jos et kykene enää puhumaan eikä sinulla ole omaisia, miten oikeastaan kukaan voisi tietää omista toiveistasi, jos et ole niitä paperille laittanut?

Lue lisää hoiva- ja hoitotahdosta
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Ilmainen lakiasioiden tarvekartoitus

Tiedätkö, mitä lakipapereita juuri sinun kannattaisi hoitaa kuntoon? Tee Lexlyn digitaalinen lakiasioiden tarvekartoitus ja selvitä, mitkä lakiasiakirjat ovat sinun elämäntilanteessasi tarpeen. Aikaa tarvekartoituksen tekemiseen kuluu vain muutama minuutti.

Tee tarvekartoitus verkossa
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Jäikö sinulle kysyttävää? Ota rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluumme!

 

Voit joko soittaa meille 010 3379 150, lähettää sähköpostia asiakaspalvelu@lexly.fi tai jättää yhteystietosi oheisella lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Jätä yhteydenottopyyntö

Työkalupakki asioiden hoitoon

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Käytännön työkaluja

Lataa ja tulosta itsellesi hyödylliset muistilistat.

Muita hyödyllisiä tietopaketteja löydät täältä:

 

Ladattavaa materiaalia lakiasioista
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Löydä oma perhejuristisi

Meitä ihmisiä on monenlaisia -aivan kuten tapoja hoitaa lakiasioitakin. Tutustu Lexlyn tiimiin ja löydä itsellesi sopiva perhejuristi. Voit olla varma, että kaikki kohtaamme sinut ystävällinen hymy kasvoillamme, oli asiasi sitten millainen tahansa. Tutustu Lexlyn tiimiin tästä.

Lexly mediassa