Tarjoamme sinulle ilmaiseksi 15 min alkukeskustelun. Alkukeskustelu ei sido sinua palvelun ostamiseen.

Edunvalvontavaltuutus ja edunvalvonta

Voimme kaikki pyrkiä vaikuttamaan omaan hyvinvointiimme ja terveyteemme syömällä suositusten mukaisesti, nukkumalla riittävästi ja harrastamalla liikuntaa. Totuus kuitenkin on, että omat mahdollisuutemme vaikuttaa siihen sairastummeko vai emme ovat rajalliset. Oma toimintakyky voi mennä yllättäen ja arvaamatta esimerkiksi onnettomuuden seurauksena. Joskus toimintakykyä heikentävä sairaus tai tila voi olla myös synnynnäinen, jolloin omaisen rooli nousee suureksi. Vaikka vakava sairastuminen on aina valitettavaa, voi omaa ja läheisten mahdollista taakkaa helpottaa hoitamalla lakiasiat kuntoon ennakolta. Vakuutukset tapaturmien varalle ovat jo arkipäivää, miksi myös juridiset asiakirjat eivät voisi olla sitä? Se, että oma etumme toteutuu, on meille kaikille tärkeää. Välttämättä emme aina tule ajatelleeksi, että myös tapa, jolla tämän toteutuminen varmistetaan, on merkityksellinen. Tällä sivulla olevista artikkeleista löydät tietoa esimerkiksi siitä, mitä eroa sillä on hoidetaanko asioitasi edunvalvojan vai itse valitun valtuutetun avulla.

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Law Made Easy

Jos toimintakyky alenee

Jos ihmisen toimintakyky heikkenee, on huolehdittava, että hänen asiansa tulevat edelleen hoidettua mahdollisimman tehokkaasti ja ihmisen omaa tahtoa kunnioittaen. Tämä edellyttää, että henkilöllä on olemassa edunvalvontavaltuutus, jolla hän on nimennyt luottohenkilön hoitamaan asioitaan tai että henkilölle on viranomaisen toimesta nimetty edunvalvoja.

Toisin kuin kuvitellaan, puoliso tai lapset eivät voi hoitaa asioita puolestasi ilman erillistä kirjallista valtuutusta. Mikäli et ole tehnyt edunvalvontavaltuutusta, asioistasi päättää holhoustoimilain mukaan määritelty edunvalvoja. Edunvalvojaksesi saattaa päätyä läheisen sijaan virkamies, joka ei tunne sinua ollenkaan. 

 

Tee edunvalvontavaltuutus verkossa

Elämää ilman valtakirjaa

Jos oma toimintakykysi heikkenee, saatat tarvita apua asioidesi hoitoon. Arjen sujuvuuteen vaikuttaa paljon se, miten asioitasi hoidetaan ja kuka niitä hoitaa. Vaihtoehtoja on kaksi, viranomaisen määräämä  edunvalvonta tai sinun itse laatimasi edunvalvontavaltuutuksen nojalla tapahtuva asioiden hoito.

Jos vielä pohdit, kannattaako sinun tehdä edunvalvontavaltuutus vai pärjäätkö ilman, lue oheinen artikkeli edunvalvonnasta, sekä tältä samalta verkkosivulta löytämäsi artikkeli Asioiden hoito edunvalvontavaltuutuksella, niin hahmotat, mitä sinun kannattaa tehdä.

Tästä kuvasta näet tiivistetysti, miten edunvalvonnan tarpeen ilmenemisestä edetään edunvalvonnan voimaantuloon.

Edunvalvontaprosessin eteneminen

Elämää valtakirjan turvaamana

Kun toimintakykysi heikkenee esimerkiksi vakavan sairauden tai onnettomuuden johdosta, saatat tarvita apua asioidesi hoitamiseen. Välttämättä silloin ei enää riitä, että joku käy puolestasi kaupassa vaan tarvitset apua myös raha-asioiden hoitamisessa kuten laskujen maksamisessa. Kaikkein viisainta on valmistautua oman toimintakyvyn menettämiseen etukäteen, sillä aina emme itse voi vaikuttaa siihen, miten asiat elämässä etenevät. Edunvalvontavaltuutuksella jokaisen on kuitenkin mahdollista ennakolta ilmaista, miten tulee toimia, jos itse ei enää kykene omaa tahtoansa riittävän selkeästi ilmaisemaan. Oheinen artikkeli kertoo sinulle tarkemmin asiasta. Lue myös tältä sivulta löytyvä artikkeli Asioiden hoitaminen virkaedunvalvojan toimesta, niin saat paremman kokonaiskuvan.

Tästä kuvasta näet tiivistetysti, miten edunvalvontavaltuutuksen laatimisesta edetään valtuutuksen voimaantuloon.

Edunvalvontavaltuutuksen voimaantulo

Lisätietoa minioppaasta

Jos olet huolissasi omasta toimintakyvystäsi tai muistisi heikkenemisestä, sinulla saattaa pian olle edessäsi suuria päätöksiä. Vaikka edunvalvontavaltuutusta tai muita asiakirjoja ei olisi vielä tehty, ei kuitenkaan välttämättä ole liian myöhäistä. Vain asiantuntija, käytännössä lääkäri, voi määrittää, koska yksilön toimintakyky on alentunut niin paljon, ettei hän ole enää kykenevä hoitamaan asioitaan tai esimerkiksi laatimaan pätevää testamenttia.

Linkin takaa löydät minioppaan, josta saat hyödyllistä tietoa edunvalvontavaltuutuksesta.

Lataa miniopas

Määräyksen ja valtuutuksen erot

Tiesitkö, että edunvalvontavaltuutuksella on mahdollista esimerkiksi antaa valtuutetulle valtuuksia lahjoittaa varoja, luopua perinnöstä? Jos taas toimitaan edunvalvontamääräyksen mukaan, toimintaraami on tiukka, eikä tällaisia mahdollisuuksia ole. Tämä voi esimerkiksi perimystilanteissa koitua verotuksen takia hyvin epätaloudelliseksi, kun ei pysty luopumaan perinnöstä, jota ei lainkaan tarvitsisi, jolloin samasta omaisuudesta maksetaan uudelleen verot, kun se periytyy edelleen.

Katso oheisesta graafista, mitä konkreettista eroa edunvalvontavaltuutuksella ja holhoustoimilain mukaisella edunvalvonnalla on.

Edunvalvontavaltuutus vs. Edunvalvonta

 

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Law Made Easy

Lue lisää edunvalvontaan liittyviä artikkeleita

Tiedätkö, mitä eroa on edunvalvontavaltuutuksella ja edunvalvontamääräyksellä? Oheisen linkin takaa löydät .kattavasti tietoa edunvalvontavaltuutuksesta 

Lue lisää edunvalvontavaltuutuksesta

Onko sinulla kysyttävää lakiasioihin liittyen?

Mietityttääkö jokin lakiasioihin liittyen? Soita asiakaspalveluumme tai jätä yhteystietosi linkin takaa löytyvällä lomakkeella, niin otamme sinuun yhteyttä.

Varaa ilmainen keskustelu juristin kanssa.

Miten voin varautua omaan sairastumiseeni?

Omaan sairastumiseen ja toimintakyvyn heikkenemiseen varautuminen on järkevää aloittaa pohtimalla, mikä on itselle tärkeää. Miten toivoisi oman elämän järjestyvän, jos ei itse voi enää vaikuttaa kaikkeen? Esimerkiksi hoito- ja hoivatahdolla voi vaikuttaa siihen, että omat asiat järjestyvät silloinkin, kun oman tahdon ilmaiseminen on hankalaa. Hoitotahto koskee lääketieteellisiä hoitoa ja hoitohenkilökunta on velvoitettu noudattamaan sitä. Hoivatahdolla taas kerrot, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä kuten pidätkö rock-musiikista tai juotko mieluiten kahvisi maidolla vai ilman.

Asiat saattavat kuulostaa itsestään selviltä, mutta harvoin ne kuitenkaan sitä ovat. Jos et kykene enää puhumaan eikä sinulla ole omaisia, miten oikeastaan kukaan voisi tietää omista toiveistasi, jos et ole niitä paperille laittanut?

Lataa miniopas hoiva- ja hoitotahdosta

Lakiasioiden maksuton tarvekartoitus

Tiedätkö, mitä lakipapereita juuri sinun kannattaisi hoitaa kuntoon? Tee Lexlyn digitaalinen lakiasioiden tarvekartoitus ja selvitä, mitkä lakiasiakirjat ovat sinun elämäntilanteessasi tarpeen. Aikaa tarvekartoituksen tekemiseen kuluu vain muutama minuutti.

Tee tarvekartoitus verkossa

Työkalupakki asioiden hoitoon

Käytännön työkaluja

Lataa ja tulosta itsellesi hyödylliset muistilistat.

Muita hyödyllisiä tietopaketteja löydät täältä:

 

Ladattavaa materiaalia lakiasioista

Löydä oma perhejuristisi

Meitä ihmisiä on monenlaisia -aivan kuten tapoja hoitaa lakiasioitakin. Tutustu Lexlyn tiimiin ja löydä itsellesi sopiva perhejuristi. Voit olla varma, että kaikki kohtaamme sinut ystävällinen hymy kasvoillamme, oli asiasi sitten millainen tahansa. Tutustu Lexlyn tiimiin tästä.

Lexly mediassa