Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Erossa hoidettavat lakiasiat

Onko elämäsi muuttumassa? Tiedätkö mitkä asiat tulisi tietää etukäteen, jos avioero tai avoero on tulossa? Ero on monilla eroavilla pareilla edessä ensimmäistä kertaa. Erotilanteessa on tärkeää, että parina pystytte järjestelemään niin taloudelliset kuin muutkin asiat kuntoon sujuvasti ja lain mukaisesti. Tiesitkö myös, että lain näkökulmasta avioliitto ja avoliitto eroavat toisistaan merkittävästi? Tältä sivulta löydät tietoa avoerosta, avioerosta sekä muita eroon liittyviä artikkeleita ja apuvälineitä.

Lexlyn ilmainen avioeroavustaja neuvoo - Lexly.fi

Lexlyn avioeroavustaja

Suunnitteletko avioeroa? Radikaali elämänmuutos, kuten avioero, ei koskaan ole helppo asia.  Avioerot ovat usein henkisesti raskaita ja omia voimia vievää. Helpottaaksemme aviopuolisoiden taakkaa avioerotilanteissa, kokeneet perhejuristimme ovat laatineet täysin ilmaisen avioeroavustajan. Avioeroavustaja neuvoo sinua kaikissa avioeroon liittyvissä tilanteissa, kuten avioerohakemuksen laatimisessa, lasten huoltajuuskysymyksissä sekä osituksen tekemisessä. Tämän avulla saat kaikki tarvittavat ohjeet avioeroprosessin hoitamiseksi. 

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Law Made Easy

Avioero – hoidettavat lakiasiat

Tiedättekö miten toimia, jos edessä on avioero? Kun avioeroprosessi alkaa, voi tuntua siltä, ettei mikään järjesty. On ihan normaalia tuntea epämukavuutta oman talouden ja elämän uudelleenjärjestelyn edetessä. Jos voitte keskustella asiallisesti ja pystytte sopimaan puolisonne kanssa keskenänne taloudellisten asioiden järjestelystä, olette jo päässeet pitkälle.  

Mitkä lakiasiat täytyy hoitaa avioerossa? Avioerossa, omaisuuden ositus on tärkein hoidettava asia. Ositus avioerossa tarkoittaa avio-oikeuden alaisen omaisuuden jakamista puolisoiden kesken avioliiton päätyttyä. Onko ositus pakko tehdä, vaikka ei ole yhteistä omaisuutta? Voiko osituksen tehdä suullisesti? Klikkaamalla alla olevasta linkistä voit lukea lisää hoidettavista lakiasioista avioerossa. 

 

Lue lisää avioeron lakiasioista
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Ositus ja tasinko

Kun avioliitto päättyy avioeroon ilman täysin poissulkevaa avioehtoa, entisten puolisoiden tulee tehdä omaisuuden ositus. Kaikki puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus tällöin lasketaan yhteen ja jaetaan puoliksi puolisoille. 

Mikäs sitten on tasinko? Tasinko tarkoitta hyvitystä. Tasingon seurauksena puoliso, joka omistaa enemmän omaisuutta, maksaa vähävaraisemmalle puolisolle tasinkoa, jotta kummankin omaisuuden arvo tulee yhtä suureksi. Perhejuristimme ovat laatineet verkkopalveluihimme avioerolaskurin, jonka avulla voit laskea paljonko tasinkoa tulee maksettavaksi avioerossa. 

Lexlyn avioerolaskuri
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Avioeroon liittyvät asiakirjat

Avioeron koittaessa entisten puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus tulee osittaa ja jakaa tasan puolisoiden kesken. Ositus on tehtävä aina avioeron jälkeen kirjallisesti. Niin kauan kuin ositusta ei ole tehty, puolisoiden taloudellinen asema onkin käytännössä epäselvä. Oheisesta linkistä voit lukea lisää omaisuuden osituksesta avioerossa:                                                                      

Mikäli sinulla on ositus tekemättä aiemmasta avioliitostasi, voit tehdä sen helposti jälkikäteen verkkopalveluissamme. Klikkaamalla linkistä saat lisätietoja osituksen tekemiseen:

Ositus ja vaatimuksista luopuminen >>

Jos haluatte puolisosi kanssa välttyä avio-oikeuden alaisen omaisuuden jakamiselta erotilanteessa, avioehdon tekeminen on ainoa keino välttyä tältä. Avioehdolla voitte varmistua, että omaisuutenne erotilanteessa jakautuu haluamallanne tavalla. Muistathan kuitenkin, että ositus on silti tehtävä kirjallisesti, vaikkei omaisuutta jaettaisikaan. Lue lisää avioehdosta klikkaamalla tästä:

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Avoero - hoidettavat lakiasiat

Missä tapauksissa avoliittolakia noudatetaan? Avoliittolakia sovelletaan avopuolisoiden yhteistalouden purkamiseen avoliiton päättyessä, jos osapuolet ovat asuneet samassa taloudessa vähintään viisi vuotta, tai jos heillä on tai on ollut yhteishuollossa oleva lapsi. Tällaisissa avoeroissa kumpikin puoliso on oikeutettu pitämään omissa nimissään olevan omaisuutensa, jos he eivät ole muuta sopineet. 

Mitä olisi hyvä tietää avoerossa? Avoliitto on parisuhde, missä kaksi henkilöä asuvat yhteisessä taloudessa, mutta eivät ole avioliitossa keskenään. Kun avoliitto päättyy, tietyissä olosuhteissa ex-puolisoiden täytyy tehdä omaisuuden erottelu. Omaisuuden erottelussa puretaan avopuolisoiden yhteisomistussuhde. Voit lukea lisää omaisuuden erottelusta alla olevasta linkistä. 

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Avoeroon liittyvät asiakirjat

Vaikka kaikki olisi nyt suhteessa hyvin, kukaan ei valitettavasti voi tietää mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Avoliitto kohtuullisen turvaton parisuhteen muoto lain näkökulmasta. Oikeilla asiakirjoilla voit varautua avoeroon tai puolison kuolemaan.  

Avoehtosopimus on asiakirja, jolla voitte varautua avoliiton päättymiseen sopimalla liiton taloudellisista pelisäännöistä. Avoehtosopimuksella voitte keskenään päättää, miten omaisuutenne jaetaan avoliiton mahdollisessa päättymisessä. Avoehdon avulla voitte välttyä myös riidoilta sekä erimielisyyksiltä erotilanteessa, sillä eroasiat on jo sovittu etukäteen.   

Yhteisen omistamisen sopimus on asiakirja, jolla voitte sopia pelisäännöt esimerkiksi yhteisomistuksessa olevalle asunnolle tai autolle. Yhteisen omistamisen sopimuksella voitte määrätä mm. asunnon myynnistä, lunastuksen ehdoista sekä yhteisomistuksen purkamisesta.  

Yhteisen omistamisen sopimus verkossa >>

Sovi huoltajuusasioista riidattomasti. Lexlyn juristit vanhempien tukena lapsen huoltoon, asumiseen, tapaamisoikeuteen ja elatukseen liittyvissä asioissa.

Lasten asiat erossa

Avioero- ja avoerotilanteissa puolisoiden täytyy sopia myös alaikäisten yhteisten lapsien asioista. Muun muassa lapsen asumispaikasta ja tapaamisoikeuden järjestämisestä täytyy sopia, sekä elatusavun maksamisesta ja huoltajuudesta. Vaikka asioista kyettäisiinkin sopimaan riidattomasti, tehdyn sopimuksen täytyy vahvistuttaa lasten kotikunnan lastenvalvojalla ollakseen pätevä. Oheisesta linkistä voit ladata muistilistan lasten asioista erossa. 

Lataa muistilista tästä >>

Tiesitkö, että voit kokeneiden perhejuristiemme avustuksella laatia kirjallisen sopimuksen lasten huollosta, tapaamisoikeudesta tai elatuksesta? Klikkaamalla alla olevasta linkistä voit lukea lisää palveluistamme lapsiin liittyvissä asioissa. 

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Jäikö sinulle kysyttävää? Ota rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluumme!

 

Voit joko soittaa meille 010 3379 150 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min), lähettää sähköpostia asiakaspalvelu@lexly.fi tai jättää yhteystietosi oheisella lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Avioeron työkalupakki

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Löydä oma perhejuristisi

Lexlyn asiantuntevat ja helposti lähestyttävät juristit auttavat sinua kaikissa perhe- ja perintöoikeuteen liittyvissä asioissa.

Tutustu Lexlyn tiimiin ja löydä oma perhejuristisi.>>

Näin Lexlyn palvelut toimivat >>
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Käytännön työkaluja

Lataa itsellesi hyödylliset muistilistat:

 

Muita lakiasioihin liittyviä tietopaketteja löydät oheisen linkin takaa.

Ladattavaa materiaalia lakiasioista >>