UUTUUS! Testamentti ja huoltotestamentti tehtävissä nyt myös verkkopalvelussa

Omaisuus

Omaisuus-sanasta monelle saattaa tulla mieleen suuri rahamäärä ja henkilö, jolle on kertynyt paljon varallisuutta. Omaisuus-käsitteen alle menee kuitenkin kaikki maallinen, mitä omistamme, oli sillä sitten merkittävää rahallista arvoa tai ei. Omaisuusjärjestelyitä tehdessä kannattaa miettiä esimerkiksi perilliselle mahdollisesti tulevaisuudessa aiheutuvia seurauksia, mikäli omaisuutta luovuttaa eteenpäin ilman huolellista taloudellista suunnittelua.

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Law Made Easy

Omaisuuden lahjoittaminen

Omaisuuden lahjoittaminen on mahdollista lahjakirjan avulla. Lahjaa antaessa kannattaa aina huomioida sen verovaikutukset. Mikäli haluaa, ettei esimerkiksi omalle lapselle annettua lahjaa oteta huomioon tulevaisuudessa perinnönjaon yhteydessä, on asia syytä ottaa huomioon jo lahjoitusta tehdessä. Erityisesti alaikäiselle annettavan lahjan kanssa tulee olla tarkkana. 

Lue lisää:

Omaisuuden ostaminen ja myyminen

Omaisuutta myydessä ja ostaessa on aina syytä huolehtia, että kaikki kauppaan liittyvät yksityiskohdat on huolella kirjattu. Kauppakirja on asiakirja, jonka huolellisella laatimisella voidaan ehkäistä myös riitoja esimerkiksi asuntokauppojen yhteydessä.

Lue lisää:

Lainaaminen

Aina omaisuutta ei ole tarpeen myydä tai lahjoittaa. Erityisesti rahan kohdalla voi olla viisasta lainata eli tehdä velkakirja. Mitä velkakirjaan sitten kannattaa kirjata ja millainen velkakirja yleensäkin on pätevä? 

Lue lisää:

 

Tee velkakirja verkkopalvelussamme.

Ositus ja omaisuuden erottelu

Avioliiton päättyessä joko kuolemaan tai avioeroon, tulee puolisoiden omaisuus aina selvittää ja jakaa. Jos puolisoilla ei ole ollut avioehtoa, suoritetaan ositus. Jos avioehto on olemassa, puhutaan taas omaisuuden erottelusta. Perinnönjakoa ei voi tehdä ennen kuin avioparin omaisuus on selvitetty ja eroteltu.

Lue lisää:

 

Omaisuuden ositus tulee aina tehdä virallisesti, vaikka varsinaisesta avioerosta olisikin jo vuosia ja puolisot jakaneet omaisuutensa hyvässä yhteistyössä. Tutustu Lexlyn uuteen verkkopalveluun ja tee aikaisemman avioliiton ositus muutamassa minuutissa.

Aikaisemman avioliiton ositus

Ennakkoperintö

Ennakkoperintö on lahjoittamisen muoto, jolla voidaan jakaa omaisuutta rintaperillisille jo perittävän eläessä. Erona tavalliseen lahjaan on se, että ennakkoperintönä annettu lahja otetaan huomioon myöhemmässä perinnönjaossa saajalle etukäteen annettuna osana tämän perinnöstä. Ennakkoperinnöstä maksetaan lahjavero. 

Lue lisää:

Onko sinulla kysyttävää omaisuusasioihin liittyen?

Ole yhteydessä asiakaspalveluumme puhelimitse tai sähköpostitse. Tämän linkin kautta voit myös jättää yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Asiakaspalvelumme on auki maanantaista torstaihin klo 8.00–20.00 ja perjantaisin klo 8.00–17.00.

010 3379 150
asiakaspalvelu@lexly.fi