KESÄALEN VIIMEINEN VIIKKO! Kaikki verkkoasiakirjat -30% alennuskoodilla SUVI21. Viimeinen voimassaolopäivä 10.8.2021

Parisuhde

Jokainen parisuhde on omanlaisensa. Myös lain silmissä parisuhteet poikkeavat toisistaan, vaikka kaikissa onkin pohjimmiltaan kyse samasta asiasta eli rakkaudesta ja kahden ihmisen sitoutumisesta toisiinsa. Laki kohtelee eri tavalla pariskuntia myös siinä tapauksessa, onko erotessaan avo- vai avioliitossa. Löydätkö alta oman parisuhdetyyppisi? Selvitä, miten laki suhtautuu sinun osaltasi esimerkiksi perimykseen tai erotilanteeseen ja hoida omat lakiasiasi kuntoon Lexlyn osaavien perhejuristien avulla.

Avioliitto

Usein miellämme avioliiton solmimisen kahden ihmisen rakkauden osoituksena toisiaan kohtaan ja tietynlaisena henkisenä sitoutumisena. Todellisuudessa avioliitto on kuitenkin ennen kaikkea taloudellinen sitoumus. Avioliittoon astuessaan puolisot saavat avio-oikeuden toistensa omaisuuteen. Avio-oikeuteen on mahdollista vaikuttaa avioehdon ja testamentin kautta. Vaikka eron mahdollisuutta ei olekaan mukava ajatella, kannattaa siihenkin liittyviin asioihin perehtyä etukäteen. 

Jos olet vasta suunnittelemassa avioliittoa, tutustu Lexlyn Boutique Wedding -vihkipalveluun.

Lue lisää: 

 

Tee avioehto helposti verkkopalvelussamme

Avoliitto

Tiesitkö, että avoliiton taloudellisista pelisäännöistä voi sopia avoliittosopimuksella? Avoliittosopimus on sopimus, jossa te kaksi sovitte, kuinka yhteiset taloudelliset asianne on järjestetty avoliittonne aikana ja myös mahdollisessa erotilanteessa. Koska avopuolisot eivät peri toisiaan, on aina suositeltavaa harkita myös testamenttia.

Lue lisää:

 

Tee avoliittosopimus juristin avulla

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Law Made Easy

Toista kertaa naimisiin

Vaikka ensimmäistä ja toista avioliittoa koskeekin sama lainsäädäntö, on olemassa asioita, jotka kannattaa huomioida uuteen avioliittoon astuttaessa. 

Lue lisää:

 

Ositus, aikaisempi avioliitto

Senioripari

Me kaikki ikäännymme. Myös parisuhde muuttaa muotoaan vuosien saatossa. Nuoren perheen arki näyttää usein kovin erilaiselta kuin eläköityneen parin. Kun lapset ovat lentäneet pesästä, kannattaa miettiä myös talousasioita uusin silmin.

Lue lisää:

 

Tutustu palveluumme: Testamentti

Lapseton pariskunta

Lapsettoman pariskunnan kannattaa miettiä taloudellisia asioita perimyksen näkökulmasta. Jos yhteisiä lapsia ei ole, mutta toisella puolisolla on jälkeläisiä edellisestä liitostaan, kannattaa selvittää myös keskinäisen testamentin merkitys.

Lue lisää:

Ero parisuhteessa

Lain silmissä ero on hieman erilainen riippuen siitä ollaanko avio- vai avoliitossa. Myös elämäntilanne saattaa vaikuttaa asioihin, lapsettoman parin täytyy huomioida erilaisia asioita kuin esimerkiksi uusperheen. Lexlyn asiantuntijat neuvovat sinulle, miten toimia, jos parisuhteesi päättyy eroon ja miten voitte puolisosi kanssa ennakolta huomioida eron mahdollisuuden.

Lue lisää osiosta Elämäntilanteesi, Ero.

Askarruttavatko parisuhteen lakiasiat?

Ole yhteydessä asiakaspalveluumme, niin etsitään yhdessä teille sopivat juridiset ratkaisut. Tämän linkin kautta voit myös jättää yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Asiakaspalvelumme on auki maanantaista torstaihin klo 8.00–20.00 ja perjantaisin klo 8.00–17.00.

010 3379 150
asiakaspalvelu@lexly.fi

Kaikissa parisuhteissa tärkeät asiakirjat

On olemassa asiakirjoja, jotka aivan jokaisen ihmisen olisi hyvä hoitaa kuntoon, oli sitten parisuhteessa tai yksineläjä.

Testamentti

Tekemällä testamentin voit varmistaa, että juuri ne ihmiset perivät sinut joiden haluatkin perivän. Esimerkiksi avopuoliso ei peri ilman testamenttia. Testamentti on oiva keino luoda taloudellista turvaa rakkaillesi, ja samalla vähenevät yllätykset ja epäselvyydet. Testamentilla voit myös suojata perintösi pysymisen juuri niiden ihmisten käsissä, joille haluatkin sen jäävän pidemmän päälle.

Lue lisää täältä.
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Law Made Easy

Edunvalvontavaltakirja

Edunvalvontavaltuutus eli edunvalvontavaltakirja on tulevaisuuden turvaksi ennakolta tehtävä yleisvaltakirja, jolla valtuutat itse valitsemasi ihmisen hoitamaan asioitasi ja päättämään puolestasi sen varalta, että oma toimintakykysi alenisi onnettomuuden, sairastumisen tai korkean iän vuoksi. Kenelläkään läheiselläsi ei ole oikeutta toimia puolestasi ilman erikseen annettua lupaa. Edunvalvontavaltakirjan tekeminen on järkevää aivan kaikille. 

 

Lue lisää täältä.
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Law Made Easy

Hoito- ja hoivatahto

Hoitotahto koskee sairaanhoitoa ja terveydentilaasi koskevaa päätöksentekoa niissä tilanteissa, jossa et itse pysty ilmaisemaan tahtoasi. Hoitotahdon olemassaolo vahvistaa itsemääräämisoikeuttasi ja takaa, ettei sinua hoideta tavalla jota et haluaisi. Hoivatahtoon merkityt tahdonilmaisut taas eivät ole pakottavia vaan enemmän toiveiden kaltaisia. Tyypillisiä hoivatahdonilmauksia ovat esimerkiksi musiikkiin, liikuntaan, ulkoiluun, kauneudenhoitoon, lempiruokiin tai muihin henkilön erityisiin kiinnostuksen kohteisiin liittyvät valinnat ja toiveet.

Lue lisää täältä.