Teemme muutoksia verkkopalvelussamme 27.-30.9. Asiakaspalvelumme ja juristimme ovat apunasi. Pahoittelemme häiriötä! Ole tarvittaessa yhteydessä asiakaspalveluun 010 3379 150

Parisuhteen lakiasiat

Elätkö avo- tai avioliitossa? Mitä lakiasioita olisi hyvä ottaa huomioon? Avioliiton solmiminen on ennen kaikkea taloudellinen sitoumus. Avioliittoon astuessaan puolisot saavat avio-oikeuden toistensa omaisuuteen. Tiesitkö, että voit vaikuttaa avio-oikeuteen avioehdolla ja perintöasioihin testamentilla? Näitä asioita kannattaa miettiä ajoissa, vaikka avioeron mahdollisuutta ei olekaan mukava ajatella. Avoliitto on juridisen turvan näkökulmasta aika turvaton parisuhteen muoto, mutta avoeroon ja puolison kuolemaan on kuitenkin mahdollista varautua tekemällä oikeat asiakirjat oikeaan aikaan. Jatka lukemista saadaksesi hyödyllistä tietoja avo- ja avioliitosta.

Lexly.fi apunasi kaikissa perheen ja parisuhteen lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Mitä jokaisen tulisi tietää avioehdosta?

Avioehto on puolisoiden sopimus siitä, kuinka heidän omaisuutensa jaetaan avioliiton päättyessä joko avioeroon tai puolison kuolemaan. Avioehto ei ole pakollinen asiakirja, mutta ilman sitä omaisuus jaetaan puoliksi lain mukaan. Kaikkein tärkeintä on avoin keskustelu oman puolison kanssa siitä, miten he haluavat omaisuutensa jaettavan mahdollisessa avioerossa ja viimeistään puolison kuoleman jälkeen. Avioehdolla molemmille jaettavan omaisuuden voi rajoittaa koskemaan vain tiettyä omaisuutta sen sijaan, että jaon kohteena olisi aivan kaikki omaisuus, kuten saadut perinnöt ja oma yritysomaisuus.

Lue Lexlyn asiantuntijoiden laatimista artikkeleista lisätietoa, niin keskustelun aloittaminen on helpompaa.

Artikkeleita avioehdosta
Lexlyn asiantuntijoiden laatima verkkotesti kertoo sinulle helposti tarvitsetko avioehdon. Testi on ilmainen, kokeile nyt! - Lexly.fi.

Muistilista avioliitosta

Oletteko puhuneet häiden järjestämisestä, tai oletteko jo menossa naimisiin? Olemme koonneet teille muistilistan tärkeistä lakiasioista, jotta avioliiton solmiminen sujuisi ilman turhia ongelmia. Muistilistasta löydätte hyödyllisiä neuvoja avioliiton solmimiseen liittyen.  

Muistilista avioliittoa suunnittelevalle
Lexlyn avulla hoidat kaikki avioliiton lakiasiat turvallisesti ja luotettavasti - Lexly.fi

Testaa tarvitsetko avioehdon?

Oletko epävarma siitä, tarvitsetko avioehtoa? Oletko suunnittelemassa naimisiin menoa vai oletko jo naimisissa? Avioehtosopimus on aviopuolisoiden välinen sopimus omaisuuden jaosta avioeron tai kuoleman varalta. Avioehdon voi tehdä joko osittain tai täysin poissulkevana. Jos haluat tietää, kannattaisiko sinun tehdä aviopuolisosi kanssa avioehto, voit ottaa selvää tekemällä Lexlyn juristien laatiman ilmaisen verkkotestin.  

Tee testi verkossa
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Avoehto

Avoehto on avopuolisoiden välinen sopimus yhteisen omaisuuden jakamisesta sen varalta, että avoliitto päättyy eroon. Avoehdon tekemällä avopuolisot voivat myös välttää ikävät riidat erotilanteessa, sillä miten omaisuus jaetaan on jo etukäteen sovittu. Moni avopuoliso tekee avoehdon myös poistaakseen puolison oikeuden vaatia toiselta osapuolelta avoliittolain mukaista hyvitystä erotilanteessa. Tämä kohtuullisen uusi avoliittolaki on monelle avoliitossa elävällekin täysin vieras. Jos haluat tietää lisää avoliitosta, avoehdosta tai avoliittolaista, klikkaa alla olevasta linkistä. Lue lisää avoehdosta
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Muistilista avoliitossa elävälle pariskunnalle

Asutko puolisosi kanssa avoliitossa? Tiesitkö, että tietyin edellytyksin laki määrittää sen, miten omaisuutenne tulee jakaa, jos avoliitto päättyy? Vuonna 2011 voimaan tullut avoliittolaki on monelle avopuolisolle vielä tuntematon. Tämän sisältö olisi silti tärkeä tietää, jotta mahdollisessa erotilanteessa vältytään ikäviltä yllätyksiltä. Lexlyn juristimme ovat laatineet muistilistan jokaiselle avoliitossa elävälle niistä pointeista, jotka on hyvä ottaa huomioon lain näkökulmasta. 

 

 

Muistilista avoliiton lakiasioista
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Testamentilla voit turvata puolisosi loppuelämän

Tiesitkö, että leski ei peri mitään, jos vainajalla on lapsia? Leski voi saada avio-oikeuden nojalla puolet aviopuolisoiden yhteisestä omaisuudesta, mutta ei puolikasta puolisonsa omaisuudesta. Jos aviopuolisoilla on avioehto, leski ei välttämättä saa mitään. Lesken loppuelämän voi turvata testamentilla monin eri tavoin. 

Puolisot voivat laatia normaalin testamentin sijaan keskinäisen testamentin, jolla turvataan lesken taloudellista asemaa toisen puolison kuoltua sekä määrätään omaisuuden saajista leskenkin jälkeen. Keskinäinen testamentti tehdään yhdelle asiakirjalle, mutta käytännössä se sisältää kahden henkilön testamenttaustahdon. Jos epäröit puolisosi kanssa normaalin ja keskinäisen testamentin välillä, voit varata meiltä maksuttoman alkukeskustelun juristille kartoittaaksesi sinulle sopivimman tavan edetä. 

Tutustu keskinäiseen testamenttiin >>

Aloita testamentti verkossa
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Hallinnanjakosopimus

Omistatteko kiinteistön yhdessä? Jos vastaus on kyllä, voitte halutessanne sopia kiinteistön käytöstä ja hallinnasta hallinnanjakosopimuksella. Hallinnanjakosopimuksen tehdään kirjallisesti, mutta laki ei aseta muita tiukkoja vaatimuksia sopimuksen sisällölle. 

 

 

 

Hallinnanjakosopimus Lexlyn avulla
Asuntosopimus helposti verkossa - Lexly.fi

Asuntosopimus on yhteisomistajien sopimus

Asuntosopimuksella puolisot voivat sopia yhteisomistuksessa olevan osakehuoneiston lunastusoikeudesta tai myynnistä eron tai muiden ristiriitojen varalta. 

Varsinkin erotilanteessa erilaisia ongelmia voi syntyä, jos puolisoina ette pääse sopuun yhteisestä omaisuudestanne. Asuntosopimuksella voitte varmistaa, että yhteisomistus päättyy ilman sen suurempia harmeja. Teidän ei tarvitse olla avioliitossa tai avoliitossa asuntosopimusta laatiessanne. Asuntosopimusta suositellaan kaikille, jotka omistavat osakehuoneiston yhdessä toisen kanssa.  

Tutustu asuntosopimukseen verkossa
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Jäikö sinulle kysyttävää? Ota rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluumme!

 

Voit joko soittaa meille 010 3379 150, lähettää sähköpostia asiakaspalvelu@lexly.fi tai jättää yhteystietosi oheisella lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Jätä yhteydenottopyyntö

Lakitiedon työkalupakki

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Löydä oma perhejuristisi

Lexlyn asiantuntevat ja helposti lähestyttävät juristit auttavat sinua kaikissa perhe- ja perintöoikeuteen liittyvissä asioissa.

Tutustu Lexlyn tiimiin ja löydä oma perhejuristisi.

Asiantuntijamme mediassa
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Käytännön työkaluja

Lataa itsellesi hyödylliset muistilistat:

 

Muita lakiasioihin liittyviä tietopaketteja löydät oheisen linkin takaa.

Ladattavaa materiaalia lakiasioista