UUTUUS! Testamentti ja huoltotestamentti tehtävissä nyt myös verkkopalvelussa

Sairastuminen

Voimme kaikki pyrkiä vaikuttamaan omaan hyvinvointiimme ja terveyteemme syömällä suositusten mukaisesti, nukkumalla riittävästi ja harrastamalla liikuntaa. Totuus kuitenkin on, että omat mahdollisuutemme vaikuttaa siihen sairastummeko vai emme ovat rajalliset. Oma toimintakyky voi mennä yllättäen ja arvaamatta esimerkiksi onnettomuuden seurauksena. Joskus toimintakykyä heikentävä sairaus tai tila voi olla myös synnynnäinen, jolloin omaisen rooli nousee suureksi. Vaikka vakava sairastuminen on aina valitettavaa, voi omaa ja läheisten mahdollista taakkaa helpottaa hoitamalla lakiasiat kuntoon ennakolta. Vakuutukset tapaturmien varalle ovat jo arkipäivää, miksi myös juridiset asiakirjat eivät voisi olla sitä?

Miten voin varautua omaan sairastumiseeni?

Omaan sairastumiseen ja toimintakyvyn heikkenemiseen varautuminen on järkevää aloittaa pohtimalla, mikä on itselle tärkeää. Miten toivoisi oman elämän järjestyvän, jos ei itse voi enää vaikuttaa kaikkeen? Esimerkiksi hoito- ja hoivatahdolla voi vaikuttaa siihen, että omat asiat järjestyvät silloinkin, kun oman tahdon ilmaiseminen on hankalaa. 

Lue lisää:

 

Tee hoivatahto ja hoitotahto helposti verkkopalvelussamme.

Asioistani huolehtiminen

Saatat yllättäen päätyä tilanteeseen, jossa et enää kykene hoitamaan omia asioitaan. Toisin kuin kuvitellaan, puoliso tai lapset eivät voi hoitaa asioita puolestasi ilman erillistä kirjallista valtuutusta. Mikäli et ole tehnyt edunvalvontavaltuutusta, asioistasi päättää holhoustoimilain mukaan määritelty edunvalvoja. Edunvalvojaksesi saattaa päätyä läheisen sijaan virkamies, joka ei tunne sinua ollenkaan. Ainoastaan tekemällä edunvalvontavaltuutuksen varmistat, että sinun tahtosi osataan ottaa huomioon.

Lue lisää:

 

Tee edunvalvontavaltakirja helposti verkkopalvelussamme

Kun läheisen toimintakyky alenee

Oletko huolissasi läheisesi toimintakyvystä ja muistin heikkenemisestä? Vaikka edunvalvontavaltuutusta tai muita asiakirjoja ei olisi vielä tehty, ei kuitenkaan välttämättä ole vielä liian myöhäistä. Vain asiantuntija, käytännössä lääkäri, voi määrittää, koska yksilön toimintakyky on alentunut niin paljon, ettei hän ole enää kykenevä hoitamaan asioitaan tai esimerkiksi laatimaan pätevää testamenttia.

Lue lisää:

 

 

Synnynnäiset kehityshäiriöt ja toimintakyky

Miten voimme olla tukemassa omaista, jonka toimintakykyyn vaikuttaa esimerkiksi kehitysvamma tai jokin neurologinen sairaus? Mitä meidän tulee tietää yhteiskunnan tarjoamista palveluista ja mihin meillä on oikeus? Millaista on toimia edunvalvojana ja mitä mahdollisuuksia kyseinen rooli meille antaa? Lexlyn ammattilaiset opastavat sinua eteenpäin ja antavat juridista neuvontaa tarpeellisten palveluiden varmistamisessa.

Lue lisää osiosta Elämäntilanteesi, Erityisryhmät.

Onko sinulla kysyttävää lakiasioihin liittyen?

Ole rohkeasti yhteydessä asiakaspalveluun. Tämän linkin kautta voit myös jättää yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Asiakaspalvelumme on auki maanantaista torstaihin klo 8.00–20.00 ja perjantaisin klo 8.00–17.00.

010 3379 150
asiakaspalvelu@lexly.fi