UUTUUS! Testamentti ja huoltotestamentti tehtävissä nyt myös verkkopalvelussa

Tulevaisuutta suunnittelemassa

Olitpa sitten nuori aikuinen, ruuhkavuosia elävä vanhempi, yksineläjä tai eläkeläinen, meillä kaikilla on edessämme tulevaisuus, jota emme tunne. Laatimalla juridisia asiakirjoja voit luoda turvaa itsellesi ja läheisillesi tulevaisuuden varalta. Voit esimerkiksi varmistaa, että puolisosi pärjää taloudellisesti, voit määrätä kuka on edunvalvontavaltuutettusi, ja voit ennakolta kertoa, millaisia päätöksiä hoidostasi ja hoivastasi tulee tehdä, jos et itse pystyisikään enää mielipidettäsi kertomaan. Kun laitat paperit kuntoon, olet varautunut parhaalla mahdollisella tavalla elämän eri käänteisiin ja yllätyksiin.

 Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Law Made Easy

Testamentti

Tekemällä testamentin voit varmistaa, että juuri ne ihmiset perivät sinut joiden haluatkin perivän. Testamentti on oiva keino luoda taloudellista turvaa rakkaillesi. Samalla ehkäiset yllätyksiä ja epäselvyyksiä syntymästä. Testamentilla voit myös suojata perintösi pysymisen juuri niiden ihmisten käsissä, joille haluatkin sen jäävän.

Muista myös, että avopuolisot eivät peri toisiaan suoraan lain nojalla. Sillä ei ole väliä kuinka kauan olette olleet yhdessä tai että teillä on lapsia. Jos haluat kumppanisi perivän sinut, on tehtävä testamentti.

Varaa aika testamentin tekemiseen
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Law Made Easy

Edunvalvontavaltakirja

Edunvalvontavaltakirja on toiselle ihmiselle annettu lupa hoitaa sinun asioitasi, päättää puolestasi ja käyttää sinun varojasi sinun hyväksesi sellaisessa tilanteessa, jossa oma toimintakykysi on heikentynyt merkittävästi. Edunvalvontavaltakirjalla voit päättää, kenen käsissä asioittesi hoito on, jos et itse pysty asioitasi hoitamaan. Edunvalvontavaltakirjaa voisi kutsua tulevaisuusvaltakirjaksi tai eräänlaiseksi vakuutukseksi, sillä sen vaikutukset näkyvät vasta tulevaisuudessa ja ainostaan, jos oma toimintakykysi heikkenee.

Tee edunvalvontavaltakirja online-palvelussa

Hoitotahto

Hoitotahto koskee sairaanhoitoa ja terveydentilaasi koskevaa päätöksentekoa niissä tilanteissa, jossa et itse pysty ilmaisemaan tahtoasi. Hoitotahto sitoo terveydenhuollon ammattihenkilökuntaa ja helpottaa läheistesi päätöksentekoa etenkin haastavissa tilanteissa. Hoitotahdon olemassaolo vahvistaa itsemääräämisoikeuttasi ja takaa, ettei sinua hoideta tavalla jota et haluaisi.

Tee hoitotahto online-palvelussa
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Law Made Easy

Hoivatahto

Hoivatahto on asiakirja, jolla voit vaikuttaa elämänlaatuusi sellaisessa tilanteessa, ettet itse pysty omaa tahtoasi ilmaisemaan. Hoivatahtoon merkityt tahdonilmaisut eivät ole pakottavia vaan enemmän toiveiden kaltaisia. Hoivatahto on erittäin tärkeä asiakirja silloin, kun sinua hoivaavat ihmiset eivät tunne sinua entuudestaan. Tyypillisiä hoivatahdonilmauksia ovat esimerkiksi musiikkiin, liikuntaan, ulkoiluun, kauneudenhoitoon, lempiruokiin tai muihin henkilön erityisiin kiinnostuksen kohteisiin liittyvät valinnat ja toiveet.

Tee hoivatahto online-palvelussa
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Law Made Easy

Hautaustahto

Hautaustahto on asiakirja, jossa voit muun muassa määritellä, kuinka haluat tulla haudatuksi ja millaisen muistotilaisuuden toivoisit. Hautaukseen liittyvät toiveet ja päätökset ovat yksilöllisiä, eivätkä kaikki halua samoja asioita. Laatimalla hautaustahdon teet läheisillesi selvät ohjeet, kuinka he voivat toteuttaa sinun toivomasi hautauksen ja muistotilaisuuden. 

Tee hautaustahto online-palvelussa

Tulevaisuuden turvaavat asiakirjat

Testamentti

Testamentti on juuri sinun tahdonilmaisusi siitä, kuinka omaisuutesi tulee jakaa kuolemasi jälkeen. Tekemällä testamentin helpotat läheistesi ja sukulaistesi elämää, kun itse olet poissa. Testamentti on mahdollisuus turvata sinulle rakkaitten ihmisten talous sekä suunnitella verotusta. Hyvin tehty testamentti vähentää omaan tahtoosi liittyviä epäselvyyksiä ja estää perinnönjakoon liittyviä yllätyksiä.

Lue lisää testamentista

Edunvalvontavaltakirja

Edunvalvontavaltuutus eli edunvalvontavaltakirja on tulevaisuuden turvaksi ennakolta tehtävä juridinen yleisvaltakirja, jolla valtuutat itse valitsemasi ihmisen hoitamaan asioitasi ja päättämään puolestasi sen varalta, että oma toimintakykysi alenisi onnettomuuden, sairastumisen tai korkean iän vuoksi. Kenelläkään läheiselläsi ei ole oikeutta toimia puolestasi ilman erikseen annettua lupaa.

Lue lisää edunvalvontavaltakirjasta

Hoitotahto ja hoivatahto

Hoitotahto ja hoivatahto ovat erillisiä asikirjoja. Kummallakin on sama tarkoitus; turvata sinun tahtosi totautuminen elinaikanasi, jos et itse pysty tahtoasi ilmaisemaan. Hoivatahto hohdistuu elämänlaatuun, hoitotahto sairaanhoitoon.

Lue lisää hoitotahdosta ja hoivatahdosta