KESÄALEN VIIMEINEN VIIKKO! Kaikki verkkoasiakirjat -30% alennuskoodilla SUVI21. Viimeinen voimassaolopäivä 10.8.2021

Rakkauden paperityöläinen

Lexly Oy:n perustaja Katariina Kuusiluoma kutsuu itseään rakkauden paperityöläiseksi. Tältä sivulta voit lukea hänen vinkkinsä eri elämänvaiheiden lakiasioihin. Lisää löydät myös Oma Aika -lehden huhtikuun numerossa.

"Myytit on tehty murrettaviksi! Lakimiehen ei tarvitse olla kova ja kylmä ollakseen uskottava."

Katariina Kuusiluoma, Lexlyn Finlandin perustaja

Kuka Katariina?

39-vuotias, yrittäjä, äiti, lakimies, wanna be -pianisti, esteetikko ja rakkauden paperityöläinen, jonka tavoitteena on tuoda lakipalvelut helposti aivan kaikkien saataville. Helpot, ymmärrettävät ja saavutettavat lakipalvelut vaativat lakialan modernisointia ja uusia  verkko- ja etäpalveluja.

"Lakiasioihin yhdistetään usein riiteleminen ja ongelmat. Harvoin osataan ajatella, että oikeastaan lakiasioiden hoito on nimenomaan riitojen ja ongelmien ennalta ehkäisemistä", sanoo Katariina Kuusiluoma. 

Jokaiseen elämäntilanteeseen kuuluvat omanlaisensa asiakirjat. Lue täältä Katariinan vinkit eri tilanteisiin.

Katariinan filosofiaan voit tutustua paremmin Instagramissa @lexlyfinland, @katakuusiluoma sekä Lexlyn Facebook -sivuilla

"Kukaan ei ole koskaan katunut sitä, että raha-asioista on puhuttu ja sovittu hyvissä ajoin."

Katariina Kuusiluoma

Rahakeskustelu on molemminpuolinen luottamuksen osoitus

"Pariskuntien kannattaisi keskustella raha-asioista avoimesti. Rahasta on hyvä keskustella jo ennen avioliittoon tai avoliittoon menemistä. Avioliitto on juridisesti taloudellinen sopimus, ja siksi avioehtosopimus on nimensä mukaisesti puolisoiden sopimus siitä, kuinka omaisuus jaetaan, kun avioliitto päättyy. Ja päättyyhän se, viimeistään puolison kuolemaan. Myös avopuolisot voivat sopia monista taloudellisista asioista avoliittosopimuksessa. Raha-asiat liittyvät tietysti myös kuolemaan ja läheisten taloudellisen aseman turvaamiseen testamentilla. Sillä oletko avioliitossa, avoliitossa, uusperheellinen vai ydinperheellinen on valtava merkitys perheen taloudelliseen ja juridiseen turvaan. Tärkeintä on selvittää oma juridinen tilanne, keskustella puolison kanssa ja hoitaa omat asiakirjat kuntoon halutulla tavalla", Katariina toteaa.

Katariinan vinkit aviopuolisoille

Testamentti - Laajennettua varainhoitoa

"Moni ajattelee, ettei testamentista ole mitään hyötyä, jos itsellä on lapsia. Väärin. Aviopuolison ei koeta tarvitsevan testamentin suojaa, koska laki turvaa lesken asumisen puolison kuolinhetken mukaisessa asunnossa. Väärin, ainakin useinmiten. Avopuolison asema ja juridinen turvattomuus eivät juuri kuulu kahvipöytäkeskusteluihin, vaikka avopuoliso jää täysin omilleen ilman testamenttia. Valitettavan totta.

Testamentilla voit vaikuttaa myös perintöverotukseen, poistaa testamentisaajan aviopuolison avio-oikeuden perittyyn omaisuuteen ja estää omaisuuden päätymisen ex-puolisolle tai väärään sukuun.  Testamentin hyödyt ovat moninaiset ja jokaiselle testamentin tekijälle erilaiset. Hyvin laadittu testamentti vähentää myös perintöriitoja. Testamentti on varainhoidon väline, jonka avulla osoitat, että välität", Katariina muistuttaa.

Järkevä ja vastuullinen hoitaa lakipaperinsa kuntoon

"Liian harva tietää, miten puolison tai oman läheisen asioita voi hoitaa, jos hän sairastuu, joutuu onnettomuuteen tai terveydentila heikkenee. Kuvitellaan, että asiat hoituvat vain sillä perusteella, että on puoliso tai sukulainen, mutta eivät ne hoidu", Katariina huokaa. Edunvalvontavaltakirjan laatiminen tuntuu monille ihmisille ikään katsomatta kaukaiselta ajatukselta, vaikka juuri tällä asiakirjalla jokainen voi etukäteen huolehtia omien raha-asioiden ja omaisuuden hoidon sekä varmistaa omaan hyvinvointiin ja terveyteen liittyvän päätöksenteon joka iässä. Edunvalvontavaltakirjalla asioiden hoito sujuu kevyemmin ja ilman viranomaisen valvontaa.  

"Elämästä pitää voida nauttia turvallisin mielin ja helpotus voi olla suuri, kun on hoitanut omat lakiasiansa kuntoon ennakolta", Katariina kannustaa. "Usein se ilmeneekin asiakkaan syvänä huokauksena, hymynä ja jopa halauksena", Katariina hymyilee.

Ainakin seuraavat lakipaperit kannattaisi hänen mukaansa löytyä ihan jokaisen asiakirjasalkusta:

"Elämä yllättää 100 % varmuudella. Turvallisuushakuiset varautuvat elämän käänteisiin ja ottavat asiat omiin käsiinsä. Riskinottajat tunkevat päänsä pensaaseen ja luottavat, että asiat järjestyvät jotenkin."

Katariina Kuusiluoma

Tutustu Lexlyn tiimiin

Katariina ei ole Lexlyn ainoa huipputyyppi. Osaavat lakimiehemme hoitavat sujuvasti kaikki perhe- ja perintöoikeuteen liittyvät lakiasiat verokysymyksiä unohtamatta. 

Meillä persoona saa näkyä eikä nauraminen ole synti. Tutustu kasvavaan tiimiimme täällä.

 

"Luulitko, että lakiasioiden hoitaminen on hankalaa ja kiusallista? Meillä yllätyt positiivisesti."

Katariina Kuusiluoma