Ositus

Avioeron tai puolison kuoleman jälkeen puolisoiden omaisuus tulee selvittää ja jakaa. Suullinen sopimus ei riitä, vaan asiat on aina sovittava kirjallisella ositussopimuksella. Ositus kertoo, kuka omistaa avioliiton päättymisen jälkeen mitäkin.

250 €/h

Yhteydenotto ei sido mihinkään.

Varaa aika
Ajanvarauksiin sisältyy maksuton 15 minuutin alkukeskustelu, jonka aikana kartoitamme yhdessä sinulle sopivat palvelut.

 

Ositus selkeyttää omistussuhteet

Osituksen tekemiselle ei ole aikarajaa, mutta on järkevä hoitaa asiat saman tien kuntoon. Usein ositus kuuluu esimerkiksi pankin vaatimuksiin, jotta mm. asuntolainat voidaan eron jälkeen järjestellä uudelleen.

Jos sinulla ja entisellä puolisollasi on avioehto, tehdään osituksen sijaan omaisuuden erottelu. Ositus ja omaisuuden erottelu ovat sisällöllisesti samankaltaisia toimenpiteitä.

Kuinka pääset alkuun osituksessa

Osituksen alkukeskustelun voi käydä joko toinen puolisoista tai puolisot yhdessä. Kummankin on hyväksyttävä ja allekirjoitettava ositussopimus. Jotta ositus olisi pätevä, vaaditaan sopimukseen myös kahden todistajan allekirjoitukset. 

 

Verkkotapaamisen voit varata ajan ajanvaraussivultamme.

 

 

Näin palvelu toimii

  • Alkukeskustelu juristimme kanssa etänä tai toimistolla
  • Juristimme laatii luonnoksen osituksestanne.
  • Saatte valmiin asiakirjan allekirjoitettavaksenne
  • Lähetämme teille laskun sähköpostitse tai postitse

Etäjuristi auttaa osituksen tekemisessä

Osituksen saa helposti tehtyä etäyhteyksin. Varaa aika juristillemme, niin asiat lähtevät liikkeelle. Ensimmäiseen neuvotteluun voi valmistautua laatimalla yksinkertaisen listauksen kummankin puolison omaisuudesta ja veloista. Voit myös etukäteen miettiä, millaiseen lopputulokseen haluaisit osituksessa päästä. Ensimmäisen keskustelun juristimme kanssa voit käydä yksin tai yhdessä puolisosi kanssa.

Kysymyksiä ja vastauksia

Mitä hyötyä osituksen tekemisestä on?

Osituksen tekeminen selkeyttää omistussuhteet vastaamaan todellisuutta. Erillisiä kauppakirjoja ei tarvita, vaan omaisuus siirtyy osituskirjalla. Esimerkiksi yhteisen asunnon siirtyessä vain toisen nimiin, tarvitaan mahdollisen asuntolainen uudelleenjärjestelyä varten osituskirjaa. Omaisuuden jakamiseen osituksessa liittyy myös verohyötyjä.

Onko ositus pakko tehdä?

Kun avioliitto päättyy, on siihen liittyvä aviovarallisuussuhde purettava. Kummallakin puolisolla on oikeus vaatia osituksen tekemistä. Oikeus vaatia ositusta on periaatteessa ikuinen. Kannattaa myös huomioida, että suullinen sopimus omaisuuden jakamisesta ei ole ositus.

Milloin osituksen voi tehdä?

Osituksen voi tehdä, kun avioero on vireillä käräjäoikeudessa. Ositus ei edellytä avioerotuomiota.

Joskus voi olla järkevää sopia yhteisen talouden purkamisesta ja osituksesta jo ennen varsinaisen avioeron hakemista. Tällöin voidaan tehdä esisopimus tai laatia varsinainen osituskirja allekirjoittamista vaille valmiiksi.

Saatavuus

Valitse juuri sinulle sopiva aika keskustelun käymiseen juristin kanssa. Vaikka kotisohvalta.

Ymmärrettävyys

Juristimme pitää huolta, että teille kerrotaan vaihtoehtoiset valinnat ja että ymmärrätte valintojen merkityksen.

Helppous

Oman elämän lakipapereiden tekeminen ei ole koskaan ollut näin helppoa!

Hinnoittelu

Tiedätte etukäteen, mitä palvelumme maksaa.

250 €/h

Yhteydenotto ei sido mihinkään.

Varaa aika

Ositus

Ositukseen liittyvä lainsäädäntö on huonosti yleisessä tiedossa. Mitä kuuluu kenellekin ja mistä asioista voi osituksessa sopia. Ositukseen voi liittyä verotuksellisia kysymyksiä, jotka asiantunteva perhejuristi osaa huomioida.