"Selvät kysymykset. Nopea asiakirjatoimitus ja helppo maksutapa." Tee testamentti näppärästi netissä hintaan 95 €. Klikkaa tästä verkkopalveluun >>

Tiesitkö, että edunvalvontavaltuutuksen voi tehdä helposti myös netissä? Tutustu verkkopalveluumme NYT! Tee edunvalvontavaltakirja netissä hintaan 95 € >>

Prenumerera på vårt nyhetsbrev - Lexly.fi

Edunvalvontavaltuutus netissä

Tee verkossa

95 €

Varaa minikonsultaatio

67 €

95 €

Tee edunvalvontavaltakirja helposti netissä. Netissä tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saat rahasi takaisin, jos olet tyytymätön palveluumme.

Tee netissä
67 €

Varaa aika alustavaan konsultaatioon. Emme veloita konsultaatiosta erikseen, jos haluat jättää toimeksiannon edunvalvontavaltakirjan laatimiseksi juristin kanssa kiinteään hintaan 280 €.

Varaa aika

Mikä edunvalvontavaltuutus on?

Edunvalvontavaltuutus annetaan etukäteen laadittavalla asiakirjalla, edunvalvontavaltakirjalla. Edunvalvontavaltuutuksessa päätät itse, kuka asioitasi hoitaa tulevaisuudessa. Edunvalvontavaltuutusta käytetään vasta sitten, jos sairauden, ikääntymisen, onnettomuuteen joutumisen tai muun syyn vuoksi menetät kykysi huolehtia itse tärkeistä asioistasi.

Edunvalvontavaltuutus tulisi olla jokaisella täysi-ikäisellä, sillä yleensä toimintakyvyttömyys ei ilmoita itsestään etukäteen. Edunvalvontavaltakirja ei siis ole vain ikääntyneiden asiakirja, vaikka ikä ja vanhuuden heikkous ovatkin tavallinen syy siihen, miksi ihminen saattaa tarvita elämänsä loppuvaiheessa apua.

Edunvalvontavaltuutuksen antajan eli valtuuttajan tulee edunvalvontavaltakirjaa tehdessään ymmärtää sen merkitys. Tästäkään syystä edunvalvontavaltakirjan tekemistä ei kannata lykätä liian kauas tulevaisuuteen.


Miksi juuri sinun kannattaa tehdä edunvalvontavaltuutus?

Jos et pysty tulevaisuudessa hoitamaan taloudellisia ja henkilöä koskevia asioitasi itse, vaihtoehdoiksi jää niiden hoitaminen tekemäsi edunvalvontavaltuutuksen avulla tai perinteinen edunvalvonta. Kolmatta tapaa ei ole. Laatimalla edunvalvontavaltakirjan varaudut tulevaisuuteen ja varmistat, että asioitasi hoidetaan haluamallasi tavalla.

Edunvalvontavaltakirjan laatiminen hyvissä ajoin etukäteen on todellinen rakkauden teko, sillä edunvalvontavaltuutuksen käytännön hyödyt ovat merkittävät perinteiseen edunvalvontaan nähden:  

 1. Edunvalvontavaltakirjalla voit itse päättää, kuka hoitaa edunvalvontavaltuutettuna asioitasi, jos sinulle tulee avun tarve. Voit nimetä myös toissijaisen valtuutetun ja varavaltuutetun. Perinteisessä edunvalvonnassa Digi- ja väestötietovirasto (DVV) tai käräjäoikeus määrää tehtävään soveltuvan ja suostuvan henkilön edunvalvojaksi. Viime kädessä edunvalvoja voi olla yleinen edunvalvoja. 

 2. Asioiden hoitaminen on helpompaa, nopeampaa ja joustavampaa edunvalvontavaltuutuksella. Perinteisessä edunvalvonnassa asioiden hoitaminen on työläämpää ja huomattavasti hitaampaa.  

 3. Edunvalvontavaltakirjassa voit määritellä itse ne asiat, joita valtuutus koskee. Voit rajata valtuutettusi oikeuksia koskemaan vain tiettyjä toimia. Usein edunvalvontavaltuutus halutaan kuitenkin ulottaa laajemmalle kuin mihin perinteisellä edunvalvojalla olisi oikeus.

 4. Valtuutettusi ei tarvitse asioiden hoitamiseen viranomaisen lupaa eli hän voi vahvistetun edunvalvontavaltuutuksen nojalla esimerkiksi myydä asuntosi ja ostaa uuden tilalle, vuokrata omaisuuttasi ja hoitaa sijoituksiasi. Perinteisessä edunvalvonnassa edunvalvoja joutuu hakemaan DVV:ltä luvan luvanvaraisiin toimiin.     

 5. Valtuutettusi ei ole velvollinen antamaan vuositiliä DVV:lle. Perinteisessä edunvalvonnassa edunvalvoja joutuu tekemään joka vuosi DVV:lle selvityksen edellisen vuoden taloudellisesta tilanteesta ja rahojen käytöstä.

 6. Edunvalvontavaltakirjalla asioiden hoitaminen on edullisempaa verrattuna perinteiseen edunvalvontaan. Kun asioitasi hoidetaan edunvalvontavaltuutuksen avulla, sinun ei tarvitse maksaa DVV:lle lupamaksuja tai vuositilintarkastusmaksuja toisin kuin perinteisessä edunvalvonnassa. 

Myös viranomainen suosittelee edunvalvontavaltuutuksen tekemistä


Myös DVV kannustaa tekemään edunvalvontavaltakirjan hyvissä ajoin siltä varalta, että oma toimintakyky heikkenee sairauden, onnettomuuden, ikääntymisen tai muun toimintakykyä heikentävän syyn seurauksena. Digi- ja väestötietovirasto ei tarjoa ilmaista lomaketta tai mallipohjaa, jolla edunvalvontavaltakirjan voisi laatia, emmekä mekään kannusta valmiin lomakkeen käyttöön.

Edunvalvontavaltakirjaa laadittaessa kannattaa olla tarkkana. Jopa 20 % edunvalvontavaltakirjoista joudutaan hylkäämään vahvistamisvaiheessa muotovirheiden vuoksi. Edunvalvontavaltakirja täytyy laatia ja allekirjoittaa oikein, jotta se voidaan vahvistaa tarpeen tullen Digi- ja väestötietovirastossa. 

Miksi tehdä edunvalvontavaltuutus Lexlyn nettipalvelussa tai yhdessä juristimme kanssa?

Voit tehdä juuri sinulle räätälöidyn edunvalvontavaltuutuksen netissä koska tahansa. Saat kattavan ja juridisesti pätevän edunvalvontavaltakirjan helposti ja edullisesti. Palvelun käyttö ei edellytä lain tuntemista, joten voit käyttää nettipalveluamme rohkeasti. 

Jos haluat mieluummin keskustella edunvalvontavaltuutuksesta juristimme kanssa ja antaa edunvalvontavaltakirjan hänen laadittavakseen, autamme sinua mielellämme.  


Heräsikö sinulla kysyttävää?

Chattaa meille tai soita 010 3379 150 taikka lähetä sähköpostia asiakaspalvelu@lexly.fi 

 

Helpot lakipalvelut

 • Räätälöity edunvalvontavaltuutus syntyy helposti netissä. Voit kysyä tarvittaessa apua ilman lisämaksua.
 • Kokeile maksutta ja maksa vasta, kun haluat ostaa asiakirjan.
 • Voit ladata asiakirjasi heti maksun jälkeen. Asiakirjasi löytyvät myös OmaLexly-tililtäsi.
 • LexlyCheck - Asiakirjan tarkistuspalvelu saatavilla lisäpalveluna. Juristi käy asiakirjasi läpi kanssasi.
 • Voit muokata netissä tehtyä edunvalvontavaltakirjaa maksutta 14 vrk:n ajan ostosta.
 • Tyytyväisyytesi on meille tärkeää. Saat rahasi takaisin, jos olet tyytymätön palveluumme.
Olerko kuullut Omissä käsissä -kampanjasta? Sen tarkoituksena on kannustaa kaikkia edunvalvontavaltuutuksen tekoon. Tee omasi nyt! - Lexly.fi

Oletko kuullut Omissa käsissä -kampanjasta?

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) kannustaa edunvalvontavaltuutuksen tekemiseen Omissa käsissä -kampanjalla. Lexly on kampanjan virallinen kumppani. 

Edunvalvontavaltakirjaa kuulee usein kutsuttavan myös edunvalvontasopimukseksi, edunvalvonta-asiakirjaksi tai edunvalvontatestamentiksi. Yhtä kaikki kyse on tärkeästä asiakirjasta, jolla henkilö antaa toiselle henkilölle omaa edunvalvontaansa koskevan valtuutuksen.

Viimeistään jokaisen 40 vuotta täyttäneen tulisi ottaa asiat omiin käsiinsä ja turvata itsensä sekä oman tahtonsa toteutuminen edunvalvontavaltuutuksella.

Lue lisää kampanjasta

Kysymyksiä ja vastauksia

Kuka voi toimia valtuutettuna edunvalvontavaltuutuksessa?

Edunvalvontavaltuutettuina toimivat useimmiten perheenjäsenet tai muut valtuutuksen antajalle läheiset henkilöt. Edunvalvontavaltuutettu voi olla esimerkiksi puolisosi, sisaruksesi, lapsesi, ystäväsi tai joku muu tehtävään sopiva henkilö. Edunvalvontavaltakirjassa kannattaa nimetä useampi henkilö: Toissijainen valtuutettu nimetään siltä varalta, että ensisijainen valtuutettusi ei pysty tai en enää halua hoitaa asioitasi. Varavaltuutettu nimetään siltä varalta, että varsinainen valtuutettusi tarvitsee väliaikaisen sijaisen. Voit nimetä useamman toissijaisen valtuutetun ja varavaltuutetun. Usein he ovat keskenään samoja henkilöitä.

Edunvalvontavaltakirjaan on järkevää lisätä myös perheen ulkopuolinen luotettu henkilö varavaltuutetuksi. Varsinainen valtuutettusi voi nimittäin olla joissain tilanteissa esteellinen hoitamaan asioitasi. Nimeämällä esteettömän henkilön varavaltuutetuksi, varmistut siitä, että antamasi valtuutuksen avulla saadaan hoidettua kaikki asiat, myös perheen sisäiset taloudelliset asiat.

Jos olet itse jo iäkkäämpi, kannattaa valtuutetuksi tai ainakin valtuutetun varalle nimetä sellainen itseäsi nuorempi henkilö, joka todennäköisemmin pystyy ottamaan tehtävän vastaan vielä vuosienkin päästä. On tärkeää pyytää valtuutetuksi nimettävältä henkilöltä etukäteinen suostumus tehtävään ryhtymisestä. Suostumuksen ei tarvitse olla kirjallinen, eikä valtuutetun tarvitse olla paikalla valtakirjaa allekirjoitettaessa.

Miten edunvalvontavaltuutus kannattaa tehdä?

Edunvalvontavaltuutus annetaan kirjallisesti edunvalvontavaltakirjan muodossa. Edunvalvontavaltuutuksen tulee olla riittävän kattava, jotta sen avulla voidaan hoitaa sekä kaikki taloudelliset että henkilöä koskevat asiasi. Valtuutusta varten ei yleensä ole olemassa juuri sinun tilanteeseesi ja tarpeisiisi sopivaa valmista mallipohjaa. Edunvalvontavaltakirjan tekemisessä kannattaa käyttää apuna asiantuntevaa juristia tai verkkopalvelua, joka räätälöi edunvalvontavaltakirjan juuri sinun elämäntilanteeseesi sopivaksi.

Edunvalvontavaltuutuksen antamiselle on laissa määrätty tarkat sisältö- ja muotovaatimukset. Jos vaatimuksia ei ole noudatettu, Digi-ja väestötietovirasto ei voi vahvistaa edunvalvontavaltuutustasi. Tällä hetkellä jopa kolmasosa ilman asiantuntemusta laadituista edunvalvontavaltakirjoista joudutaan hylkäämään muotovirheiden vuoksi.

Edunvalvontavaltuutuksen antajana eli valtuuttajana allekirjoitat edunvalvontavaltakirjan kahden todistajan läsnäollessa. Todistajien on oltava esteettömiä eli he eivät saa olla esimerkiksi läheistä sukua sinulle. Tehdessäsi edunvalvontavaltuutuksen Lexlyssä, saat tarkat ohjeet asiakirjan allekirjoittamiselle, todistamiselle ja todistajien esteellisyydelle.

Edunvalvontavaltuutusta ei rekisteröidä Digi- ja väestötietovirastoon vielä sen antamisvaiheessa, eikä sitä voi lähettää virastoon säilytettäväksi. Edunvalvontavaltakirjaa kannattaa laatia ainakin kaksi alkuperäistä kappaletta, jotta voit antaa toisen niistä säilytettäväksi valtuutetulle ja pitää yhden valtakirjan itselläsi. Jos valtakirjoja on vain yksi, sitä pitää säilyttää sellaisessa paikassa, että valtuutettu löytää sen tarvittaessa helposti.Mitä vaikutuksia edunvalvontavaltuutuksen tekemisellä on?

Edunvalvontavaltuutuksesta puhuttaessa monella syntyy huoli siitä, luopuuko omasta päätösvallastaan valtakirjan allekirjoittaessaan. Tämä huoli on kuitenkin turha. Edunvalvontavaltuutuksen tekeminen ja allekirjoittaminen ei vaikuta elämääsi mitenkään niin kauan kuin olet itse kykenevä hoitamaan asioitasi. Valtuutuksen antamalla olet kuitenkin ikään kuin vakuuttanut asioidesi hoidon tulevaisuuden varalta.

Edunvalvontavaltuutus otetaan käyttöön eli valtakirja vahvistetaan vasta sitten, kun et itse pysty hoitamaan asioitasi. Osa pystyy hoitamaan kaikki omat asiansa loppuun saakka, jolloin valtuutusta ei tarvita koskaan. Monella ikääntymisen myötä kuitenkin syntyy tilanne, jolloin läheisen apu asioiden hoidossa on tärkeää. Myös sairastuminen ja onnettomuudet voivat johtaa vastaavaan tilanteeseen.

Ennen kuin kukaan voi hoitaa asioitasi edunvalvontavaltuutuksen perusteella, Digi- ja väestötietoviraston pitää vahvistaa valtakirja. Valtakirjaa ei vahvisteta ilman lääkärinlausuntoa siitä, että et todellakaan ole enää kykenevä asioidesi hoitamiseen. Lääkärin tulee siis aina todeta, että tilasi antaa syyn edunvalvontavaltuutuksen vahvistamiselle ja lisäksi sinuakin vielä kuullaan prosessissa, jos olet kykenevä kertomaan oman mielipiteesi valtuutuksen vahvistamisesta.

Edunvalvontavaltuutus vahvistetaan vain sellaisessa tilanteessa, jossa olisi perusteet hakea sinulle myös edunvalvojaa. Asioitaisi hoitaisi puolestasi joka tapauksessa joku toinen, mutta edunvalvontavaltuutuksen avulla helpotat läheistesi työtä asioidesi hoidossa ja varmistut siitä, että kaikkia asioitasi hoidetaan haluamallasi tavalla.

Lue, mitä mieltä asiakkaamme ovat palveluistamme!

Edunvalvontavaltuutus

Varaudu tulevaisuuteen edunvalvontavaltuutuksella. Päätä itse, miten asioitasi hoidetaan tulevaisuudessa, jos oma toimintakykysi heikkenee. Oikea aika tehdä edunvalvontavaltuutus on juuri nyt, kun kaikki on kunnossa.

Tee verkossa

95 €

Varaa minikonsultaatio

67 €

95 €

Tee edunvalvontavaltakirja helposti netissä. Netissä tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saat rahasi takaisin, jos olet tyytymätön palveluumme.

Tee netissä
67 €

Varaa aika alustavaan konsultaatioon. Emme veloita konsultaatiosta erikseen, jos haluat jättää toimeksiannon edunvalvontavaltakirjan laatimiseksi juristin kanssa kiinteään hintaan 280 €.

Varaa aika