Laadi tärkeät asiakirjat halutessasi itse netissä. Tutustu palveluihimme!

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) kannustaa edunvalvontavaltuutuksen tekemiseen Omissa käsissä -kampanjalla.  Tutustu kampanjaan tästä!

Mietityttävätkö lakiasiat? Tee juridinen tarvekartoitus verkkopalvelussamme ja tiedät, mitä lakipapereita tarvitset.

Lahjakirja

Lahjaa vai ennkkoperintöä? Lahjoitukset kannattaa toteuttaa harkiten, jotta vältytään turhilta veroilta, kustannuksilta ja muilta käytännön harmeilta lahjoitushetkellä ja myöhemmin tulevaisuudessa. Lexlyn osaavat juristit neuvovat sinulle järkevimmät tavat lahjoittaa.

Tee verkossa

65 €

Juristin kanssa

550€

65

Lahjakirja helposti verkossa. Verkossa tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saat rahasi takaisin, jos olet tyytymätön palveluumme.

Tee netissä
Asiakaspalvelu auttaa chatissa ja puhelimitse.

550

Haluatko mieluummin, että juristi laatii lahjakirjan? Varaa aika juristin etävastaanotolle.

Varaa aika
Kaipaatko lisätietoja? Jätä meille soittopyyntö.

Miksi lahjakirja kannattaa tehdä?

Kaikista lahjoituksista on suositeltavaa tehdä kirjallinen lahjakirja.

Kirjallinen lahjakirja on välttämätön silloin, kun 

 • lahjoitetaan rekisterissä olevaa omaisuutta, kuten kesämökki, metsää, asuinhuoneisto tai auto
 • lahjansaaja pidättää hallinta-oikeuden lahjoitettuun omaisuuteen
 • lahjansaaja on alaikäinen*
 • lahjaa ei ole tarkoitettu rintaperillisen ennakkoperinnöksi
 • lahjansaajan aviopuolison avio-oikeus suljetaan pois.


*Alaikäiselle lahjoitettaessa tulee osata ottaa huomioon muustakin lainsäädännöstä johtuvat erityismääräykset.


Onko hallintaoikeuden pidättäminen lahjoitettavaan omaisuuteen järkevää?

Usein lahjanantaja haluaa pidättää itselleen ja puolisolleen hallintaoikeuden lahjan kohteeseen lahjansaajan verotuksen keventämiseksi, sillä hallintaoikeus pienentää lahjansaajan lahjaveron määrää. Hallintaoikeuden arvoon vaikuttaa se, onko hallintaoikeus pidätetty eliniäksi vai määräajaksi. 

Kun suunnitellaan lahjan antamista hallintaoikeus pidättäen, kannattaa kuitenkin samalla ottaa huomioon ja varautua seuraaviin asioihin:

 1. Hallintaoikeudesta ei voi luopua ilman digi- ja väestötietoviraston lupaa, jos hallintaoikeuden haltija joutuu edunvalvottavaksi.  
 2. Lahjan kohdetta, johon on pidätetty hallintaoikeus ei voi myydä ilman haltijan suostumusta eikä ilman digi- ja väestötietoviraston lupaa, jos hallintatoikeuden haltija joutuu edunvalvottavaksi. 
 3. Hallintaoikeuden haltijan ja omistajan välisestä kustannusvastuusta kannattaa sopia kirjallisesti erimielisyyksien estämiseksi. 


Huom. Lahjanantaja voi varautua oman toiminta- ja päätöksentekokykynsä heikentymiseen ja valtuuttaa toisen ihmisen (edunvalvontavaltuutetun) luopumaan puolestaan turhaksi ja mahdollisesti kustannuksia aiheuttavasta hallintaoikeudesta edunvalvontatilanteissa tekemällä edunvalvontavaltakirjan ennakkoon. 


Lahjaa vai ennakkoperintöä?

Yleensä lahjoja halutaan antaa omille rintaperillisille eli omille lapsille tai lapsenlapsille.  Ennakkoperintöolettaman mukaan rintaperillisen vanhemmaltaan saamaa lahjaa pidetään lähtökohtaisesti ennakkoperintönä ja se vähennetään perinnönjaossa saajansa perintöosasta.

Jos rintaperillisen saamassa lahjakirjassa on määrätty, että kyse on lahjasta eikä ennakkoperinnöstä, ei lahjoitusta huomioida osana saajan perintöä vaan perinnönjaossa kaikki perilliset saavat yhtä suuren osan perinnöstä. Jos mainintaa lahjasta ei ole, oletetaan lahjoitus lahjansaajan saamaksi ennakkoperinnöksi. Tämä vaikuttaa silloin lahjansaajan myöhemmin saaman perinnön suuruuteen.


Lahjoitukset osaksi perintösuunnittelua?

Ajallisesti hajautetut lahjoitukset muodostavat osan tehokasta ja verotuksellisesti järkevää perintösuunnitelua ja varallisuuden siirtoa sukupolvelta toiselle. Lahjoitusten suunnitelmallisuus ja ajallinen hajauttaminen kannattaa pohtia yhdessä perhevarallisuusoikeuteen erikoistuneen juristin kanssa. 


Miksi lahjakirja kannattaa tehdä Lexlyn verkkopalvelussa tai juristimme avulla?

Lahjakirjan laatiminen onnistuu itsenäisesti verkkopalvelussamme tai kiinteään hintaan* yhdessä ammattitaitoisten juristiemme kanssa. Verkkopalvelumme tarjoaa käyttöönne kätevän tavan laatia lahjakirja.

Kaikkiin Lexlyn verkkopalvelussa tehtäviin asiakirjoihin on mahdollista saada juristin asiakirjatarkistus. Palvelun hinta on 50 € ja kesto 15 min.

Jos toivot, että juristimme käy asiakirjasi läpi kanssasi, tilaa ja maksa palvelu ennakkoon verkossa >>

*Huom. Lahjakirjat, joihin liittyy ennakkoratkaisupyyntö tai sukupolvenvaihdostarkoitus hinnoitellaan tapauskohtaisesti yksityiskohtaisuutensa vuoksi.


Heräsikö sinulla kysyttävää?

Chattaa meille tai soita 010 3379 150 taikka lähetä sähköpostia asiakaspalvelu@lexly.fi 

Helpot lakipalvelut

 • Voit tahdä lahjakirjan juuri sinulle sopivalla tavalla. Juristin voit tavata joko etänä tai kasvotusten toimistollamme. Verkkopalvelussamme vastaat kysymyksiin itsenäisesti.
 • Juristin kanssa saat aina henkilökohtaista palvelua ja lahjakirja räätälöidään juuri sinulle sopivaksi. Verkkopalvelussa lahjakirja luodaan antamiesi vastausten perusteella.
 • Juristimme varmistaa, että lahjakirja vastaa toiveitasi, ja sinun on mahdollista kommentoida sitä jo luonnosvaiheessa. Verkkopalvelussa lahjakirjaa voi muokata 14 vrk:n ajan ostohetkestä.
 • Juristipalvelussamme lähetämme sinulle laskun sähköpostitse tai postitse, kun lahjakirja täyttää vaatimuksesi. Verkkopalvelussamme saat valmiin lahjakirjan maksun jälkeen välittömästi pdf-muodossa. Kaikki asiakirjasi löydät kirjautumalla OmaLexlyyn.

Muista myös testamentti ja edunvalvontavaltuutus

Lahjoituksen yhteydessä on suositeltavaa pohtia, millaisia vaikutusta lahjoituksella on lopulliseen perinnönjakoon. Jos olet jo aikaisemmin tehnyt testamentin, kannattaa tarkistaa, ettei lahjoitus ole ristiriidassa testamenttimääräystesi kanssa.

Jos haluat mahdollistaa varallisuutesi lahjoittamisen sinulle tärkeille henkilöille myös siinä tilanteessa, että et itse kykenisi päättämään asioistasi sairauden tai vanhuuden heikkouden takia, kannattaa tutustua tarkemmin edunvalvontavaltuutukseen. Edunvalvontakirjalla varaudut tulevaisuuteen ja valtuutat oman luottohenkilösi hoitamaan asioitasi, jos et itse siihen pysty. 

Lue lisää, kuinka voit varautua tulevaisuuteen juridisesti
Saatavuus

Valitse juuri sinulle sopiva tapa hoitaa lakiasioita: tee asiakirja verkkopalvelussa, tapaa juristi etäyhteydellä tai toimistollamme.

Ymmärrettävyys

Juristimme pitää huolta, että ymmärrät asiakirjasi sisällön joka vaiheessa.

Helppous

Oman elämän lakipapereiden tekeminen ei ole koskaan ollut näin helppoa!

Hinnoittelu

Tiedät etukäteen, mitä palvelumme maksaa.

Lahjakirja

Tee lahjakirja Lexlyn osaavien juristien avulla kiinteään hintaan tai ohjaavassa verkkopalvelussa edullisesti. Verkkopalvelussa tehtyä asiakirjaa voi muokata maksutta 14 vrk:n ajan ostohetkestä. Jos varaat ajan juristille, hän käy kanssanne puhelimessa tai videotapaamisessa läpi lahjakirjan sisällön ja laatii luonnoksen keskustelunne pohjalta. Asiakirjaa täydennetään vielä tarvittaessa, kunnes se on tahtosi mukainen. 

Tee verkossa

65 €

Juristin kanssa

550€

65

Lahjakirja helposti verkossa. Verkossa tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saat rahasi takaisin, jos olet tyytymätön palveluumme.

Tee netissä
Asiakaspalvelu auttaa chatissa ja puhelimitse.

550

Haluatko mieluummin, että juristi laatii lahjakirjan? Varaa aika juristin etävastaanotolle.

Varaa aika
Kaipaatko lisätietoja? Jätä meille soittopyyntö.