Erotilanteessa vanhempien tulee sopia lapsen huoltoon, asumiseen ja tapaamisoikeuteen sekä elatukseen liittyvistä asioista. Jotta sopimukset olisivat täytäntöönpanokelpoisia, lapsen asuinpaikan lastenvalvojan tai käräjäoikeuden tulee vahvistaa sopimukset kirjallisesti.
Lapsen huollolla tarkoitetaan lapsen henkilökohtaisten asioiden hoitoa ja huolenpitoa lapsesta tämän yksilöllisten tarpeiden mukaisesti lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi turvaten. Yhteishuolto tarkoittaa, että eron jälkeenkin vanhemmat jatkavat yhdessä lapsen huoltajina. Yhteishuoltoa ei tule sekoittaa vuoroasumiseen. Yksinhuolto tarkoittaa, että lapsella on vain yksi huoltaja, joka tekee lasta koskevat päätökset yksin. Vanhemmat voivat sopia yksinhuollosta yhdessä tai käräjäoikeus voi päättää siitä.
Vanhempien on ratkaistava myös lapsen asuminen eli kumman vanhemman luona lapsi asuu. Lapsi voi asua toisen vanhempansa luona tai vuorotellen kummankin vanhempansa luona (vuoroasuminen). Vuoroasumisessa lapsi asuu vähintään 40 % kalenterivuodesta kummankin vanhempansa luona lomakaudet ja juhlapyhät mukaan lukien. Vuoroasumisesta huolimatta lapsella voi olla vain yksi virallinen asuinpaikka. Vuoroasumista koskevassa sopimuksessa (tai käräjäoikeuden määräyksessä) on oltava vuoroasumisen ehdot ja tieto lapsen virallisesta asuinpaikasta. Elatusapu voidaan vahvistaa maksettavaksi myös vuoroasumisessa.
Lapsella on oikeus elatukseen. Monet erovanhemmat joutuvatkin miettimään, miten elatusapu määräytyy, mikä on elatusmaksun määrä ja suuruus, mikä on kohtuullinen elatusapu ja vaikuttaako vuoroasuminen tai vuoroviikkoasuminen elatusapuun. Lastenvalvojalla vahvistettu elatussopimus on erityisen tärkeä siitä syytä, että Kela ei voi maksaa elatustukea pelkästään vanhempien keskinäisen sopimuksen perusteella tilanteessa, jossa toinen vanhempi jättää elatusavun maksamatta tai elatusapu on pienempi kuin voimassa oleva elatustuki.
Lapsella on oikeus molempiin vanhempiinsa. Tapaamisoikeuden tarkoituksena on turvata lapselle oikeus luoda ja säilyttää myönteinen ja läheinen suhde vanhempaansa, jonka luona hän ei asu. Myös tapaamisoikeuden täytäntöönpanoa varten tarvitaan vahvistettu sopimus tai oikeuden päätös.
Sopikaa lasta koskevista asioista tarvittaessa asiantuntijan apua hyödyntäen ja varatkaa sen jälkeen yhteinen aika lastenvalvojalle.
Varaa aika lakineuvontaan
Tiesithän, että tarjoamme myös lakineuvontaa? Jos sinulla ei ole tarvetta varsinaiselle lakiasiakirjalle, mutta perheoikeudelliset kysymykset mietityttävät, voit varata itsellesi ajan lakineuvontaan. Neuvonnasta laskutamme sinua aina käytetyn ajan mukaan.
Alkukeskustelu juristin kanssa toimistollamme tai etänä.
Juristimme laatii luonnokset lasta koskevista sopimuksista.
Saatte valmiin sopimuksen lastenvalvojan vahvistettavaksi.
Lähetämme teille laskun sähköpostitse tai postitse
Lapsen kannalta parasta on hoitaa asiat sovussa
Jokaisella lapsella on oikeus elatukseen ja turvalliseen kasvuympäristöön. Aina vanhemmat eivät saa keskenään sovittua lapsen asioista ilman ulkopuolista apua. Erimielisyyksistä huolimatta vanhempien tulee sopia siitä kumman vanhemman luona lapsi virallisesti asuu, ovatko molemmat yhteishuoltajia ja miten paljon lapsi tapaa vanhempaa, jonka luona hän ei virallisesti asu. Lisäksi vanhemmat sopivat lapsen elatusavun määrästä.
Asiantuntevat perhejuristimme ovat vanhempien tukena kaikissa lapsen huoltoon, asumiseen, tapaamisoikeuteen ja elatukseen liittyvissä asioissa. Konsultoimme vanhempia asioista neuvoteltaessa ja muotoilemme sopimuksen lastenvalvojan hyväksyntää varten.