Testamentti ja edunvalvontavaltakirja juristin kanssa NYT -20 % Klikkaa ja varaa oma aikasi >>

Omaisuuden erottelu avoerossa

 • Avoeroon liittyvät omaisuusjärjestelyt kannattaa aina hoitaa ammattilaisen avustuksella
 • Ammattilaisen avulla varmistat, että asiat esimerkiksi hyvityksen osalta eivät jää sopimatta 
 • Kysy lisää asiakaspalvelusta 010 3379 150 
 • Tutustu hinnoitteluumme >>

Omaisuuden erottelu avoerossa

265 €/h

Alkukeskustelun tarkoituksena on kartoittaa, mikä on sinulle sopivin ja kustannustehokkain tapa edetä.

Varaa maksuton alkukeskustelu

Avopuolisoiden yhteistalouden purkaminen ja omaisuuden erottelu 

Avoerossa osituksen sijaan toimitetaan omaisuuden erottelu. Omaisuuden erottelun yhteydessä avopuolisot haluavat yleensä purkaa yhteisomistussuhteensa joko siten, että toinen puolisoista lunastaa toisen osuuden tai yhteisesti omistettu omaisuus myydään kokonaan pois.

Omaisuuden erottelu tulee tehdä lain edellyttämässä määrämuodossa. Omaisuuden erottelusta laadittu erottelukirja on saantokirja, jonka perusteella esimerkiksi kiinteistö tai asuinhuoneisto rekisteröidään omistajansa nimiin. Lisäksi määrämuotoinen erottelukirja ja hyvitystä koskeva sopimus saattaa olla tarpeen rekisteröidä Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään avoliittoasioiden rekisteriin, jos puoliso tarvitsee suojaa omaisuutta luovuttaneen puolison velkojien takaisinsaantivaatimuksilta.

Avopuolisoiden omaisuuden jakamiseen sovelletaan avoliittolakia (laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta), jos avopuolisot ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään 5 vuotta tai heillä on/on ollut  yhteinen taikka yhteisessä huollossa lapsi. 


Kun avopuolisot eroavat, jompikumpi saattaa olla oikeutettu hyvitykseen

Avopuoliso saattaa olla oikeutettu hyvitykseen, jos hän on auttanut toista kartuttamaan tai säilyttämään omaisuuttaan niin, että yhteistalouden purkaminen omistussuhteiden mukaisesti johtaisi perusteettoman edun saamiseen toisen kustannuksella. Yhteisen talouden hyväksi annettu panos voi olla työtä yhteisen talouden tai puolison omaisuuden hyväksi taikka omien varojen sijoittamista siihen. Hyvityksessä on nimenomaan kysymys toisen panoksen hyvittämisestä, ei avopuolisoiden varallisuuserojen tasoittamisesta. Hyvityksen saamisen edellytykset ovat hyvin tiukat, joten avopuolisoiden tulisikin aina pyrkiä sopimaan varallisuutensa järjestelyistä ja yhteistaloutensa asioista ennakolta esimerkiksi laatimalla avoehdon, jolla voidaan sopia avopuolisoiden taloudellisista asioista avoliiton ajalle ja avoeron varalta >>  

Hyvitystä on vaadittava määräajassa. Lisäksi hyvityksen maksamiseen ja saamiseen liittyy veroseuraamuksia


Mitä jos sopua ei synny? 

Avopuolisot voivat itse päättää omaisuutensa jaosta ja hyvityksestä. Jos he eivät pääse sopimukseen omaisuutensa erottelusta ja yhteistomistussuhteiden purkamisesta, he voivat hakea pesänjakajan määräämistä käräjäoikeudelta.


Avopuolisot, joiden eroon ei sovelleta avoliittolakia

Kaikki avoliitot eivät ole samanlaisia. Lain mukaan on olemassa myös avoliittoja, jotka eivät täyty avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta annetun lain soveltamisedellytyksiä. Tällaisissa avoeroissa kumpikin puoliso on oikeutettu pitämään omissa nimissään olevan omaisuutensa, jos he eivät ole muuta sopineet. Tavallisesti yhteisesti omistettu omaisuus myydään tai avopuolisot tekevät keskinäisen kaupan, jolla toinen lunastaa toisen osuuden esimerkiksi yhteisenä kotina käytetystä asunnosta.  


Heräsikö sinulla kysyttävää?

Chattaa meille tai soita 010 3379 150 taikka lähetä sähköpostia asiakaspalvelu@lexly.fi 

 

Helpot lakipalvelut

 • Autamme omaisuuden erottelun toimittamisessa juuri teille sopivalla tavalla. Juristin voitte tavata joko etänä tai kasvotusten toimistollamme.
 • Juristimme kanssa saatte aina henkilökohtaista ja ammattitaitoista palvelua. Ohjeistamme omaisuuden erottelussa vaihe vaiheelta veroseuraamukset huomioon ottaen.
 • Omaisuuden erottelu toimitetaan toivomallanne tavalla joko videoyhteyden avulla tai toimistollamme.
 • Juristipalvelussamme lähetämme teille laskun sähköpostitse tai postitse, kun omaisuuden erottelu on valmis. Kaikki asiakirjasi löydät kirjautumalla OmaLexlyyn.
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Avoliittolaki haltuun

 1. Avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta annetun lain mukaan kumpikin avopuoliso pitää itsellään oman omaisuutensa niin avoliiton aikana kuin sen jälkeen. 

 2. Jos ei voida selvittää, onko irtain omaisuus yksin toiselle avopuolisolle kuuluvaa vai heidän yhteistä omaisuuttaan, noudatetaan yhteisomistusolettamaa, jos avopuolisoiden välisestä sopimuksesta tai olosuhteista ei muuta johdu. 

 3. Avopuoliso saattaa olla oikeutettu hyvitykseen, jos hän on auttanut toista kartuttamaan tai säilyttämään omaisuuttaan niin, että yhteistalouden purkaminen omistussuhteiden mukaisesti johtaisi perusteettoman edun saamiseen toisen kustannuksella. 

Lue lisää avoliiton lakiasioista

Lue, mitä mieltä asiakkaamme ovat palveluistamme!

Omaisuuden erottelu avoerossa

Lexlyn ammattitaitoiset juristit ovat apunanne kaikissa avoeroissa. Avoeroihin liittyvä lainsäädäntö on huonosti yleisessä tiedossa. Omaisuuden erotteluun liittyy myös verotuksellisia kysymyksiä, jotka asiantunteva perhejuristi osaa huomioida.

Omaisuuden erottelu avoerossa

265 €/h

Alkukeskustelun tarkoituksena on kartoittaa, mikä on sinulle sopivin ja kustannustehokkain tapa edetä.

Varaa maksuton alkukeskustelu