Laadi tärkeät asiakirjat halutessasi itse netissä. Tutustu palveluihimme!

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) kannustaa edunvalvontavaltuutuksen tekemiseen Omissa käsissä -kampanjalla.  Tutustu kampanjaan tästä!

Mietityttävätkö lakiasiat? Tee juridinen tarvekartoitus verkkopalvelussamme ja tiedät, mitä lakipapereita tarvitset.

Ositus

Avioeron jälkeen puolisoiden tulee tehdä ositus. Ositus selventää omaisuutenne omistussuhteet avioeron jälkeen. Myös pankki tarvitsee osituksen asuntolainaa tai muita lainajärjestelyjä varten. Ositus on usein suositeltavaa tehdä mahdollisimman pian avioeron jälkeen.

265 €/h

Varaa aika juristin etävastaanotolle.

Varaa aika
Kaipaatko lisätietoja? Jätä meille soittopyyntö.

Onko ositus pakko tehdä?

Kyllä on. Vaikka puolisot eivät edes vaatisi toisiltaan mitään avioeron jälkeen, tämäkin asia on sovittava ositussopimuksessa. Vasta osituksen jälkeen tiedetään varmaksi, kuka omistaa avioliiton päättymisen jälkeen minkäkin omaisuuden. Jos puolisoilla oli avioehto, tehdään omaisuuden erottelu. Puolisoilla voi olla myös avio-oikeuden alaista eli molemmille jaettavaa omaisuutta sekä omaisuutta, johon toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta, tällöin tehdään omaisuuden erottelu ja ositus.  

Usein puolisot päätyvät lunastamaan avioeron jälkeen toiselta omaisuutta, esimerkiksi yhteisenä kotina käytetyn asunnon tai kesämökin. Lunastamiseen ei kuitenkaan tarvita erillistä kauppakirjaa vaan lunastaminen toteutetaan osituksen tai omaisuuden erottelun yhteydessä. Osituksessa tehtäviin varallisuuden siirtoihin voi liittyä myös merkittäviä verohyötyjä, jotka vain aviovarallisuusoikeuteen erikoistunut juristi osaa ottaa huomioon. Osituksesta laaditaan ositussopimukseksi tai osituskirjaksi kutsuttu asiakirja.

Milloin osituksen voi tehdä ja voiko siitä kieltäytyä?

Ositus kannattaa tehdä useinmiten heti, kun ositusperuste on syntynyt. Tämä tarkoittaa sitä hetkeä, kun avioero on tullut käräjäoikeudessa vireille, tai kun toinen aviopuolisoista on kuollut. Avioeron ei tarvitse olla lopullinen eikä harkinta-ajan kulunut loppuun ennen osituksen toimittamista.

Kummallakin puolisolla on oikeus vaatia ositusta eikä toinen voi siitä kieltäytyä. Viime kädessä ositus tapahtuu käräjäoikeuden määräämään pesänjakajan avustuksella. Jos toinen puolisoista kieltäytyy keskustelemasta ja pysyy asiassa passiivisena, toinen voi aina viime kädessä turvautua pesänjakajan apuun. Tämä on luonnollisesti kaikista kallein vaihtoehto tehdä ositus. Pesänjakajan kulut jakautuvat molempien puolisoiden maksettavaksi. 

Tiesitkö, että omaisuuden jaosta kannattaa usein sopia jo ennen avioeron hakemista?

Usein osituksen tosiasiallisesta sisällöstä kannattaa sopia jo ennen avioeron hakemista. Tällöin voidaan tehdä osituksen esisopimus tai laatia varsinainen osituskirja allekirjoittamista ja päiväämistä vaille valmiiksi. Ennen avioeron vireille saattamista voi olla myös tarkoituksenmukaista keskustella lakimiehen kanssa ositussopimuksen, avioehtosopimuksen ja muiden sopimusten kokonaisuudesta, jotta voidaan pyrkiä mahdollisimman hyvään ja verotuksellisesti edulliseen lopputulokseen. Tämä toki vaatii sitä, että osapuolet ovat kykeneviä keskustelemaan asioista vielä keskenään tällä laajuudella.

Heräsikö sinulla kysyttävää?

Chattaa meille tai soita 010 3379 150 taikka lähetä sähköpostia asiakaspalvelu@lexly.fi 

Helpot lakipalvelut

  • Voitte hoitaa avioeroon liittyvän osituksen juuri teille sopivalla tavalla. Juristin voitte tavata joko etänä tai kasvotusten toimistollamme.
  • Saatte aina henkilökohtaista palvelua osituksen toteuttamiseksi sopimallanne tavalla. Jos teillä on erimielisyyksiä, autamme teitä sopimaan omaisuutenne jaosta.
  • Varmistamme, että ositus vastaa sovittua ja otamme huomioon veroseuraamukset.
  • Lähetämme teille laskun toivomallanne tavalla joko sähköpostitse tai postitse.
Saatavuus

Valitse juuri sinulle sopiva aika keskustelun käymiseen juristin kanssa. Vaikka kotisohvalta.

Ymmärrettävyys

Juristimme pitää huolta, että teille kerrotaan vaihtoehtoiset valinnat ja että ymmärrätte valintojen merkityksen.

Helppous

Oman elämän lakipapereiden tekeminen ei ole koskaan ollut näin helppoa!

Hinnoittelu

Tiedätte etukäteen, mitä palvelumme maksaa.

Ositus

Ositukseen liittyvä lainsäädäntö on huonosti yleisessä tiedossa. Mitä kuuluu kenellekin ja mistä asioista voi osituksessa sopia. Ositukseen liittyy usein myös verotuksellisia kysymyksiä, jotka asiantunteva perhejuristi osaa huomioida.

265 €/h

Varaa aika juristin etävastaanotolle.

Varaa aika
Kaipaatko lisätietoja? Jätä meille soittopyyntö.