"Selvät kysymykset. Nopea asiakirjatoimitus ja helppo maksutapa." Tee testamentti näppärästi netissä hintaan 95 €. Klikkaa tästä verkkopalveluun >>

Kurkista Lexlyn joulukalenteriin ja katso, mitä luukkujen taakse on paketoitu 🎁🎄 🎅 Joulukalenteri 2022 >>

Prenumerera på vårt nyhetsbrev - Lexly.fi

Ositus

  • Ositus selventää omaisuutenne omistussuhteet avioeron jälkeen
  • Myös pankki tarvitsee osituksen asuntolainaa tai muita lainajärjestelyjä varten
  • Ositus on suositeltavaa tehdä mahdollisimman pian avioeron jälkeen
  • Varaa minikonsultaatio ja kysy lisää

Juristin konsultaatio
67 €

Varaa aika konsultaatioon. Konsultaation hintaa ei veloiteta, jos haluatte jättää toimeksiannon osituksen laatimiseksi juristin kanssa hintaan 265 €/h.

Varaa aika

Onko ositus pakko tehdä?

Kyllä on. Vaikka puolisot eivät edes vaatisi toisiltaan mitään avioeron jälkeen, tämäkin asia on sovittava ositussopimuksessa. Vasta osituksen jälkeen tiedetään varmaksi, kuka omistaa avioliiton päättymisen jälkeen minkäkin omaisuuden. Jos puolisoilla oli avioehto, tehdään omaisuuden erottelu. Puolisoilla voi olla myös avio-oikeuden alaista eli molemmille jaettavaa omaisuutta sekä omaisuutta, johon toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta, tällöin tehdään omaisuuden erottelu ja ositus.  

Usein puolisot päätyvät lunastamaan avioeron jälkeen toiselta omaisuutta, esimerkiksi yhteisenä kotina käytetyn asunnon tai kesämökin. Lunastamiseen ei kuitenkaan tarvita erillistä kauppakirjaa vaan lunastaminen toteutetaan osituksen tai omaisuuden erottelun yhteydessä. Osituksessa tehtäviin varallisuuden siirtoihin voi liittyä myös merkittäviä verohyötyjä, jotka vain aviovarallisuusoikeuteen erikoistunut juristi osaa ottaa huomioon. Osituksesta laaditaan ositussopimukseksi tai osituskirjaksi kutsuttu asiakirja.

Milloin osituksen voi tehdä ja voiko siitä kieltäytyä?

Ositus kannattaa tehdä useinmiten heti, kun ositusperuste on syntynyt. Tämä tarkoittaa sitä hetkeä, kun avioero on tullut käräjäoikeudessa vireille, tai kun toinen aviopuolisoista on kuollut. Avioeron ei tarvitse olla lopullinen eikä harkinta-ajan kulunut loppuun ennen osituksen toimittamista.

Kummallakin puolisolla on oikeus vaatia ositusta eikä toinen voi siitä kieltäytyä. Viime kädessä ositus tapahtuu käräjäoikeuden määräämään pesänjakajan avustuksella. Jos toinen puolisoista kieltäytyy keskustelemasta ja pysyy asiassa passiivisena, toinen voi aina viime kädessä turvautua pesänjakajan apuun. Tämä on luonnollisesti kaikista kallein vaihtoehto tehdä ositus. Pesänjakajan kulut jakautuvat molempien puolisoiden maksettavaksi. 

Tiesitkö, että omaisuuden jaosta kannattaa usein sopia jo ennen avioeron hakemista?

Usein osituksen tosiasiallisesta sisällöstä kannattaa sopia jo ennen avioeron hakemista. Tällöin voidaan tehdä osituksen esisopimus tai laatia varsinainen osituskirja allekirjoittamista ja päiväämistä vaille valmiiksi. Ennen avioeron vireille saattamista voi olla myös tarkoituksenmukaista keskustella lakimiehen kanssa ositussopimuksen, avioehtosopimuksen ja muiden sopimusten kokonaisuudesta, jotta voidaan pyrkiä mahdollisimman hyvään ja verotuksellisesti edulliseen lopputulokseen. Tämä toki vaatii sitä, että osapuolet ovat kykeneviä keskustelemaan asioista vielä keskenään tällä laajuudella.

Heräsikö sinulla kysyttävää?

Chattaa meille tai soita 010 3379 150 taikka lähetä sähköpostia asiakaspalvelu@lexly.fi 

Helpot lakipalvelut

  • Voitte hoitaa avioeroon liittyvän osituksen juuri teille sopivalla tavalla. Juristin voitte tavata joko etänä tai kasvotusten toimistollamme.
  • Saatte aina henkilökohtaista palvelua osituksen toteuttamiseksi sopimallanne tavalla. Jos teillä on erimielisyyksiä, autamme teitä sopimaan omaisuutenne jaosta.
  • Varmistamme, että ositus vastaa sovittua ja otamme huomioon veroseuraamukset.
  • Lähetämme teille laskun toivomallanne tavalla joko sähköpostitse tai postitse.

Lue, mitä mieltä asiakkaamme ovat palveluistamme!

Ositus

Ositukseen liittyvä lainsäädäntö on huonosti yleisessä tiedossa. Mitä kuuluu kenellekin ja mistä asioista voi osituksessa sopia. Ositukseen liittyy usein myös verotuksellisia kysymyksiä, jotka asiantunteva perhejuristi osaa huomioida.

Juristin konsultaatio
67 €

Varaa aika konsultaatioon. Konsultaation hintaa ei veloiteta, jos haluatte jättää toimeksiannon osituksen laatimiseksi juristin kanssa hintaan 265 €/h.

Varaa aika