Velkakirja yksityishenkilöiden välillä

  • Velkakirja kannattaa tehdä aina, kun rahaa lainataan toiselle. Velkakirjan laatiminen on järkevää myös perheen tai parisuhteen sisällä.
  • Lainasta kannattaa sopia kirjallisesti esimerkiksi silloin, kun yhteistä kotia rahoitetaan eri suuruisin panostuksin tai kun rahoitetaan toisen hankintoja.
  • Tee velkakirja itse verkossa tai kysy lisää asiakaspalvelusta 010 3379 150 
  • Tutustu hinnoitteluumme >>

280 €

Alkukeskustelun tarkoituksena on kartoittaa, mikä on sinulle sopivin tapa edetä.

Varaa maksuton alkukeskustelu

Miksi velkakirja kannattaa tehdä?

Yksityishenkilöiden väliset velaksi annot syntyvät useinmiten puolisoiden tai perheenjäsenten välillä. Annettaessa rahaa toiselle tulee miettiä, onko tarkoitus, että saaja saa omaisuuden lahjana, vai onko tarkoitus, että antaja saa aikanaan antamansa rahan takaisin. Kun rahavarojen tai muun varallisuuden siirtoa osapuolelta toiselle lähdetään selvittämään jälkikäteen, syntyy herkästi riitaa, jos asiasta ei ole tehty tilanteesta riippuen joko velkakirjaa tai lahjakirjaa. 

Kun asioista on sovittu kirjallisesti velkakirjassa, vältytään monelta harmilta.

Vanhempien lapsilleen antamista lainoista on syytä laatia velkakirja aina. Velkakirjalla pystytään osoittamaan, mitä lainan takaisinmaksusta on sovittu. Jos mitään papereita ei ole, eikä muuta voida näyttää sovitun, varojen siirto saatetaan katsoa lahjaksi ja määrätä siitä lahjavero.

Puolisoiden välillä erimielisyydet syntyvät usein siinä vaiheessa, jos parisuhde päättyy. Myös toisen osapuolen kuollessa varojen siirrot nousevat herkästi selvitettäväksi. Hyvin yleisesti esimerkiksi asunnon käsiraha maksetaan vain toisen osapuolen varoista, mutta asunto ostetaan silti puoliksi. Jo asunnon ostovaiheessa pitäisikin harkita kunnolla ostajien omistusosuudet tai sopia, onko tarkoitus, että suuremmalla osuudella asuntoa rahoittanut saa esimerkiksi asuntoa myydessä suuremman osuuden myyntihinnasta.

 

Heräsikö sinulla kysyttävää?

Chattaa meille tai soita 010 3379 150 taikka lähetä sähköpostia asiakaspalvelu@lexly.fi 

Helpot lakipalvelut

  • Voit hoitaa velkakirjan juuri sinulle sopivalla tavalla. Juristin voit tavata joko etänä tai kasvotusten toimistollamme. Verkkopalvelussamme vastaat kysymyksiin itsenäisesti.
  • Juristin kanssa saat aina henkilökohtaista palvelua ja velkakirja räätälöidään juuri sinulle sopivaksi. Verkkopalvelussa velkakirja luodaan antamiesi vastausten perusteella.
  • Juristimme varmistaa, että velkakirja vastaa toiveitasi. Verkkopalvelussa velkakirjaa voi muokata 14 vrk:n ajan ostohetkestä.
  • Juristipalvelussamme lähetämme sinulle laskun sähköpostitse tai postitse, kun velkakirja täyttää vaatimuksesi. Verkkopalvelussamme saat valmiin velkakirjan maksun jälkeen välittömästi pdf-muodossa. Kaikki asiakirjasi löydät kirjautumalla OmaLexlyyn.

Kysymyksiä ja vastauksia

Mikä velkakirja on?

Velkakirja on asiakirja, joka todistaa rahavelan olemassaolon. Velkakirjaa pitää hallussaan velkoja eli se, joka on lainannut toiselle velkakirjassa ilmenevän summan. Hyvin tehty velkakirja on riittävä peruste vaatia velalliselta maksua jopa tuomioistuimessa.

Mitä tietoja velkakirjassa pitää olla?

Velkakirjasta on käytävävä ilmi ainakin velkasuhteen osapuolet (velkoja ja velallinen), velan määrä, milloin velka on annettu, velan korko tai sen korottomuus, velan eräpäivä tai takaisinmaksusuunnitelma eräpäivineen ja velan mahdolliset takaajat. Molempien osapuolten tulee allekirjoittaa velkakirja.

Voiko verottaja pitää lainaa verotettavana lahjana?

Velka voidaan katsoa lahjaksi lainansaajalle, jos velka ei ole todellinen. Velan uskottavuuteen vaikutta laina-ajan pituus ja takaisinmaksusuunnitelma. Velka voi olla koroton. Laina-aikaa ja lyhennyssuunnitelmaa on mahdollista muuttaa perustellusta syystä. Jos velkaa lyhennetään säännöllisesti ja todistettavasti, riski velan tulkitsemiseksi lahjaverotettavaksi lahjaksi pienenee. Verohallinto voi pyytää selvitystä velkasuhteesta ja velasta. 

Jos velka on vielä maksamatta velkojan kuolinhetkellä, se merkitään perukirjaan kuolinpesän saatavaksi ja se tulee perintöverotettavaksi pesän varoina. 

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Onko sinulla kysyttävää velkakirjasta?

Perheen sisäisissä varallisuusjärjestelyissä velkakirja on käytännöllinen lisätyökalu. Perintösuunnittelu, suuremmat taloudelliset hankinnat ja uusperheiden varallisuusjärjestelyt ovat tyypillisimpiä tilanteita, jolloin voi olla järkevää laatia myös velkakirja. 

Ota yhteyttä

Lue, mitä mieltä asiakkaamme ovat palveluistamme!

Velkakirja yksityishenkilöiden välillä

Velkakirja voi olla tarpeen esimerkiksi silloin, kun omistusosuudet ja rahoitusosuudet yhteiseen omaisuuteen eivät vastaa toisiaan. Perheen sisäisissä oikeustoimissa velkakirja on aina osa kokonaisuutta ja sen yhteydet avio-oikeuteen ja perimykseen kannattaa selvittää asiantuntevan juristimme kanssa.

280 €

Alkukeskustelun tarkoituksena on kartoittaa, mikä on sinulle sopivin tapa edetä.

Varaa maksuton alkukeskustelu