Avioehdon tekeminen on jokaisen parin oma valinta. Avioehto mielletään usein ehdottomaksi joko–tai-sopimukseksi. Todellisuudessa avioehto on puolisoiden välinen sopimus, jolla avio-oikeuden laajuudesta voi sopia juuri oman elämäntilanteen mukaisesti. Kaikkiin avioliittoihin avioehto ei välttämättä sovi, mutta ennen kuin tekee päätöksiä suuntaan tai toiseen, on tärkeää tietää, mistä on kyse.
Avioliiton solmiessaan pari sitoutuu toisiinsa tunnetason lisäksi myös taloudellisesti. Kun valat on vannottu, syntyy puolisoiden välille avio-oikeus, joka toteutetaan liiton päättyessä joko eroon tai kuolemaan. Tämä tarkoittaa sitä, että liiton päättyessä kaikki puolisoiden netto-omaisuus jaetaan puoliksi riippumatta siitä, kenen nimissä omaisuus on ollut.
Avio-oikeuteen ja sen laajuuteen voi vaikuttaa avioehtosopimuksella.
Juuri teille sopiva avioehto
Avioehdon voi tehdä osittain tai täysin poissulkevana. Se voi olla molemminpuolinen tai yksipuolinen. Romanttisesta avioehdosta puhutaan yleensä silloin, kun sovitaan, että omaisuus jakautuu tasan, jos liitto päättyy toisen puolison kuolemaan, mutta avioehtoa noudatetaan, jos liitto päättyy eroon. Uusperheissä avioehto on yleensä perusteltu myös avioliiton päättyessä puolison kuolemaan. Yleinen malli on, että avioehdolla rajataan esimerkiksi yritysomaisuus taikka perintönä tai lahjana saatu omaisuus avio-oikeuden ulkopuolelle, tai että molemmat pitävät oman omaisuutensa liiton päättyessä avioeroon.
Kannattaako avioehto? Ota selvää tekemällä Lexlyn juristien laatima ilmainen verkkotesti.