
Aviopuolisoiden omaisuus jaetaan avioliiton päättyessä
Avio-oikeus syntyy avioliiton myötä myös perittyyn ja lahjana saatuun omaisuuteen, ellei perittävä tai lahjanantaja ole erikseen toisin testamentissa tai lahjakirjassa määrännyt. Avioliiton päättyessä, joko puolison kuolemaan tai avioeroon, jaetaan puolisoiden omaisuus puoliksi. Jos et halua, että omaisuus jaetaan avioliiton päättyessä puoliksi, pitää tehdä avioehto.
Mikä on avioehto?
Avioehdossa voidaan esimerkiksi määrätä, että kummallakaan ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen avioliiton päättyessä. Siinä voidaan myös määrätä, että tietty omaisuus rajataan avio-oikeuden ulkopuolelle esimerkiksi niin, että puolisoilla ei ole avio-oikeutta perittyyn tai lahjana saatuun omaisuuteen. Yksi yleisimpiä harhaluuloja avio-oikeuteen liittyen onkin, ettei puolisolla olisi avio-oikeutta perittyyn tai lahjana saatuun omaisuuteen. Näin ei kuitenkaan ole asian laita vaan myös peritty ja lahjana saatu omaisuus on avio-oikeuden alaista, ellei perittävän tai lahjanantajan testamentissa ole toisin määrätty. Avioehdon tekeminen onkin usein tarpeen perityn tai lahjana saadun omaisuuden suojaamiseksi.
Myös ennen avioliittoa hankittu omaisuus on avio-oikeuden alaista
Usein törmää myös harhaluuloon siitä, että avio-oikeuden alaista omaisuutta olisi vain avioliiton aikana hankittu omaisuus. Näin ei kuitenkaan ole vaan myös ennen avioliittoa hankitusta omaisuudesta tulee avio-oikeuden alaista naimisiin mentäessä. Avioehdolla, voidaan kuitenkin sopia, että tällainen omaisuus jää avio-oikeuden ulkopuolelle.
Joskus kuulee sanottavan, että avioehto suojaa vain varakkaampaa puolisoa. Avioehdolla voidaan kuitenkin myös parantaa vähemmän omistavan puolison asemaa.
Lesken asumissuojaa ei voi poistaa avioehdolla
Avioehto ei myöskään vaikuta lesken asumissuojaan, vaan leskellä on avioehdosta huolimatta oikeus jäädä asumaan puolisoiden yhteisenä kotina käyttämään asuntoon.
Avioehto ei vaikuta puolison oikeuteen periä puolisonsa. Jos perittävällä ei ole rintaperillisiä puoliso perii avioehdosta huolimatta.
Avioehto on puolisoiden yhteinen sopimus ja sen tulisikin olla sellainen, johon molemmat voivat hyvillä mielin ja yhteisymmärryksessä sitoutua. Avioehdosta kannattaa keskustella jo ennen avioliiton solmimista ja miettiä yhdessä millainen avioehto omaan tilanteeseen sopisi.
Avioehto jälkikäteen
Milloin avioehto tehdään? Usein ajatellaan, että avioehto täytyy tehdä tehdä aina ennen avioliiton solmimista. Avioehdon voi tehdä koska tahansa avioliiton aikana, mutta ei enää siinä vaiheessa, kun ero on jo laitettu vireille. Avioehto jälkikäteen voi olla pohdinnan arvoinen elämäntilanteen muuttuessa - vaikkapa silloin, jos toinen puolisoista perustaa yrityksen.
Avioehto netissä - Tutustu Lexlyn verkkopalveluun
Tiesithän, että Lexlyn avulla on mahdollista tehdä avioehto netissä? Juristiemme laatimassa verkkopalvelun avulla avioehto on helppo tehdä. Tutustu verkkopalveluumme tästä >>
Valitsitte sitten verkkopalvelun tai juristin palvelut, avioehdon hinta on aina kiinteä.
Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli avioehdosta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.
Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki avioehtoon liittyvät artikkelimme >>

Lataa hyödyllinen miniopas
Tiedätkö riittävästi avioehdosta? Lataa asiantuntijoidemme laatima miniopas avioehdosta, niin tiedät kaiken tarpeellisen.
Miniopas avioehdosta
Miniopas avioliiton lakiasioista
Lexlyn asiantuntijoiden laatimasta minioppaasta saat kaiken tarvittavan tiedon avioliiton lakiasioista.
Opas avioliiton lakiasioistaLue lisää aiheesta

Avioehto - Missä tilanteessa kannattaa tehdä, missä ei?
Lexlyn asiantuntijan laatimasta artikkelista voit lukea, koska avioehdon tekeminen on järkevää.
Lue kokonaan
10 huomioitavaa asiaa avioehtoon liittyen
Avioehto kannattaa aina tehdä yksilöllisesti. Lue asiantuntijamme kirjoittamasta artikkelista, mitä kaikkea sinun olisi hyvä huomioida.
Lue kokonaan
Miten avioehto vaikuttaa testamenttiin?
Avioehto ja testamentti ovat kaksi erillistä asiakirjaa, joilla kummallakin on omat tehtävänsä. Avioehtosopimuksella sovitaan siitä, kuinka omaisuus jaetaan aviopuolisoiden kesken, kun avioliitto päättyy. Testamentilla puolestaan määrätään siitä, kuinka perittävän omaisuus jaetaan
Lue kokonaan