Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Avioehto

Mikä avioehto on?

Lexlyn asiantuntijoiden laatima verkkotesti kertoo sinulle helposti tarvitsetko avioehdon. Testi on ilmainen, kokeile nyt! - Lexly.fi.

Avioehdolla voi vaikuttaa omaisuuden jakoon liiton päättyessä

Mikäli puolisot haluavat poiketa tällaisesta avioliittolain mukaisesta omaisuuden jaosta, heidän on laadittava avioehto. Avioehdolla voidaan sopia, että kummallakaan puolisolla tai vain toisella heistä ei ole avio-oikeutta toisen omaisuuteen tai osaan siitä. Näin ollen avioehdolla voidaan sopia esimerkiksi, että liiton päättyessä avioeroon, kumpikin puolisoista pitää oman omaisuutensa. Jotta avioehto astuu voimaan, se tulee rekisteröidä Digi- ja väestötietovirastoon.  

Lue myös, miten avioehto vaikuttaa perintöön >>

Avioehto räätälöidään vastaamaan puolisoiden tarpeita

Moni ajattelee, että on olemassa jokin selkeä avioehto malli. Avioehtoja on kuitenkin sisällöltään erilaisia. Avioehdon sisältö ja vaikutus omaisuuden jakamiseen riippuu hyvin pitkälti siitä, miten puolisot itse haluavat asiansa järjestää. Avioehdolla voi ensinnäkin kokonaan poistaa puolisoiden avio-oikeuden toistensa omaisuuteen. Avioehto voi myös rajata jonkun tietyn omaisuuden, esimerkiksi perityn omaisuuden, avio-oikeuden ulkopuolelle. Avio-oikeus voidaan rajoittaa koskemaan eri tavalla sinua ja puolisoasi, ja avio-oikeuden rajoitus voi koskea yksipuolisesti vain tiettyä omaisuutta.

On myös mahdollista tehdä avioehto jälkeenpäin eli avioliiton aikana. Ja jos avioliitto kestää pitkään, on varmasti syytä aika ajoin päivittää avioehdon sisältö vastaamaan toteutunutta elämäntilannetta.

Kaikki avioliitot päättyvät joskus

Kaikki liitot päättyvät joskus: Avioliitto päättyy joko avioeroon tai toisen puolison kuolemaan. Avioliiton päätyttyä puolisoiden omaisuus jaetaan. Jos avioehto on olemassa, noudatetaan lähtökohtaisesti siinä sovittua. Jos avioehtoa ei ole, avio-oikeus määrää omaisuuden jakamisen.

Miten avioehto tehdään?

Lexlyn avulla voitte tehdä avioehdon joko itsenäisesti netissä tai yhdessä juristimme kanssa joko puhelin- tai videoyhteyden välityksellä. Oli kyseessä sitten Lexlyn verkkopalvelussa tai juristin kanssa tehtävä avioehto, hinta on aina kiinteä.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli avioehdosta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun >>

Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki avioehtoon liittyvät artikkelimme >>

Avioehto ja kaikki muut avioliiton lakipaperit helposti ja turvallisesti Lexlyn avulla - Lexly.fi

Lataa hyödyllinen miniopas

Tiedätkö riittävästi avioehdosta? Lataa asiantuntijoidemme laatima miniopas avioehdosta, niin tiedät kaiken tarpeellisen.

Miniopas avioehdosta
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miniopas avioliiton lakiasioista

Lexlyn asiantuntijoiden laatimasta minioppaasta saat kaiken tarvittavan tiedon avioliiton lakiasioista.

Opas avioliiton lakiasioista

Lue lisää aiheesta

Lexly Business 1620 X 1080 (15) (1)

Miksi yrittäjä tarvitsee avioehdon?

Jokaisen luonnollisen henkilön on syytä turvata myös yritysvarallisuutensa. Yritysvarallisuus on avio-oikeuden alaista omaisuutta aivan kuten mikä tahansa muukin omaisuuslaji. Monella yrittäjällä on harhaluulo, että yrityksen sisällä on mahdollista sopia erilaisilla järjestelyillä, esim. lunastuslausekkeilla, etuosto-oikeudella tai osakassopimuksessa, ettei osakkaan aviopuolisolla ole avio-oikeutta yritysvarallisuuteen. Näin ei kuitenkaan ole. 

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

10 huomioitavaa asiaa avioehtoon liittyen

Avioliittolain lähtökohtana on, että kaikesta yksilön omaisuudesta tulee avio-oikeuden alaista, kun avioliitto solmitaan. Avioliiton päättyessä omaisuus jaetaan avio-oikeuden nojalla tasan puolisoiden kesken.  Avio-oikeus huomioidaan aina samalla tavalla, oli avioliiton päättymisen syy sitten kuolema tai avioero.

Lue kokonaan
Avioehto ja kaikki muut avioliiton lakiasiat helposti ja turvallisesti Lexlyn avulla - Lexly.fi

Mitä hyötyä on avioehdosta?

Avioehto on avioparin keskinäinen sopimus siitä, kuinka mikä osa kummankin puolison omaisuudesta on avio-oikeuden alaista silloin, kuin avioliitto joskus päättyy.

Lue kokonaan