
Laki säätelee sitä, kuka voi solmia avioliiton
Avioliiton voi solmia jokainen 18 vuotta täyttänyt, joka ei ole entuudestaan avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa. Rekisteröidyn parisuhteen voi muuttaa avioliitoksi tekemällä siitä yhteisen ilmoituksen asianomaiselle virastolle. Avioliitto ei kuitenkaan ole sallittu läheisten sukulaisten kesken.
Avio-oikeus syntyy, kun avioliitto solmitaan
Kun avioliitto solmitaan, kummallekin aviopuolisolle syntyy lain nojalla avio-oikeus toisen puolison omaisuuteen. Avio-oikeudella on käytännön merkitystä vasta kun avioliitto päättyy. Avioliiton aikana se ei näy eikä tunnu. Keskusteleminen raha-asioista avoimesti, reilusti ja rakkaudella voi johtaa avioehdon tekemiseen tai sitten ei. Tärkeää on, että olette keskustelleet asiasta kunnolla ja oikeaan tietoon perustuen ja tehneet yhdessä tietoisen päätöksen.
Avioliiton vaikutukset omaan asemaan kannattaa selvittää etukäteen
Avioliiton oikeusvaikutukset tulevat voimaan sen jälkeen, kun avioliitto on solmittu. Se, ettei avioliiton solmivalla henkilöllä ole tietoa lain tarkasta sisällöstä, ei vaikuta oikeusvaikutusten syntymiseen. Koska avioliitto on oikeustoimi, joka vaikuttaa henkilön omaan oikeusasemaan, on ennen avioliiton solmimista hyvä selvittää asiat, joihin avioliitto suoraan vaikuttaa.
Avioliiton päättyessä puolisoiden omaisuus jaetaan
Vaikka sitä ei ole kivaa ajatella, kaikki avioliitot päättyvät joskus. Avioliitto päättyy joko avioeroon tai toisen puolison kuolemaan. Avioliiton päätyttyä puolisoiden omaisuus jaetaan. Jos avioehto on olemassa, noudatetaan lähtökohtaisesti avioehdossa sovittua. Jos avioehtoa ei ole, lain määrittelemä avio-oikeus määrää, kuinka omaisuus jaetaan. Laissa määritelty tapa jakaa puolisoiden omaisuus ei useinkaan vastaa puolisoiden omia toiveita eikä ajatusta reiluudesta.
Avioliiton taloudelliset vaikutukset voi muokata juuri teille sopiviksi avioehtosopimuksella.
Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli avioehdosta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.
Linkin takaa löydät kaikki avioehtoon liittyvät artikkelimme >>
Lue lisää aiheesta

Avioehto - Missä tilanteessa kannattaa tehdä, missä ei?
Avioehtosopimuksella voidaan vaikuttaa siihen, minkälaiseksi avioliitossa jo olevan tai avioliittoon vasta menossa olevan parin avio-oikeus muodostuu. Avioehtosopimuksella voidaan jättää koko tai osa puolisoiden omaisuudesta avio-oikeuden ulkopuolelle.
Lue kokonaan
Pitääkö avioehdossa olla todistajat?
Kyllä. Mikäli avioehtosopimusta ei ole laadittu muotomääräysten mukaisesti, on sopimus mitätön. Kirjallisesti laaditusta, päivätystä ja osapuolten allekirjoittamasta sopimuksesta tulee siis löytyä myös kahden esteettömän todistajan allekirjoitus.
Lue kokonaan
Voiko avioehdon laatia jälkikäteen?
Avioehdon voi pätevästi tehdä joko ennen avioliiton solmimista tai vasta avioliiton solmimisen jälkeen. Lue Lexlyn asiantuntijan kirjoittamasta artikkelista lisää.
Lue kokonaan