Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Avioehto

Mitä kodille tapahtuu avioerossa?

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Omaisuuden jakaminen avioerossa

Ilman avioehtoa puolisoiden omaisuus jaetaan lain mukaan, eli käytännössä heidän koko omaisuutensa yhteensä jaetaan puoliksi eroavan parin kesken. Tämä voi toki tuntua epäreilulta puolisolle, joka on tuntuvasti varakkaampi kuin toinen. Varakkaammalla osapuolella on nimittäin velvollisuus maksaa tasinkoa ex-puolisolleen, kunnes tilit ovat tasan.  

Lainaa ex-puolison takia?

Jos eroavalla avioparilla ei ole avioehtoa ja toinen osapuoli omistaa yhteisessä käytössä olevan asunnon täysin, tilanne voi tulla erittäin tukalaksi asunnon omistajalle. Jos aviopareilla on muuten yhtä paljon omaisuutta, mutta toinen omistaa puolen miljoonan asunnon, joutuu hän maksamaan puolet asunnon arvosta tasinkona toiselle.

Harvalla löytyy tällaisia summia heti käytettäväkseen, joka saattaa johtaa oman rakkaan kodin myymiseen tai lainan ottamiseen vain sen takia, että saa tarvittavat rahat kasaan ex-puolisolleen. Asiat helpottuvat silloin, kun asunto on ostettu yhdessä puoliksi, mutta näissäkin tilanteissa toisen puolison on “ostettava toinen ulos” asunnosta, tai puolisoiden täytyy myydä asunto kokonaan pois. 

Yhteisen kodin kohtalosta voi sopia avioehdolla

Kun eroavalla avioparilla on avioehto, he ovat jo etukäteen sopineet, mitä heidän avio-oikeuden alaiselle omaisuudelle tapahtuu erotilanteessa. Jos puolisot ovat päättäneet laatia täysin poissulkevan avioehdon, omaisuutta ei jaeta erotilanteessa, vaan puolisot pitävät heidän omistamansa omaisuuden. Avioehdon ei kuitenkaan aina tarvitse olla täysin poissulkeva, vaan pariskunta voi esimerkiksi sopia ainoastaan siitä, mitä asunnon jaolle tehdään erotilanteessa.

Avioehdon tekeminen on helppoa Lexlyn verkkopalvelussa tai asiantuntevan perhejuristimme kanssa. 

Kysyttävää?

Ota yhteyttä asiakaspalveluun asiakaspalvelu@lexly.fi tai 010 3379 150 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min).

Avioehto ja kaikki muut avioliiton lakipaperit helposti ja turvallisesti Lexlyn avulla - Lexly.fi

Lataa hyödyllinen miniopas

Tiedätkö riittävästi avioehdosta? Lataa asiantuntijoidemme laatima miniopas avioehdosta, niin tiedät kaiken tarpeellisen.

Miniopas avioehdosta
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miniopas avioliiton lakiasioista

Lexlyn asiantuntijoiden laatimasta minioppaasta saat kaiken tarvittavan tiedon avioliiton lakiasioista.

Opas avioliiton lakiasioista

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

10 huomioitavaa asiaa avioehtoon liittyen

Avioliittolain lähtökohtana on, että kaikesta yksilön omaisuudesta tulee avio-oikeuden alaista, kun avioliitto solmitaan. Avioliiton päättyessä omaisuus jaetaan avio-oikeuden nojalla tasan puolisoiden kesken. Tekemällä avioehtosopimuksen voi sulkea osan omaisuudesta tai koko omaisuuden pois avio-oikeuden piiristä. 

Lue kokonaan
Helpot lakipalvelut - Lexly.fi

Paljonko avioero maksaa?

Avioeron hintalappu ei ole kaikille sama. Edullisimmillaan avioerosta voi selvitä pelkällä käräjäoikeuden pakollisen käsittelymaksun hinnalla. Kalleimmillaan taas avioeroon voi tuhlaantua jopa puolet omaisuudesta.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Mitä hyötyä on avioehdosta?

Avioehto on avioparin keskinäinen sopimus siitä, kuinka mikä osa kummankin puolison omaisuudesta on avio-oikeuden alaista silloin, kuin avioliitto joskus päättyy.

Lue kokonaan