Teemme muutoksia verkkopalvelussamme 27.-30.9. Asiakaspalvelumme ja juristimme ovat apunasi. Pahoittelemme häiriötä! Ole tarvittaessa yhteydessä asiakaspalveluun 010 3379 150

Avioero

Mitä tietoja ositukseen tarvitaan?

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Mikä omaisuus kuuluu osituksen piiriin?

Se omaisuus, joka erossa ositetaan tai erotellaan, määräytyy avioeron vireilletulopäivän mukaan (ns. ositusperuste). Osituksessa ja omaisuuden erottelussa kaikki puolisoiden omaisuus luetteloidaan ja sille määritellään arvo.

Jos avioliitto päättyy puolison kuolemaan, ositusperuste on kuolema ja ositettava omaisuus määräytyy kuolinpäivän mukaan. Kuolintapauksessa ositus tai omaisuuden erottelu tehdään perunkirjoituksen jälkeen. Perukirjaan luetteloidaan vainajan ja lesken kaikki varat ja velat.

Mikä on avioeron vireilletulopäivä?

Avioeron vireilletulopäivä on se päivä, jolloin avioerohakemus tulee vireille käräjäoikeudessa. Päivämäärä löytyy käräjäoikeudesta tulleesta ilmoituksesta. Vireilletulopäivän saa myös selville soittamalla käräjäoikeuden asiakaspalveluun.

Mihin arvoon omaisuus arvostetaan osituksessa?

Osituksessa omaisuus arvostetaan osituksen toimittamishetken mukaiseen arvoon, mikä käytännössä tarkoittaa ositussopimuksen allekirjoittamispäivää. Jos vireilletulopäivän ja osituksen toimittamishetken välillä on pitkä aika, omaisuuden arvot ovat saattaneet muuttua merkittävästi. Koska omaisuus arvostetaan osituksen tekopäivän käypään arvoon, omaisuuden arvon muuttuminen voi muodostaa puolisoille merkittävän riskin ja yllätyksen, jos avioerosta on ehtinyt kulua paljon aikaa ja ositus tehdään paljon myöhemmin. 

Ositettavat varat ja velat

Ositusta tai omaisuuden erottelua varten molempien aviopuolisoiden täytyy hankkia tarvittavat asiakirjat kaikesta niin avio-oikeuden alaisesta kuin sen ulkopuolisesta omaisuudestaan sekä veloistaan. Ositettavat varat ja velat koostuvat yleensä seuraavista:

Varat

 • Pankkitalletukset
 • Arvo-osuudet, rahastot ja muu sijoitusomaisuus (esimerkiksi joukkovelkakirjalainat, vakuutukset, sijoitussopimukset)
 • Asunto-osakkeet
 • Kiinteistöt (omakotitalo, kesämökki, metsä, pelto) 
 • Yritysomaisuus 
 • Ulkomailla oleva omaisuus
 • Lomaosakkeet 
 • Kulkuneuvot (auto, asuntovaunu, peräkärry, moottoripyörä, vene yms.)
 • Saatavat (palkka, päiväraha, maksupalautukset, veronpalautukset yms.)
 • Kauppaliikkeiden/osuuskuntien jäsenyydet/bonukset/etuudet 
 • Kuolinpesäosuudet
 • Virtuaalivaluutat
 • Luettelo sellaisesta irtaimesta omaisuudesta, jonka jakamisesta ei ole muutoin sovittu (arvokkaat huonekalut, taide-esineet yms.) 
 • Muu omaisuus, jolla on taloudellista arvoa

 

Edellä oleva lista varoista ei ole täydellinen. Osituksessa ja omaisuuden erottelussa tulee ilmoittaa kaikki varat, jolla on taloudellista arvoa.

Velat

 • Asuntolainat
 • Yhtiölainaosuudet
 • Muut lainat (mökkilaina, autolaina, venelaina yms.) 
 • Kulutusluotot ja luottokorttivelat 
 • Takausvastuut 
 • Muut mahdolliset taloudelliset vastuut

 

Edellä oleva lista veloista ei ole täydellinen. Osituksessa ja omaisuuden erottelussa tulee ilmoittaa kaikki velat ja taloudelliset vastuut. 

Omaisuuden jakamisesta puolisoiden kesken kannattaa keskustella mielellään jo ennen avioerohakemuksen jättämistä käräjäoikeuteen. Virallisesti osituksen tai omaisuuden erottelun voi kuitenkin tehdä vasta avioeron vireilletulon jälkeen. Ositusta tai omaisuuden erottelua avioeron jälkeen ei kannata jättää tekemättä, sillä tätä asiakirjaa tarvitaan ennemmin tai myöhemmin. 

Huomioithan, että tämä on yleisluotoinen artikkeli osituksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi tulisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa löydät kaikki ositukseen liittyvät artikkelimme.

Kysyttävää?

Ole rohkeasti yhteydessä asiakaspalveluun!


Jätä soittopyyntö oheisella lomakkeella>>

 

Lue lisää aiheesta

Lexlystä saat avun kaikkiin perheen lakiasioihin luottamuksella ja ammattitaidolla - Lexly.fi, Helpot lakipalvelut

Ositussopimuksen muotovaatimukset

Avioliiton päättymisen jälkeen kummallakin puolisolla on oikeus vaatia omaisuuden ositusta. Lain mukaan osituksesta täytyy laatia kirjallinen sopimus, jonka molemmat osapuolet ja kaksi esteetöntä todistajaa allekirjoittavat.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Ladattavaa lakitietoa

Mietityttääkö jokin lakiasia? Lataa ja tulosta itsellesi Lexlyn asiantuntijoiden laatimat kätevät muistilistat.

Lue kokonaan
Testamentin teon ABC. Lue vinkit Lexlyn asiantuntijan artikkelista - Lexly.fi, Helpot lakipalvelut

Avioerolaskuri kertoo, mitä ero maksaa

Tämä laskuri havainnollistaa, miten aviopuolisoiden omaisuus jaetaan avioerossa, jos heillä on avio-oikeus kaikkeen omaisuuteen. Laskurin tavoitteena on näyttää mahdollisen avioeron vaikutus molempien puolisoiden talouteen.

Lue kokonaan

Ositus

Ositukseen liittyvä lainsäädäntö on huonosti yleisessä tiedossa. Mitä kuuluu kenellekin ja mistä asioista voi osituksessa sopia. Ositukseen liittyy usein myös verotuksellisia kysymyksiä, jotka asiantunteva perhejuristi osaa huomioida.

Lue lisää aiheesta Ositus
Ositus

265 €/h

Alkukeskustelun tarkoituksena on kartoittaa, mikä on sinulle sopivin ja kustannustehokkain tapa edetä.

Varaa maksuton alkukeskustelu