
Ositus voidaan toimittaa joko sopimusosituksena tai toimitusosituksena. Sopimusosituksesta on kyse silloin, kun ositus perustuu osapuolten yhteiseen sopimukseen. Joskus tilanteet kutienkin ajautuvat erimielisyyksiin, joita ei yrityksistä huolimatta pystytä ratkomaan ilman ulkopuolista pesänjakajaa – tällöin kyse on toimitusosituksesta.
Ositus tulee laatia kirjallisesti
Osituksen toimittamiseksi on määritelty tietyt muotovaatimukset. Huolimatta siitä, kumpi ositusmuoto on kyseessä, tulee osituskirja aina laatia kirjallisesti. Osapuolten sopiessa yhdessä osituksen toimittamisesta, tulee osituskirjassa olla molempien osapuolten sekä kahden esteettömän todistajan allekirjoitus. Sen sijaan, mikäli pesänselvittäjä on laatinut sopimuksen riittää osituskirjaan ainoastaan pesänselvittäjän allekirjoitus.
Osituskirjalla on muotovaatimukset
Osituskirja kannattaa aina laatia huolellisesti ja tarkistaa, että se täyttää tarvittavat muotomääräykset. Näin ollen kumpikaan osapuolista ei voi myöhemmin esimerkiksi riitauttaa osituskirjan pätevyyttä. Mikäli olet epävarma täyttääkö osituskirja vaadittavat muotomääräykset, me Lexlyssä autamme sinua mielellämme.
Mistä päivästä ositus tehdään?
Avioeron hakeminen on yleensä suuri ja usein myös raskas päätös. Suuria päätöksiä tehdessä on hyvä pysähtyä hetkeksi ja selvittää kaikki asiat, jotka ovat järkevä ottaa huomioon ennen varsinaisen avioerohakemuksen tekemistä. On hyvä huomioida esimerkiksi, että mikäli avioliitto on päättynyt avioeroon, huomioidaan osituksessa se omaisuus ja ne velat, jotka puolisoilla ovat olleet avioerohakemuksen vireilletulopäivänä, eli kun avioerohakemus on jätetty käräjäoikeuteen.
Mikäli toinen puolisoista saisi perinnön avioerohakemuksen jättämisen jälkeen, kyseistä perintöä ei oteta huomioon osituksessa. Myöskään avioerohakemuksen jättöpäivän jälkeen otettuja velkoja ei huomioida. Avioerotuomiota ei tarvitse odottaa, vaan ositus voidaan toimittaa myös harkinta-ajan aikana.
Mikäli avioliitto päättyy toisen puolison kuolemaan, osituksessa huomioidaan se omaisuus ja ne velat, jotka puolisolla oli ensin kuolleen puolison kuolinpäivänä. Omaisuus arvostetaan kuitenkin yleensä osituksen toimituspäivälle, eli päivälle, jolloin osapuolet allekirjoittavat ositussopimuksen.
Ositussopimuksella järjestellään eroavan avioparin omaisuus
Koska ositussopimuksella sovitaan puolisoiden välisistä usein merkittävistäkin omaisuusjärjestelyistä, vaaditaan myös ositussopimukselta riittävää juridista tarkkuutta. Ositussopimuksen tekemisessä kannattaa kääntyä juristin puoleen siinäkin tapauksessa, että osapuolet eivät olisi keskenään riidoissa. Hyvin tehty ositussopimus mahdollistaa omaisuuden vaivattoman kirjaamisen uudelle omistajalle, säästää osapuolia ylimääräisiltä veroseuraamuksilta ja suojaa myös mahdollisilta myöhemmiltä tulkintaongelmilta tai omaisuutta koskevilta riitaisuuksilta.
Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli osituksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi tulisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.
Tämän linkin takaa löydät kaikki avioeroon liittyvät artikkelimme>>
Lue lisää aiheesta

“Miksi kukaan ei kertonut, että avioeron jälkeen pitää tehdä ositus?”
Kuulemme todella usein ihmisten valittavan, miksei kukaan ole kertonut heille, että avioeron jälkeen pitää tehdä ositus. Tämä on hyvin harmillista, mutta totta. Ihmiset eivät tiedä, mikä ositus on ja miksi se pitää tehdä aina. Tämä artikkelin luettuasi sinä tiedät.
Lue kokonaan
Voiko osituksen tehdä itse?
Osituksen voi tehdä pätevästi itsekin. Osituksen tekemiseen liittyy kuitenkin paljon epätietoisuutta ja vääriäkin käsityksiä, joten suosittelemme aina neuvottelua lakimiehen kanssa ennen osituksen tekemistä.
Lue kokonaan
Paljonko avioero maksaa?
Avioeron hintalappu ei ole kaikille sama. Edullisimmillaan avioerosta voi selvitä pelkällä käräjäoikeuden pakollisen käsittelymaksun hinnalla. Kalleimmillaan taas avioeroon voi tuhlaantua jopa puolet omaisuudesta.
Lue kokonaan