Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Avioero

Paljonko avioero maksaa?

Helpot lakipalvelut - Lexly.fi

Avioeron kustannukset vaihtelevat

Avioeron lopulliseen hintaan ja esimerkiksi veroseuraamuksiin vaikuttaa paitsi se, kuinka paljon omaisuutta puolisoilla on, myös se, mitä omaisuuden jakamisesta on puolisoiden kesken sovittu ennen avioeron hakemista. Hintalapun suuruuden kannalta merkitystä on luonnollisesti myös sillä, saadaanko omaisuus jaettua osapuolten kesken sopimalla vai tarvitaanko ulkopuolista pesänjakajaa tai omia asiamiehiä selvittelemään tilannetta puolisoiden välillä.

Tässä joitakin tyypillisimpiä avioeroon liittyviä kuluja:

1. Käräjäoikeuden käsittelymaksut

Avioeroa haetaan käräjäoikeudelta kaksivaiheisesti. Ensimmäisen vaiheen käsittely käräjäoikeudessa maksaa 200 euroa ja jatkokäsittelyn hinta harkinta-ajan jälkeen on 100 euroa. Hakemuksen tehnyt osapuoli maksaa lähtökohtaisesti käsittelymaksun. Jos puolisot hakevat avioeroa yhdessä, eivätkä mainitse hakemuksessa maksajaa, maksu voidaan periä kummalta puolisolta tahansa.

2. Juristien palkkiot

Avioeron yhteydessä hoidettavissa asioissa tarvitaan yleensä aina juristin apua riippumatta siitä, hoidetaanko asiat puolisoiden kesken sopimalla vai tarvitaanko esimerkiksi omaa asiamiestä tai ulkopuolista pesänjakajaa selvittämään tilannetta.

Avioeroprosessiin lähdettäessä edessä on ensinnäkin sopiminen omaisuuden jakamisesta puolisoiden kesken. Juristin tekemän ositus- tai erottelusopimuksen hinta on tyypillisesti jotakin 1 000 – 2 000 euron väliltä. Ennen kuin hinnasta ehtii kauhistua, on hyvä huomioida, että perhejuristin tekemä laadukas sopimus voi osoittautua paljon hintaansa arvokkaammaksi, jos sen avulla pystytään esimerkiksi välttymään ylimääräisiltä veroseuraamuksilta tai myöhemmiltä omaisuusriidoilta, joita itse tehtyihin sopimuksiin helposti liittyy.

Jos omaisuuden jakamista ei yrityksistä huolimatta hoidettua puolisoiden keskinäisellä sopimuksella, täytyy käräjäoikeudelta hakea ulkopuolista pesänjakajaa toimittamaan ositus tai erottelu. Pesänjakajan toimitusositus tulee yleensä huomattavasti kalliimmaksi kuin asian hoitaminen sopimusteitse, sillä pesänjakajalle maksetaan tehtävän hoitamisesta oma palkkionsa. Pesänjakajan palkkion osalta voidaan puhua jopa viisinumeroisista summista.

Pesänjakajavetoisessa prosessissa pesänjakajan palkkion lisäksi maksettavaksi tulee useimmiten myös asiaa hoitavan oman asiamiehen lasku. Omat palkkionsa voivat tulla maksettaviksi myös alaikäisiin lapsiin liittyvissä asioissa, mikäli myös näiden hoitamisessa on tarpeen turvautua lakimiesapuun. On hyvä huomata, että vakuutusyhtiöiden tarjoamat oikeusturvavakuutukset kattavat vain harvoin avioeroon liittyviä kuluja. Suuresta kuluriskistä johtuen kaikki avioeroon liittyvät asiat kannattaakin ensisijaisesti pyrkiä hoitamaan sopimalla.

3. Osituksessa maksettava tasinko

Jos puolisoilla on avioeron vireille tullessa avio-oikeus toistensa omaisuuteen tai osaan siitä, toimitetaan puolisoiden välillä ositus. Enemmän omistavan puolison täytyy osituksessa antaa omista varoistaan toiselle puolisolle sen verran, että osituksen jälkeen omaisuutta on kummallakin puolisolla yhtä paljon. Räikeimmillään, jos kaikki ositettava omaisuus on yksin toisen puolison omistamaa, tarkoittaa ositus käytännössä sitä, että varakkaamman puolison täytyy luovuttaa toiselle puolisolle puolet omaisuudestaan.

Osituksen lopputulokseen voidaan vielä ennen avioeron vireille tuloa vaikuttaa tekemällä avioehtosopimus ja/tai osituksen esisopimus. Jos epäilet, että joudut avioerossa maksamaan ex-puolisollesi tasinkoa, kannattaa vaihtoehdoista keskustella jo varhaisessa vaiheessa juristin kanssa.

Lue lisää aiheesta avio-oikeus >>

4. Verotus

Avioeron yhteydessä erityisesti yhteinen omaisuus vaihtaa usein omistajaa siten, että maksettavaksi voi tulla varainsiirto- tai luovutusvoittoveroja. Tietyissä tapauksissa kysymykseen voi tulla myös lahjaverotus.

Veroseuraamusten minimoimiseksi omaisuuden osituksessa kannattaa yleensä kääntyä ajoissa juristin puoleen. Parhaimman avun verotuksen osalta tilanteeseen saa siinä vaiheessa, kun avioerohakemusta ei vielä ole pantu vireille, ja osapuolten välillä on vielä mahdollista tehdä esimerkiksi avioehtosopimus.

Huomioithan, että tämä artikkeli on yleisluontoinen artikkeli avioerosta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Jätä yhteydenottopyyntö >>

Lexlyn ilmainen avioeroavustaja neuvoo - Lexly.fi

Avioeroavustaja apunasi

Tiedätkö, mitä kaikkea avioeroon kuuluu? Anna Lexlyn ilmaisen avioeroavustajan auttaa. 

Tutustu myös maksuttomaan avioerolaskuriin, niin teidät, mitä kustannuksia avioeroon liittyy.

Omaisuuden jako avioerossa. Tee ositus helposti Lexlyn avulla - Lexly.fi

Miniopas osituksesta

Tiedätkö kaiken tarpeellisen osituksesta? Lataa itsellesi asiantuntijoidemme laatima miniopas.

Lataa miniopas

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Mitä tie­to­ja osi­tuk­seen tar­vi­taan?

Kun avioliitto päättyy, tulee aviopuolisoiden välinen aviovarallisuussuhde selvittää, jotta tiedetään, mitä omaisuutta kukakin omistaa.

Lue kokonaan
Helpot lakipalvelut - Lexly.fi

Avioeron partaalla

Avioero voi mullistaa puolisoiden talouden. Kokosimme kättä pidemmän muistilistan avioeron raha-asioiden hoitamiseksi. Avioeron jälkeen omaisuus tulee jakaa ja useimpien tulee järjestellä myös pankkilainat. 

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Älä tee näitä virheitä, kun avioliitto päättyy

Avioliiton loppuminen tarkoittaa omassa elämässä uuden luvun alkua. Listasimme virheitä avioeroprosessissa, jotka sinun kannattaa välttää sujuvamman avioeron tähden.

Lue kokonaan