Teemme muutoksia verkkopalvelussamme 27.-30.9. Asiakaspalvelumme ja juristimme ovat apunasi. Pahoittelemme häiriötä! Ole tarvittaessa yhteydessä asiakaspalveluun 010 3379 150

Avoliitto

Miten avoliitto solmitaan?

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Pitääkö avoliitto rekisteröidä?

Avoliiton solmiminen ei edellytä sopimusta eikä avoliittoa tarvitse rekisteröidä. Näin ollen avoliiton alkamiskohtaa on usein vaikea määritellä, vaan avoliittoon ajaudutaan, kun seurustelusuhde vakiintuu siihen pisteeseen, että muutetaan samaan osoitteeseen asumaan.

Mitä laki säätää avoliitosta?

Avopuolisoiden yhteistalouden purkamista koskeva laki eli avoliittolaki koskee miltei ainoastaan omaisuuden jakamista avoliiton päättyessä eroon tai avopuolison kuolemaan. Avoliittolakia sovelletaan vain avopuolisoihin, jotka ovat asuneet yhdessä vähintään viisi vuotta tai joilla on yhteinen lapsi. Avoliittolakia ei enää sovelleta, mikäli puolisot solmivat avioliiton.

Avoliittolaki on pitkälti tahdonvaltainen, eli avopuolisot voivat sopia keskenään toisin kuin laissa määrätään. Mikäli avoliittolakia sovelletaan suhteeseen, eron sattuessa puolisolta voi vaatia taloudellista korvausta tiettyjen edellytysten täyttyessä. Lain nojalla kumpi vain puolisoista voi myös vaatia omaisuuden erottelua avoliiton päättyessä eroon.

Mitä asiakirjoja avoparilla kannattaa olla?

Avoehdolla voidaan sopia yhteisen talouden purkamisesta avoliiton eron varalta. Omaisuuden jakamisesta kannattaa sopia etukäteen, sillä laki määrää vain rajallisesti avopuolisoiden taloudellisista asioista. Avoehto kannattaa tehdä kirjallisesti: se on helpoin tapa välttyä suurilta riidoilta koskien yhteisiä raha-asioita.

Testamentti on ainut tapa turvata avolesken asema puolison kuoleman varalta, sillä laki ei anna samanlaista turvaa avopuolisoille kuin aviopuolisoille. Mikäli haluaa esimerkiksi turvata avopuolisolleen hallintaoikeuden yhteiseen kotiin tai jättää hänelle muuta omaisuutta, on testamentti ainoa keino tähän. 

Kysyttävää? Ota yhteyttä asiakaspalveluun!

Jos jokin avoliiton lakiasioissa mietityttää, kysy rohkeasti lisää asiakaspalvelustamme. Voit jättää soittopyynnön oheisella lomakkeella tai soittaa numeroon 010 3379 150.  Jätä yhteydenottopyyntö >>

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Elätkö avoliitossa?

Lue asiantuntijamme artikkelista, millaisia juridisia vaikutuksia avoliitolla on, ja mitä voi tapahtua eron osuessa kohdalle, jos paperiasioita ei ole hoitanut kuntoon.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miten laki suhtautuu avoliittoon?

Yhä useammat suomalaiset elävät avoliitossa, mutta harvat tietävät, miten laki suhtautuu avoliittoon. Oheisessa artikkelissa kerromme tavallisimmista haasteista, joita avoliiton päättyessä saattaa tulla esiin, mikäli oikeanlaisia lakipapereita ei ole olemassa.

Lue kokonaan
Lexlystä saat avun kaikkiin perheen lakiasioihin luottamuksella ja ammattitaidolla - Lexly.fi, Helpot lakipalvelut

Ladattavaa lakitietoa

Tutustu Lexlyn asiantuntijoiden laatimiin minioppaisiin ja lataa itsellesi hyödyllisiä muistilistoja erilaisista lakiasioista.

Lue kokonaan

Avoehto

Tehkää avoehtosopimus verkkopalvelussamme tai varatkaa aika avoehtosopimuksen laatimiseen perhejuristimme kanssa. Verkkopalvelussa tehtyä asiakirjaa voi muokata maksutta 14 vrk:n ajan ostohetkestä. Jos varaatte ajan juristille, hän käy kanssanne puhelimessa tai videotapaamisessa läpi avoehtosopimuksen sisällön ja laatii luonnoksen keskustelunne pohjalta. Asiakirjaa täydennetään vielä tarvittaessa, kunnes se on tahtonne mukainen.

Lue lisää aiheesta Avoehto
Tee verkossa
95 €
Alkukeskustelu
0 €

95 €

Avoehto helposti verkossa. Verkossa tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saatte rahanne takaisin, jos olette tyytymättömiä palveluumme.

Tee netissä

Juristin laatiman asiakirjan hinta 400 €

Alkukeskustelun tarkoituksena on kartoittaa, mikä on sinulle sopivin tapa edetä.

Varaa maksuton alkukeskustelu