Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Avoliitto

Naimisiin talouden turvaamiseksi?

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut


Avoehdon lisäksi avopuolisoiden kannattaa harkita ainakin seuraavien asiakirjojen laatimista:

Velkakirja

Kannattaa tehdä, jos rahoitatte yhteisesti omistamaanne omaisuutta eri tavalla kuin sitä omistatte.

Testamentti

Kannattaa tehdä, jos haluatte turvata toistenne talouden kuolemantapauksessa ja periä toisenne. Avopuoliso ei peri ilman testamenttia eikä avopuoliso saa avioleskelle kuuluvia lesken oikeuksia. Testamenttia kannattaa harkita esimerksi avopuolison asumisen turvaamiseksi. Testamenttimääräyksiin vaikuttaa yleensä merkittävällä tavalla se, onko avopuolisoilla yhteisiä ja/tai omia lapsia. Myös lasten alaikäisyydellä on merkitystä.  

Edunvalvontavaltakirja

Tekemällä edunvalvontavaltakirjat eli edunvalvontavaltuutukset, voitte antaa toinen toisillenne valtuutuksen hoitaa asioita ja tehdä päätöksiä toistenne puolesta, jos jomman kumman toimintakyky syystä tai toisesta heikkenee tulevaisuudessa. Ilman edunvalvontavaltuutusta asioiden hoitaminen monimutkaistuu, jos puoliso joutuu esimerkiksi auto-onnettomuuteen taikka sairastuu vakavasti. Tällöin puolisolle määrättäisiin edunvalvoja ja asioita hoidettaisiin tällöin viranomaisen ohjauksessa ja valvonnassa.

Sittenkin naimisiin?

Joskus avioliitto on kuitenkin taloudellisesti ja verotuksellisesti erittäin järkevä vaihtoehto, sillä aviopuolison asema on juridisesti aina turvatumpi kuin avopuolison. Esimerkiksi aviolesken asumisen suoja vainajan ja lesken viimeisessä yhteisessä kodissa menee jopa rintaperillisten eli lasten ja lastenlasten lakiosasuojan edellä. Avoleskellä ei sen sijaan ole tällaistä asumisoikeutta. Lisäksi avopuoliso joutuu maksamaan enemmän perintöveroja kuin aviopuoliso, jos avopuolisoilla ei ole yhteisiä lapsia.  

Avoliiton ja avioliiton erot >>

Kysyttävää? Ota yhteyttä asiakaspalveluun!

Jos jokin avoliiton lakiasioissa mietityttää, kysy rohkeasti lisää asiakaspalvelustamme. Voit jättää soittopyynnön oheisella lomakkeella tai soittaa numeroon 010 3379 150 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min).

Jätä yhteydenottopyyntö >>

Lexly.fi apunasi kaikissa perheen ja parisuhteen lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Avoliiton lakiasiat

Asiantuntijamme ovat koonneet sinua varten kattavan paketin avoliiton lakiasioista.

Miniopas avoliitosta

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Elätkö avoliitossa?

Avoliittolain myötä avoliitto ei olekaan enää ollut täysin lailla säätelemätön parisuhteen muoto. Yli kymmenen vuotta voimassa ollut avoliittolaki on kuitenkin edelleen hyvin huonosti tunnettu.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Avoliitto vs. avioliitto

Avioliittolaki sekä vuonna 2011 voimaan tullut avoliittolaki takaavat puolisoille erilaisia oikeuksia, mutta myös velvollisuuksia, jotka on hyvä tietää mietittäessä millaisessa parisuhteen muodossa halutaan elää.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Avoparin yhteinen koti

Toisin kuin yleensä luullaan, myös avoliitossa elävälle pariskunnalle voi syntyä lailla velvoittavia oikeusvaikutuksia avoliittolain mukaisesti.

Lue kokonaan