
Mitä edunvalvontavaltakirjassa kannattaa huomioida
Edunvalvontavaltakirja antaa laajat oikeudet valtuutetulle toimia – Tämä on hyvä asia!
Edunvalvontavaltakirjassa on yleislauseke, joka antaa valtuutetulle oikeuden toimia irtainta omaisuutta ja henkilöä koskevissa asioissa, esimerkiksi laatimaan hoitosopimuksia ja edustamaan valtuuttajaa viranomaisessa sekä perinnönjaossa. On kuitenkin asioita, jotka kannattaa kirjata edunvalvontavaltakirjaan:
Kiinteä omaisuus
(koskee esimerkiksi kesämökkiä, peltoa, metsää, omakotitaloa): Saako valtuutettu hoitaa ja tarvittaessa myydä myös tällaista omaisuuttasi? Edunvalvontavaltakirjassa on mahdollista määrittää kiinteistön myynnin etusijajärjestys.
Lahjoitukset
Haluatko, että edunvalvontavalvaltuutettu pystyy lahjoittamaan omaisuuttasi? Antamaan syntymäpäivälahjoja tai tekemään suurempia lahjoituksia määräämällesi henkilölle?
Sukupolvenvaihdos
Huomioi edunvalvontavaltakirjassa, onko tulevaisuuden suunnitelmissa sukupolvenvaihdos yrityksen tai maatilan osalta?
Yritysvarallisuus
Onko sinulla yritysvarallisuutta? Haluatko, että eri henkilö toimii valtuutettuna yritykseesi liittyvissä asioissa? Lisää tästä tieto edunvalvontavaltuutukseen.
Perinnöstä ja hallintaoikeudesta luopuminen
Haluatko, että edunvalvontavaltuutetulla on oikeus tarvittaessa luopua sinulle tulevasta perinnöstä? Tilanne voi olla esimerkiksi sellainen, ettet tarvitse taloudellisesti perintöä tai sitä olisi hankala hoitaa.
Esteetön edunvalvontavaltuutettu
Edunvalvontavaltakirjaan usein nimetään valtuutetuiksi lähimmät sukulaiset, kuten aviopuoliso, lapset ja sisarukset. On mahdollista, että eteen tulee tilanteita, joissa ensisijainen valtuutettu on esteellinen toimimaan puolestasi. Tällöin tarvitaan esteetöntä valtuutettua, joka voi olla esim. ystäväsi.
Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli edunvalvontavaltuutuksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaa toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.
Tämän linkin takaa löydät kaikki edunvalvontavaltuutuksen liittyvät artikkelimme.
Lue lisää aiheesta

Näin helppoa on edunvalvontavaltuutuksen teko
Klikkaa ja lue, miksi edunvalvontavaltuutus kannattaa ja miten helposti sellaisen voi Lexlyn juristien rakentamassa verkkopalvelussa tehdä.
Lue kokonaan
Digi- ja väestötietovirasto (DVV) kannustaa tekemään edunvalvontavaltuutuksen
Tiesitkö, että ilman edunvalvontavaltuutusta kukaan ei voi hoitaa asioitasi – ei edes puolisosi tai lapsesi?
Lue kokonaan
Edunvalvontavaltakirja lyhyesti
Edunvalvontavaltakirjalla valtuuttaja, siis sinä itse, pystyt määräämään, kuka saa ja voi hoitaa asioitasi, jos oma toimintakykysi heikkenee. Tekemällä edunvalvontavaltakirjan voit itse nimetä omat luottohenkilösi valtuutetuksi ja valtuutetun varahenkilöiksi.
Lue kokonaan