Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Edunvalvontavaltuutus

7 tarinaa, joissa yksi asiakirja olisi säästänyt aikaa, hermoja ja rahaa

Tiedätkö, mihin tilanteisiin voit joutua ilman edunvalvontavaltuutusta? Lue artikkelista 7 tarinaa edunvalvontavaltakirjasta ja tee oma valtakirjasi  Lexlyn verkkopalvelussa - Lexly.fi

 

Ohessa koostamiamme tosielämän tarinoita elämän ikävistä yllätyksistä ja siitä, mitä pahimmillaan seuraa, kun edunvalvontavaltuutusta ei ole tehty.

Kaikkeen ei voi varautua

Perheen isä harrastaa taekwondoa. Treeneissä kaikki ei suju suunnitellusti ja kaverin potku osuu vahingossa kovalla voimalla päähän. Oikeaoppinen harjoituskypärä ei auta, ja isä joutuu sairaalaan, jossa todetaan tutkimuksien jälkeen aivovaurio. Mikään ei ole enää ennallaan. Puoliso joutuu pienten lasten lisäksi huolehtimaan miehestään, joka ajan myötä joko kuntoutuu tai ei. Taloudellinen huoli on suuri, mutta kakkosauton myyminen kulujen kattamiseksi ei onnistu, koska se on perheenisän nimissä. Edunvalvontavaltuutus olisi helpottanut pienten lasten äidin arkea merkittävästi.

Kohtalokas laskettelureissu

Nuorukainen on innokas laskettelija. Yliopiston talvilomatauon aikana pitää päästä tietysti rinteeseen opiskelukavereiden kanssa. Leikkimielinen kilpailu suksilla päätyy pahaan kaatumiseen ja kuukausien sairaalahoitoon ilman varmuutta toimintakyvyn palautumisesta. Vanhemmat eivät voi hoitaa 19-vuotiaan poikansa asioita ja opiskelukämpän vuokrat alkavat kasaantua, koska vanhemmat eivät voi irtisanoa vuokrasopimusta. Edunvalvontavaltuutus olisi helpottanut asioiden hoitoa.

Kun omia toiveita ei voida huomioida

Ikääntynyt ja muistisairausdiagnoosin saanut leskirouva ei halua uskoa sairauttaan eikä keskustella edunvalvontavaltuutuksen teosta. Lähisukua ei ole, eivätkä kaukaisemmat sukulaiset halua ottaa perinteistä edunvalvojan roolia. Edunvalvontavaltuutuksen valtuutetuksi he olisivat kyllä ryhtyneet, mutta perinteisen edunvalvojan rooli koetaan turhan työlääksi. Rouvalle määrätään yleinen edunvalvoja hoitamaan leskirouvan omaisuutta ja taloudellisia asioita. Leskirouva haluaisi kuitenkin käyttää melko hulppeaa omaisuuttaan itseensä ja hankkia itselleen erilaisia hoiva- ja virkistyspalveluja. Hän haluaisi esimerkiksi rullauttaa hiuksensa kerran viikossa kampaajalla, mutta hoitokodin henkilökunta joutuu toistuvasti selittämään rouvalle, miksi vuosikymmeniä jatkunut rakas rutiini nyt katkesi. Leskirouvan varat jäävät makaamaan tileille, sillä yleisen edunvalvojan aika ei vain yksinkertaisesti riitä kovin yksilölliseen edunvalvontaan. Edunvalvontavaltuutuksen tekemällä leskirouva olisi saanut yksilöllisempää ja oman tahtonsa mukaista edunvalvontaa ja asioiden hoitoa.

Laskut ulosottoon

Henkilön toimintakyky oli mennyt niin huonoksi, ettei edunvalvontavaltuutusta ollut enää lääkärin mielipiteen mukaan mahdollista tehdä, vaikka henkilö itse koki olevansa siihen kyvykäs. Edunvalvojan määrääminen siirtyi käräjäoikeuden tehtäväksi. Käräjäoikeudessa prosessi kesti vuoden ja siinä ajassa maksamattomat laskut ehtivät perintään ja edelleen ulosottoon. Edunvalvontavaltuutus on tehtävä hyvissä ajoin etukäteen ennen kuin on liian myöhäistä.

Unelmien koti jäi haaveeksi

Mies oli määrätty vaimonsa edunvalvojaksi. Hän olisi halunnut ostaa itselleen ja vaimolleen esteettömän senioreiden tarpeita vastaavan asunnon. Hän ei kuitenkaan voinut myydä puolisoiden yhteistä kotia ennen kuin kuukausia kestänyt lupaprosessi Digi- ja väestötietovirastossa (DVV) saatiin päätökseen. Yhteisen kodin lähelle valmistuneet senioriasunnot ehdittiin myydä ennen luvan saamista. Mies odottaa ahdistuneena jokaista maaliskuuta, sillä silloin hän joutuu vaimonsa puolesta tekemään vuositilin Digi- ja väestötietovirastolle. Se on aika savotta, vaikka kuinka olisi tarkka pitämään kaikki paperit ja kuitit ojennuksessa. Jos mies olisi hoitanut vaimonsa asioita edunvalvontavaltuutettuna, hän olisi voinut myydä puolisoiden yhteisen kodin ja ostaa uuden tilalle ilman viranomaisen lupaa eikä hänen tarvitsisi antaa vuositiliä viranomaiselle.

Suvun perinne rikkoutuu 

Äidillä oli tapana lahjoittaa lapsilleen verovapaita lahjoja. Hän halusi näin tukea omia lapsiaan opinnoissa sekä auttaa nuoren perheen kuluissa. Vakavan aivoinfarktin jälkeen äiti määrättiin edunvalvontaan, mikä tarkoitti samalla sitä, ettei lahjoittaminen ollut enää mahdollista. Perinteinen edunvalvonta kun ei salli lahjojen antamista. Lapsia suretti eniten se, että lahjojen antaminen oli aina ollut äidille sydämenasia. Äiti oli aina kertonut lahjoittavansa arvokkaan sukusormuksen ensimmäiselle lapsenlapselleen sitten, kun hän pääsee ripille. Äidin toiveita ei enää voitu toteuttaa. Jos äiti olisi tehnyt edunvalvontavaltuutuksen, hän olisi voinut mahdollistaa lahjojen antamisen myös siinä tilanteessa, että hän tarvitsee apua omien asioidensa hoitamisessa.


Sisarusten välit katkeavat

Sisaruksista toinen toimii isänsä edunvalvojana. Laki määrää edunvalvojalle tiukan salassapitovelvollisuuden. Veli kimpaantuu, koska hänen siskonsa ei suostu kertomaan hänelle mitään isän raha-asioista. Veli ottaa yhteyttä valvovaan holhousviranomaiseen eli Digi- ja väestötietovirastoon ja epäilee, että sisko kavaltaa isän rahoja. Seuraa riita, joka tulehduttaa sisarusten välit pysyvästi ja yhteisille joulunvietoille voidaan sanoa hyvästit. Myöhemmin selviää, ettei mitään väärinkäytöksiä ollut tapahtunut ja sisko oli vain noudattanut kuuliaisena kansalaisena edunvalvojalle asetettuja vaatimuksia ja salassapitovelvollisuutta. Jos isä olisi tehnyt edunvalvontavaltuutuksen, hän olisi voinut määrittää, keillä kaikilla perheenjäsenillä on tiedonsaantioikeus.

Kaikkiin yllä kuvatun kaltaisiin tilanteisiin voi varautua tekemällä edunvalvontavaltuutuksen, jonka tekemiseen myös viranomainen kannustaa >> 

Ratkaisun avaimet ovat omissa käsissäsi.

Kysyttävää? Ole rohkeasti yhteydessä asiakaspalveluun!

Jätä soittopyyntö oheisella lomakkeella >>

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miniopas edunvalvontavaltuutuksesta

Asiantuntijamme ovat laatineet avuksesi kattavan minioppaan edunvalvontavaltuutuksesta. Oheisesta painikkeesta voit ladata sen. 

Lataa miniopas

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Edunvalvonnan polku

Tässä artikkelissa kuvataan edunvalvonnan etenemistä edunvalvontavaltakirjan sekä virkaedunvalvojan kautta. Edunvalvontavaltakirjalla varmistat, että haluamasi läheinen voi hoitaa sinun asioitasi sen varalta, jos oma toimintakykysi heikkenee.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Mitä hyötyä on edunvalvontavaltakirjasta?

Edunvalvontavaltakirja toimii kuin vakuutus: se on toiselle ihmiselle kaiken varalta annettu valtakirja hoitaa sinun asioitasi ja päättää puolestasi, jos oma toimintakykysi tulevaisuudessa heikkenisi sairauden tai onnettomuuden seurauksena. 

Lue kokonaan
Lexly.fi - Helpot lakipalvelut

Edun­val­von­ta­val­ta­kir­ja – vaih­toeh­to edun­val­vo­jal­le

Tekemällä edunvalvontavaltakirjan voit varmistaa, kuka päättää puolestasi ja hoitaa asioistasi, kun et itse enää kykene siihen. Oheiseen artikkeliin on koottu edunvalvontavaltakirjaan liittyviä kysymyksiä, joihin juristimme usein joutuvat vastaamaan.

Lue kokonaan