Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Lapsiin liittyvät lakiasiat

Usein kysytyt kysymykset - Lapsiin liittyvät lakiasiat

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Law Made Easy

Voit olla meihin yhteydessä sähköpostitse asiakaspalvelu@lexly.fi tai puhelimitse 010 3379 150 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min). Halutessasi voit myös jättää yhteydenottopyynnön oheisella lomakkeella >>

Asiakaspalvelumme on avoinna maanantaista perjantaihin klo 10.00 - 16.30.

Olemme täällä sinua varten!

Kysymyksiä ja vastauksia

Vaikuttaako alaikäisen omaisuus opintotukeen?

Kyllä ja ei. Vaikka alaikäisellä olisi merkittävääkin omaisuutta, se ei suoraan vaikuta opintotukeen. On kuitenkin syytä huomioida, että omaisuudesta saatava tuotto kuten pääomatulo vaikuttaa.

Voiko lapsella olla kaksi osoitetta?

Toistaiseksi Suomen laki tuntee vain yhden virallisen osoitteen, vaikka vuoroviikkoasuminen eroperheissä onkin yleistynyt. Huoltajuuteen asumisella ei kuitenkaan ole vaikutusta, vaan molemmat vanhemmat voivat toimia lapsen yhteishuoltajina ja päättää lapsen asioista yhdessä.

Voinko määrätä, kenestä tulee lapseni huoltaja, jos minulle tapahtuu jotain?

Varsinaista testamenttia lapsen huoltajuudesta ei voi tehdä. On kuitenkin mahdollista esittää huoltotestamentin avulla toive siitä, kenestä haluaisi lapsensa huoltajan. Vanhemman toive otetaan huomioon, kun virallista päätöstä tehdään.

Kuinka paljon elatusapu on?

Elatusavun määrä on yksilöllinen. Siihen vaikuttaa esimerkiksi se, kuinka paljon tietyn ikäinen lapsi tarvitsee ravintoa, vaatteita sekä muita arjen hyödykkeistä. Myös elatusapua maksamaan määrättävän vanhemman elinkustannukset kuten asumiskulut vaikuttavat elatusavun määrään.

Mitä eroa on yhteishuoltajuudella ja yksinhuoltajuudella?

Yhteishuollossa vanhemmat päättävät yhdessä esimerkiksi lapsen asuinpaikasta, terveydenhuollosta ja passin hankkimisesta. Yksinhuollossa toinen vanhempi voi päättää kaikista lapsen asioista yksin.