Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Perinnönjako

Kuka perii kenet?

Helpot lakipalvelut - Lexly.fi

Mitä leski perii

Mikäli vainajalla ei ole lapsia eikä lapsenlapsia, mutta hän on kuollessaan avioliitossa, leski perii puolisonsa. Tällöin lesken kuoltua leskellä oleva omaisuus jaetaan pääsääntöisesti puoliksi ensin kuolleen puolison sukuun ja puoliksi lesken sukuun.  

Kuka perii

Mikäli vainajalla ei ole lapsia, lapsenlapsia eikä aviopuolisoa, hänen vanhempansa perivät hänet. Mikäli vanhempi olisi kuollut, tulevat hänen lapsensa eli vainajan sisarukset ja sisaruspuolet hänen sijaansa. Mikäli sisarus tai sisaruspuoli olisi kuollut, tulevat hänen lapsensa hänen sijaansa.  

Perintökaari

Mikäli vainajalla ei ole lapsia, lapsenlapsia, aviopuolisoa, vanhempia, sisaruksia/sisarpuolia eikä sisarusten/sisarpuolten lapsia, perivät vainajan isovanhemmat hänet. Mikäli joku isovanhemmista olisi kuollut, tulevat hänen lapsensa eli vainajan tädit/tätipuolet ja sedät/setäpuolet hänen sijaansa. Vainajan serkut eivät enää peri. Perintökaari katkeaa serkkuihin.

Perintöveron maksaminen

Se, joka perii omaisuutta omistusoikeudella, maksaa saamastaan perinnöstä perintöverot. Perittävä omaisuus arvostetaan perukirjassa käyvän arvon mukaan. Perukirja toimii perintöverotuksen pohjana. Perintöverotus on progressiivista eli mitä enemmän perii, sitä korkeampi on veroprosentti. 

Perintöveron määrä

Veron määrä riippuu myös siitä, kuinka läheistä sukua perinnönsaaja on vainajalle. I veroluokkaan kuuluvat vainajan lähisukulaiset. II veroluokkaan kuuluvat kaikki muut. Tämän hetkisen verotuksen mukaan jokainen voi periä 20 000 € euroa verovapaasti, eli perintöveroa maksetaan vain tätä suuremmasta perinnöstä. Lisäksi verotettavasta perinnöstä on mahdollista tehdä alaikäisyysvähennys (60 000 €), puolisovähennys (90 000 €) ja hallintaoikeusvähennys. Hallintaoikeuden saaja ei maksa perintöveroa saamastaan hallintaoikeudesta. 

Paljonko perintöveroa tulee sinun maksaa? Asiantuntijamme ovat listanneet kaiken olennaisen yhden artikkelin alle. Oheisesta linkistä pääset lukemaan kaiken perintöverosta >>

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli perimyksestä ja perintöveroista. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Kysyttävää?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme 010 3379 150 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min) tai asiakaspalvelu@lexly tai jätä yhteydenottopyyntö tällä lomakkeella >>

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Perunkirjoituksen ja perinnönjaon erot

Perunkirjoitus ja perinnönjako liittyvät molemmat läheisen kuolemaan. Nämä ovat kuitenkin erillisiä toimia, jotka helposti sekoitetaan toisiinsa.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Perunkirjoituksen jälkeen

Kun perunkirjoitus on toimitettu, perukirja on toimitettava verottajalle kuukauden kuluessa perintöverotusta varten. Perukirja on toimitettava myös Digi- ja väestötietovirastolle, mikäli kuolinpesän osakas on alaikäinen tai edunvalvonnassa. 

Lue kokonaan
Perunkirjoitus, kuolinpesän ositus ja perinnönjako helposti Lexlyn avulla - Lexly.fi

Perukirja ja perunkirjoitus

Perunkirjoitus on jokaisen Suomessa vakituisesti asuneen kuoleman jälkeen tehtävä selvitys perillisistä, puolisosta ja omaisuudesta. Perunkirjoituksessa syntyy asiakirja, jonka nimi on perukirja, joka toimitetaan mm. Verottajalle.

Lue kokonaan