Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Perinnönjako

Lesken perintövero

Perunkirjoitus, kuolinpesän ositus ja perinnönjako helposti Lexlyn avulla - Lexly.fi

Leski on oikeutettu puolisovähennykseen

Jos avioleski saa edellä mainitun tasingon tai hallintaoikeuden lisäksi muuta omaisuutta perintönä testamentin, lakiin perustuvan perillisaseman tai henkivakuutuksen perusteella, maksaa leski tästä omaisuudesta perintöveroa. Leskellä on verotuksessa oikeus puolisovähennykseen, jonka suuruus on 90 000 euroa. Yhdessä perintöveroasteikon alarajan 20 000 euroa kanssa tämä tarkoittaa sitä, että lesken täytyy maksaa perintöveroa vain, jos hänen perintönä saamansa omaisuuden arvo ylittää 110 000 euroa.

Perintöveron määrä

Veron määrä riippuu perittävän omaisuuden määrästä. Leski kuuluu perillisenä kevyemmin verotettavaan I veroluokkaan. Veron määrä nousee asteittain sen mukaan, mitä enemmän omaisuutta leski saa perintönä. Voit tehdä tarkempia laskelmia perintöveron määrästä käyttämällä apuna Verohallinnon perintöverolaskuria.

Ohessa esimerkki I veroluokan mukaisesta perintöveron määrästä.

Perintöveroveroasteikko 

 • Perinnön arvo: 20 000 - 40 000 €
  • Vero alarajan kohdalla: 100 €
  • Veroprosentti yli menevästä osasta: 7 %
 • Perinnön arvo: 40 000 - 60 000 €
  • Vero alarajan kohdalla: 1 500 €
  • Veroprosentti yli menevästä osasta: 10 %
 • Perinnön arvo: 60 000 - 200 000 €
  • Vero alarajan kohdalla: 3 500 €
  • Veroprosentti yli menevästä osasta: 13 %
 • Perinnön arvo: 200 000 - 1 000 000 €
  • Vero alarajan kohdalla: 21 700 €
  • Veroprosentti yli menevästä osasta: 16 %

Miten perintövero määräytyy muille kuolinpesän osakkaille? Mitä on perintöverotuksessa otettava huomioon? Oheisesta artikkelista löydät kaiken, jota sinun tietää perintöverotuksesta >>

Kysyttävää?

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli perimyksestä ja perintöveroista. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun 010 3379 150 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min) tai asiakaspalvelu@lexly.fi. Halutessasi voit myös jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella >> 

Lue lisää aiheesta

Helpot lakipalvelut - Lexly.fi

Kuka perii ja kenet?

Perintökaaressa määrätään perintöoikeudesta. Mikäli vainajalla on lapsia, lapset perivät hänet. Jos joku lapsista olisi kuollut, tulevat hänen lapsensa hänen sijaansa.  

Lue kokonaan
Kirjaa hautaustahtoon omat toiveesi muistotilaisuudesta ja hautauksesta. hautaustahto verkossa - Lexy.fi

Perintövero

Kun olet saamassa perintöä, sinun tulee lähtökohtaisesti maksaa perinnöstä perintöveroa. Perintöveroa on suoritettava perintönä tai testamentilla saadusta omaisuudesta, jos perinnönjättäjä, perillinen tai testamentinsaaja asui kuolinhetkellä Suomessa. 

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Perintöverotuksen myöhästymismaksut

Perintövero määrätään pääsääntöisesti perukirjan perusteella. Perunkirjoitustilaisuus, jossa perukirja allekirjoitetaan, tulisi pitää kolmen kuukauden sisällä vainajan kuolemasta. Perukirja tulee toimittaa yhden kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta Verohallinnolle. Perunkirjoitukseen toimittamiselle voi hakea lisäaikaa Verohallinnolta perustellusta syystä.

Lue kokonaan