Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Perinnönjako

Perintöverotuksen myöhästymismaksut ja veronkorotukset

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Virheellinen tai myöhässä toimitettu perukirja voi johtaa veronkorotuksiin

Verohallinnolla on oikeus määrätä 50 euron myöhästymismaksu, mikäli perukirja toimitetaan myöhässä tai jos perukirja on puutteellinen tai virheellinen ja verovelvollinen korjaa tiedot oma-aloitteisesti 60 päivän kuluessa alkuperäisestä määräajasta.

Verohallinnolla on myös oikeus määrätä veronkorotus tietyissä tilanteissa. Veronkorotus on yksityishenkilöille vähintään 75 euroa. Veronkorotus on pääsääntöisesti 10 % lisääntyneestä verosta. Veronkorotus voi myös olla alempi, 2 % tai 5 % tai korkeampi, 15–50 %, riippuen siitä, minkälaisesta laiminlyönnistä on kysymys.

Verohallinnolla on oikeus määrätä veronkorotus alla luetelluissa tilanteissa.

  • Perukirja toimitetaan yli 60 päivää myöhässä alkuperäisestä määräajasta
  • Perukirjaa täydennetään tai korjataan oma-aloitteisesti verovelvollisen vahingoksi, kun alkuperäisestä määräajasta on kulunut yli 60 päivää
  • Perukirjassa on puutteita tai virheitä, ja ne korjataan Verohallinnon lähettämän selvityspyynnön jälkeen
  • Perukirjaa ei toimiteta lainkaan Verohallintoon

Perukirja - Mitä sen tulee sisältää?

Perukirja on paljon muuta kuin luettelo vainajan varoista ja veloista. Perukirjassa tulee muun muassa luetteloida lesken varat, luetteloida aikaisemmat avioliitot ja ennakkoperinnöt. Mikäli perukirjassa ei ole ilmoitettu kaikkia tietoja, Verohallinnolla on oikeus määrätä myöhästymismaksu tai veronkorotus.

Jos perukirjan sisältö arveluttaa, olemme listanneet kaiken perukirjaan luetteloitavat asiat yhden artikkelin alle. Oheisesta linkistä pääset perukirja-artikkeliimme >>

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli perimyksestä ja perintöveroista. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tavoitat meidät helpoiten asiakaspalvelu@lexly.fi tai 010 3379 150 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min). Asiakaspalvelumme on avoinna maanantaista perjantaihin klo 10.00-16.30.

Takaisin etusivulle >>

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Perunkirjoituksen hinta

Laki ei vaadi, että perukirjan pitäisi olla juristin tekemä. Perukirjan tekeminen itse osoittautuu kuitenkin usein paljon hankalammaksi tehtäväksi kuin äkkiseltään voisi ajatella.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Perunkirjoituksen ja perinnönjaon erot

Perunkirjoitus ja perinnönjako liittyvät molemmat läheisen kuolemaan. Nämä ovat kuitenkin erillisiä toimia, jotka helposti sekoitetaan toisiinsa.

Lue kokonaan
Kirjaa hautaustahtoon omat toiveesi muistotilaisuudesta ja hautauksesta. hautaustahto verkossa - Lexy.fi

Perintövero

Kun olet saamassa perintöä, sinun tulee lähtökohtaisesti maksaa perinnöstä perintöveroa. Perintöveroa on suoritettava perintönä tai testamentilla saadusta omaisuudesta, jos perinnönjättäjä, perillinen tai testamentinsaaja asui kuolinhetkellä Suomessa. 

Lue kokonaan