Teemme muutoksia verkkopalvelussamme 27.-30.9. Asiakaspalvelumme ja juristimme ovat apunasi. Pahoittelemme häiriötä! Ole tarvittaessa yhteydessä asiakaspalveluun 010 3379 150

Perunkirjoitus

Apua! Perintöä tulossa – tuleeko tästä riita?

Perunkirjoitus ja perinnönjako helposti ja luotettavasti - Lexly.fi

Mikä on perunkirjoitus?

Läheisen kuoleman hetkellä tuntuu usein kuormittavalta alkaa selvittää asioita, joihin ei ole mahdollisesti koskaan aikaisemmin törmännyt. Suomessa kuoleman jälkeen on kuitenkin aina tehtävä perunkirjoitus ja se edellyttää valitettavasti runsaasti asiakirjaselvittelyä poismenneen varallisuudesta ja henkilöhistoriasta.

Sinulle perunkirjoitukseen liittyvät velvollisuudet osuvat kohdalle ehkä ensimmäistä kertaa ja henkilökohtaiset resurssit voivat olla tilanteessa koetuksella. Me hoidamme asiantuntemuksella ja mielellämme kaiken perunkirjoitukseen liittyvän puolestasi ja saat itse keskittyä muuhun. Suosittelemme ottamaan meihin yhteyttä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Perunkirjoitus tarkoittaa käytännössä vainajan perillisten ja varallisuuden selvittämistä. Sen perusteella laaditaan perukirja, jossa luetteloidaan kattavasti vainajan perilliset, avioliitot sekä varat ja velat. Perunkirjoitus on tehtävä 3 kuukauden kuluttua vainajan kuolemasta ja se pitää tehdä aina, vaikka vainajalla ei olisi varoja tai velkoja. Perunkirjoituksen laiminlyönnistä voi seurata henkilökohtainen velkavastuu pesän osakkaalle, jos pesä on ylivelkainen.

Kuolinpesän jakaminen

Perunkirjoitus toimii pohjana sen jälkeen tehtävälle ositukselle (jos vainaja oli ollut naimisissa) ja perinnönjaolle. Perinnönjako tarkoittaa kuolinpesän hallussa olevan omaisuuden jakamista perillisille. Perinnön jakamisesta laaditaan perinnönjakokirja. Kun jako on tehty, kuolinpesä lakkaa olemasta olemassa.

Jakamaton kuolinpesä

Suomessa elää sitkeässä uskomus siitä, että kuolinpesän jakamatta jättämisestä olisi saatavissa jonkinlaista etua. Yleensä on kuitenkin fiksuinta osittaa ja jakaa kuolinpesä melko pian perunkirjoituksen jälkeen, koska muutoin kuolinpesää hallinnoidaan yhdessä ja tämä voi käydä työlääksi. Jokaisella perillisellä on yksinkin oikeus vaatia perinnönjakoa.

Kuolinpesä on kokonaisuus

Perinnön jakaminen saattaa olla monimutkaista, sillä erilaisiin omaisuuseriin liittyy myös verotuksellisia näkökulmia. Tämän vuoksi on järkevää lähteä suunnittelemaan asiaa yhdessä lakimiehemme kanssa. Kuolinpesän varallisuuteen ja sen jakamiseen kannattaa suhtautua kokonaisuutena. Joskus ongelmia tulee esimerkiksi tilanteessa, jossa perilliset ovat jakaneet keskenään käteisen, helposti jaettavan, varallisuuden ja lopulta jaettavana on enää kiinteää omaisuutta.

Kuolinpesän jakaminen sujuu meillä useimmiten sopuisasti osapuolten välillä, kun asiat tehdään järkevästi koko kokonaisuus huomioiden. Olemme mielellämme apunasi. 

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli perunkirjoituksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa löydät kaikki perunkirjoitukseen liittyvät artikkelimme >>

Lue lisää aiheesta

Perunkirjoitus

Hoida perunkirjoitus helposti Lexlyssä. Perunkirjoitustilaisuuden voi pitää etäyhteyksin, jolloin kauempanakin asuvat kuolinpesän osakkaat voivat osallistua siihen. Varaa aika tai ota yhteyttä yhteyttä asiakaspalveluun.

Lue lisää aiheesta Perunkirjoitus
Perunkirjoitus

265 €/h

Alkukeskustelun tarkoituksena on kartoittaa, mikä on sinulle sopivin ja kustannustehokkain tapa edetä.

Varaa maksuton alkukeskustelu