Testamentti ja edunvalvontavaltakirja juristin kanssa NYT -20 % Klikkaa ja varaa oma aikasi >>

Perunkirjoitus

Mihin perukirja toimitetaan?

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Kuolinpesää hoidetaan yhdessä

Perunkirjoituksesta alkaa kuolinpesän yhteishallinto. Kuolinpesän nimissä voidaan siten alkaa tehdä oikeustoimia. Kaikkiin oikeustoimiin tarvitaan kaikkien kuolinpesän osakkaiden suostumus. Kuolinpesän osakkaat ilmenevät perukirjasta ja sen liitteistä, joten kopio perukirjasta liitteineen on toimitettava tahoille, joissa on tarpeen toimia kuolinpesän nimissä. Yksi ensimmäisistä käytännön toimista onkin toimittaa kopio perukirjasta liitteineen vainajan pankkiin, jotta kuolinpesän osakkaat pääsevät hoitamaan kuolinpesän raha-asioita. Useimmiten kuolinpesän osakkaat valtuuttavat pankin omalla valtakirjapohjalla keskuudestaan yhden osakkaan hoitamaan pankkiasioita.  

Digi- ja väestötietovirasto vahvistaa kuolinpesän osakastiedot

Joskus on tarpeen hakea Digi- ja väestötietovirastosta perukirjan osakastietojen vahvistusta. Digi- ja väestötietovirasto voi vahvistaa, että perukirjaan on merkitty oikeat henkilöt kuolinpesän osakkaiksi. Tämä ei ole pakollista, mutta sellaisissa tilanteissa, jossa osakkaita on paljon ja sukuselvitys laaja tai osakasasemassa on jotakin tulkinnanvaraisuutta, vahvistus voi helpottaa jatkossa asioiden hoitoa kuolinpesän nimissä. 

Omistusoikeus siirtyy vasta perinnönjaossa

Jotta kuolinpesän osakas saa vainajan omaisuutta omiin nimiinsä, on toimitettava perinnönjako eli tehtävä perinnönjakosopimus, jossa omistusoikeus siirtyy. Jos vainaja on ollut naimisissa ja ainakin toisella puolisolla on ollut avio-oikeus toisen omaisuuteen, on ennen perinnönjakoa tehtävä sopimus myös osituksesta

Perunkirjoitus on luonteva tilaisuus alkaa suunnitella ositusta ja perinnönjakoa. Monet päätyvät tekemään osituksen ja perinnönjaon mahdollisimman pian perunkirjoituksen jälkeen. Kuolinpesä lakkaa perinnönjakoon. 

Kuolinpesän tilin lopettaminen

Oheisesta listasta löydät selkeät ohjeet sille, miten tulee toimia, kun ollaan lopettamassa kuolinpesän tiliä.

  • Kun kuolinpesän perukirja on valmisteltu ja tarkistettu, voi kuolinpesäosakkaiden valtuuttamana  lopettaa kuolinpesän tilit ajanvarauksella pankin konttorissa. 
  • Tilien lopettaminen vaatii kaikkien pesän osakkaiden suostumusta.
  • Kaikki pesän osakkaat pitää olla paikanpäällä tiliä lopetettaessa tai he voivat valtakirjalla valtuuttaa  yhden henkilön lopettamaan tilin.  
  • Voi olla hyvä idea pitää kuolinpesän tilit voimassa siihen asti, että veronpalautukset ovat maksettu. Jos  lopetat kuolinpesän tilit ennen tätä, sinun pitää ilmoittaa Verohallinnolle mille tilille veronpalautukset  ohjataan.   


Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli perunkirjoituksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa löydät kaikki perunkirjoitukseen liittyvät artikkelimme >>

Lue lisää aiheesta

Perunkirjoitus

Hoida perunkirjoitus helposti Lexlyssä. Perunkirjoitustilaisuuden voi pitää etäyhteyksin, jolloin kauempanakin asuvat kuolinpesän osakkaat voivat osallistua siihen. Varaa aika tai ota yhteyttä yhteyttä asiakaspalveluun.

Lue lisää aiheesta Perunkirjoitus
Perunkirjoitus

265 €/h

Alkukeskustelun tarkoituksena on kartoittaa, mikä on sinulle sopivin ja kustannustehokkain tapa edetä.

Varaa maksuton alkukeskustelu