Teemme muutoksia verkkopalvelussamme 27.-30.9. Asiakaspalvelumme ja juristimme ovat apunasi. Pahoittelemme häiriötä! Ole tarvittaessa yhteydessä asiakaspalveluun 010 3379 150

Testamentti

Testamentti

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Kaikki testamentista

Tälle sivulle on koottu asiantuntijoillemme useimmiten esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia testamentista. 

Sivun alaosasta löydät kootusti kaikki Lexlyn asiantuntijoiden kirjoittamat testamentti-aiheiset artikkelit, joiden avulla voit perehtyä aiheeseen syvemmin.

 

Kuka voi tehdä testamentin?

Jokainen täysi-ikäinen eli 18 vuotta täyttänyt ihminen, joka ymmärtää testamentin merkityksen, voi tehdä testamentin. 15-vuotta täyttänyt voi tehdä testamentin sellaisesta omaisuudesta, jonka on itse ansainnut omalla työllään.

Katso video: Miksi testamentti?

Kenelle oman omaisuutensa voi testamentata?

Jos omia rintaperillisiä ei ole, oman omaisuutensa saajan voi testamentilla määrätä vapaasti. Omaisuuden saajaksi voi määrätä ihmisiä tai esimerkiksi järjestöjä, joiden toimintaa haluaa taloudellisesti tukea. 

Kenelläkään ei ole velvollisuutta jättää omaisuuttaan oman kuolemansa jälkeen lakisääteisille perillisille. Ainoa rajoitus testamenttausvapauteen on rintaperillisen oikeus lakiosaan.

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Keskinäinen testamentti

Onko keskinäinen testamentti ehkä se, mikä sopii parhaiten juuri teille? Varatkaa aika ilmaiseen alkuneuvotteluun juristin kanssa. Keskustelun aikana voitte selvittää, mitä juuri teidän tilanteessanne kannattaisi tehdä.

Tee netissä
Miksi testamentti kannattaa tehdä?

 1. Jokaisen elämä ja perhe on yksilöllinen. Laki ei useinkaan vastaa omaa tahtoasi.
 2. Laki turvaa lapset, mutta ei puolisoa - varsinkaan, jos olette avoliitossa. Testamentin avulla voi turvata puolison taloudellisen aseman oman kuoleman jälkeen.
 3. Testamentilla voi rajoittaa lasten puolisoiden avio-oikeutta perittyyn omaisuuteen.
 4. Testamentti on oivallinen perintöverosuunnittelun väline.
 5. Testamentin avulla voit muistaa läheistä ihmistä tai itsellesi tärkeää tahoa, joka ei yksin lain nojalla perisi mitään. 

Testamentti on tärkeä oikeastaan aivan kaikkien testamentisaajien kannalta, mutta avopuolisoille testamentti on äärimmäisen tärkeä. Lapset ja aviopuoliso ovat taloudellisesti yleensä jollakin tavalla turvattuja joko lakiosan tai avio-oikeuden kautta, mutta avopuoliso on kuolemantapauksessa lakisääteisen perimyksen ulkopuolella.  

Avopuoliso ei käytännössä saa mitään taloudellista turvaa tai asumisen suojaa, jos puoliso kuolee. Avopuoliso ei ole mistään näkökulmasta katsottuna aviopuolisoon verrattavassa asemassa, jos puoliso kuolee eikä testamenttia ole laadittu. 

 

Katso video: Tämän takia testamentti on tärkeä
Lexlyn juristi Katariina Kuusiluoma kertoo MTV3:n Uutisaamussa testamentin tärkeydestä. Katso video! - Lexly.fi

Testamentti mahdollistaa yllättäviä asioita perinnönjaossa

Katariina Kuusiluoma vieraili 5.7.2021 MTV3:n Uutisaamussa puhumassa testamentista. 

Katso video: Tämän takia testamentti on tärkeä

Mitä kannattaa miettiä etukäteen, kun suunnittelee testamenttia?

Jos haluat valmistautua testamentin tekemiseen jo ennakolta, voit pohtia seuraavia asioita:

 • Testamentin saajat: Kenelle haluat jättää omaisuutesi kuolemasi jälkeen? 
 • Testamentattava omaisuus: Mitä omaisuuutta tai kuinka suuren osuuden omaisuudestasi haluat antaa kullekin testamentin saajalle?
 • Testamentattava oikeus: Määräätkö omaisuutesi omistusoikeudella vai hallintaoikeudella?
 • Testamentin vastaanottaminen: Jos testamentin saaja haluaa ottaa testamentin vastaan vain osittain tai jos hän haluaa kieltäytyä testamentista kokonaan, kenelle omaisuutesi näissä tilanteissa menee?
 • Testamentin saajan kuolema: Kenelle haluat omaisuutesi menevän, jos testamentin saaja kuolee ennen sinua? Testamentin saajilla voi olla omia lapsia, mutta entä jos ei ole? Kannattaa myös pohtia mitä tapahtuu, jos testamentin saaja kuolee perittyään sinut. Saako sinulta peritty omaisuus päätyä esimerkiksi ex-puolisollesi tai vieraaseen sukuun, vai haluaisitko ottaa testamentissasi asiaan kantaa?
 • Avio-oikeus: Haluatko poistaa testamentin saajan aviopuolison avio-oikeuden sinulta perittävään omaisuuteen?
 • Lainvalinta: Asutko ulkomailla? Testamentissa voit päättää, minkä maan lakia perimykseesi ja testamenttiisi tulee soveltaa.

 

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Ilmainen lakiasioiden tarvekartoitus

Tee Lexlyn juristien laatima ilmainen lakiasioiden tarvekartoitus verkossa ja selvität muutamassa minuutissa, mitä lakiasioita juuri sinun kannattaisi huomioida.

Tee tarvekartoitus
Testamentti kaipaa rinnalleen edunvalvontavaltuutuksen

 

Takaisin etusivulle >>

Testamentti

Eikö itse laadittu testamentti netissä ole sinulle paras palvelukanava? Ei hätää, voit laatia oman testamenttisi yhdessä juristin kanssa etävastaanotolla tai toimistolla. Etävastaanotolla juristi käy kanssasi puhelimessa tai videotapaamisessa läpi toiveesi ja ajatuksesi testamentin sisällöstä. Samalla voit kysyä mieltäsi askarruttavia asioita, esimerkiksi perintöverotuksesta. Juristimme laatii luonnoksen testamentistasi keskustelunne pohjalta. Jos testamenttiluonnoksessa on korjattavaa tai lisättävää, asiakirjaa muokataan, kunnes se vastaa tahtoasi.

Lue lisää aiheesta Testamentti
Tee verkossa
95 €
Alkukeskustelu
0 €

95 €

Tee testamentti helposti verkossa. Verkossa tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saat rahasi takaisin, jos olet tyytymätön palveluumme.

Tee netissä

Juristin laatiman asiakirjan hinta 400 €

Alkukeskustelun tarkoituksena on kartoittaa, mikä on sinulle sopivin tapa edetä.

Varaa maksuton alkukeskustelu

Muut ovat lukeneet myös