Testamentti on asiakirja, jolla määräät omaisuutesi kohtalosta kuolemasi jälkeen. Testamentin avulla voi turvata puolison talouden parhaimmalla mahdollisella tavalla. Myös lapset hyötyvät siitä, että saavat perintönsä testamentin kautta. Testamentti onkin oivallinen perintösuunnittelun väline.
Testamentti

Kaikki testamentista
Tälle sivulle on koottu asiantuntijoillemme useimmiten esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia testamentista.
Sivun alaosasta löydät kootusti kaikki Lexlyn asiantuntijoiden kirjoittamat testamentti-aiheiset artikkelit, joiden avulla voit perehtyä aiheeseen syvemmin.
Kuka voi tehdä testamentin?
Jokainen täysi-ikäinen eli 18 vuotta täyttänyt ihminen, joka ymmärtää testamentin merkityksen, voi tehdä testamentin. 15-vuotta täyttänyt voi tehdä testamentin sellaisesta omaisuudesta, jonka on itse ansainnut omalla työllään.
Katso video: Miksi testamentti?
Kenelle oman omaisuutensa voi testamentata?
Jos omia rintaperillisiä ei ole, oman omaisuutensa saajan voi testamentilla määrätä vapaasti. Omaisuuden saajaksi voi määrätä ihmisiä tai esimerkiksi järjestöjä, joiden toimintaa haluaa taloudellisesti tukea.
Kenelläkään ei ole velvollisuutta jättää omaisuuttaan oman kuolemansa jälkeen lakisääteisille perillisille. Ainoa rajoitus testamenttausvapauteen on rintaperillisen oikeus lakiosaan.

Keskinäinen testamentti
Onko keskinäinen testamentti ehkä se, mikä sopii parhaiten juuri teille? Varatkaa aika ilmaiseen alkuneuvotteluun juristin kanssa. Keskustelun aikana voitte selvittää, mitä juuri teidän tilanteessanne kannattaisi tehdä.

Tarkistuta vanha testamenttisi
Asiakirjan tarkistuspalvelu LexlyCheckin avulla voit helposti varmistaa oman testamenttisi pätevyyden ja ajantasaisuuden. Juristi tarkistaa Lexlyn verkkopalvelussa tekemäsi testamentin edulliseen 50 €:n hintaan. Tutustu palveluun linkin takaa.
Tutustu palveluunMiksi testamentti kannattaa tehdä?
- Jokaisen elämä ja perhe on yksilöllinen. Laki ei useinkaan vastaa omaa tahtoasi.
- Laki turvaa lapset, mutta ei puolisoa - varsinkaan, jos olette avoliitossa. Testamentin avulla voi turvata puolison taloudellisen aseman oman kuoleman jälkeen.
- Testamentilla voi rajoittaa lasten puolisoiden avio-oikeutta perittyyn omaisuuteen.
- Testamentti on oivallinen perintöverosuunnittelun väline.
- Testamentin avulla voit muistaa läheistä ihmistä tai itsellesi tärkeää tahoa, joka ei yksin lain nojalla perisi mitään.
Testamentti on tärkeä oikeastaan aivan kaikkien testamentisaajien kannalta, mutta avopuolisoille testamentti on äärimmäisen tärkeä. Lapset ja aviopuoliso ovat taloudellisesti yleensä jollakin tavalla turvattuja joko lakiosan tai avio-oikeuden kautta, mutta avopuoliso on kuolemantapauksessa lakisääteisen perimyksen ulkopuolella.
Avopuoliso ei käytännössä saa mitään taloudellista turvaa tai asumisen suojaa, jos puoliso kuolee. Avopuoliso ei ole mistään näkökulmasta katsottuna aviopuolisoon verrattavassa asemassa, jos puoliso kuolee eikä testamenttia ole laadittu.
Katso video: Tämän takia testamentti on tärkeä

Testamentti mahdollistaa yllättäviä asioita perinnönjaossa
Katariina Kuusiluoma vieraili 5.7.2021 MTV3:n Uutisaamussa puhumassa testamentista.
Mitä kannattaa miettiä etukäteen, kun suunnittelee testamenttia?
Jos haluat valmistautua testamentin tekemiseen jo ennakolta, voit pohtia seuraavia asioita:
- Testamentin saajat: Kenelle haluat jättää omaisuutesi kuolemasi jälkeen?
- Testamentattava omaisuus: Mitä omaisuuutta tai kuinka suuren osuuden omaisuudestasi haluat antaa kullekin testamentin saajalle?
- Testamentattava oikeus: Määräätkö omaisuutesi omistusoikeudella vai hallintaoikeudella?
- Testamentin vastaanottaminen: Jos testamentin saaja haluaa ottaa testamentin vastaan vain osittain tai jos hän haluaa kieltäytyä testamentista kokonaan, kenelle omaisuutesi näissä tilanteissa menee?
- Testamentin saajan kuolema: Kenelle haluat omaisuutesi menevän, jos testamentin saaja kuolee ennen sinua? Testamentin saajilla voi olla omia lapsia, mutta entä jos ei ole? Kannattaa myös pohtia mitä tapahtuu, jos testamentin saaja kuolee perittyään sinut. Saako sinulta peritty omaisuus päätyä esimerkiksi ex-puolisollesi tai vieraaseen sukuun, vai haluaisitko ottaa testamentissasi asiaan kantaa?
- Avio-oikeus: Haluatko poistaa testamentin saajan aviopuolison avio-oikeuden sinulta perittävään omaisuuteen?
- Lainvalinta: Asutko ulkomailla? Testamentissa voit päättää, minkä maan lakia perimykseesi ja testamenttiisi tulee soveltaa.

Ilmainen lakiasioiden tarvekartoitus
Tee Lexlyn juristien laatima ilmainen lakiasioiden tarvekartoitus verkossa ja selvität muutamassa minuutissa, mitä lakiasioita juuri sinun kannattaisi huomioida.
Tee tarvekartoitusTestamentti kaipaa rinnalleen edunvalvontavaltuutuksen
Testamentti
Eikö itse laadittu testamentti netissä ole sinulle paras palvelukanava? Ei hätää, voit laatia oman testamenttisi yhdessä juristin kanssa etävastaanotolla tai toimistolla. Etävastaanotolla juristi käy kanssasi puhelimessa tai videotapaamisessa läpi toiveesi ja ajatuksesi testamentin sisällöstä. Samalla voit kysyä mieltäsi askarruttavia asioita, esimerkiksi perintöverotuksesta. Juristimme laatii luonnoksen testamentistasi keskustelunne pohjalta. Jos testamenttiluonnoksessa on korjattavaa tai lisättävää, asiakirjaa muokataan, kunnes se vastaa tahtoasi.
Lue lisää aiheesta TestamenttiMuut ovat lukeneet myös
- Kysymyksiä ja vastauksia
- Mitä testamentissa tulee määrätä?
- Mistä testamentilla voidaan määrätä?
- Millä perustein testamentin voi riitauttaa?
- Mitä asioita testamentissa kannattaa ottaa huomioon?
- Millainen on hyvä testamentti?
- Testamentti pähkinänkuoressa
- Paljonko leski perii?
- Miten voin jättää lapseni perinnöttä?
- Miksi lesken hyväksi kannattaa laatia testamentti?
- Testamentti kaipaa kaveriksi edunvalvontavaltuutuksen – Miksi?
- Tarkista tämän kysymyslistan avulla, onko testamenttisi kunnossa
- Testamentin teon ABC
- Puolison kuolema voi romahduttaa koko talouden
- Testamentin hyödyt
- Miksi sinkun kannattaa tehdä testamentti
- Mihin perheellinen tarvitsee testamenttia
- Parisuhteessa? – turvaa puolisosi testamentilla
- Testamentti järjestölle
- Lemmikin testamenttaaminen
- Testaa tarvitsetko testamentin
- Älä tee testamenttia itse
- Mitä taviksen tulee tietää testamentista?
- Testamentti ja asunto
- Testamenttitesti
- Testamentin teko kannattaa