Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Testamentti

Miksi lesken hyväksi kannattaa laatia testamentti?

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

 

Tasinko

Jos toinen puolisoista on varakkaampi, vähemmän omistava puoliso saa tasinkoa enemmän omistavalta puolisolta siten, että kummallakin puolisolla on yhtä paljon omaisuutta. Leskeä turvataan lisäksi siten, että hänellä on etuoikeus olla luovuttamatta tasinkoa ensin kuolleen puolison perillisille. Käytännössä tämä siis tarkoittaa, että mikäli varakkaampi puoliso kuolee ensin, leski saa tasinkoa. Ja jos leski puolestaan on varakkaampi, hän saa halutessaan pitää kaiken oman omaisuutensa. Vasta omaisuuden osituksen jälkeen tiedetään, kuinka paljon kuolinpesässä on varallisuutta jaettavana. Testamenttia suunnitellessa onkin aina otettava huomioon avio-oikeuden ja mahdollisen avioehtosopimuksen vaikutus puolisoiden välillä.

Lesken oikeudellinen asema perillisenä aviopuolison kuollessa

Leski ei peri puolisoaan, mikäli puolisolla on lapsia. Lapset perivät vanhempansa. Ainoastaan siinä tapauksessa, että puolisolla ei ole lapsia, leski perii hänet. Tällöin leski perii puolisonsa rajoitetulla omistusoikeudella, mikä tarkoittaa sitä, että lesken kuoltua jäljellä oleva omaisuus jaetaan puoliksi puolisoiden toissijaisille perillisille, eli yleensä sisaruksille tai sisarusten lapsille.

Leskellä on pääsääntöisesti elinikäinen oikeus asua puolisoiden yhteisessä kodissa ja pitää sen irtaimisto jakamattomana.

Miten testamentilla voi parantaa lesken asemaa?

Testamentilla voi poiketa lain mukaisesta perimyksestä. Usein puolisot ovat pitkään rakentaneet elämää yhdessä ja toivovat, että toisen kuoltua lesken elintaso pysyisi mahdollisimman samanlaisena kuin avioliiton aikana. Useimmiten leski jää asumaan yhteiseen kotiin, mutta jääkin nyt yksin vastaamaan esimerkiksi asumiskustannuksista. Lesken asemaa voi parantaa antamalla hänen hyväkseen testamenttimääräyksiä. Leskelle voi esimerkiksi määrätä omistus- tai hallintaoikeudella omaisuutta.

Lue lisää artikkelista: Puolison kuolema voi romahduttaa koko talouden >>

Lesken perintövero

Lasten oikeus lakiosaan voi rajoittaa testamenttimääräysten toteutumista käytännössä. Mikäli leskelle määrää omistusoikeudella omaisuutta, leski maksaa perintöverot saamastaan omaisuudesta. Siksi on hyvä harkita, kuinka paljon omaisuutta on tarpeen määrätä leskelle. Tämänhetkisen verotuksen mukaan leski voi tehdä 90 000 euron puolisovähennyksen puolisoltaan perimästään omaisuudesta, mikä tarkoittaa, että leski voi periä 110 000 euroa puolisoltaan ilman veroseuraamuksia. Hallintaoikeus puolestaan tarkoittaa sitä, että hallintaoikeuden haltija saa käyttää omaisuutta ja nauttia sen tuoton. Usein puolisoille on tärkeää, että leski saa elinikäisen hallintaoikeuden esimerkiksi vapaa-ajan kiinteistöön.

Lapseton puoliso voi halutessaan määrätä omaisuutensa leskelle täydellä omistusoikeudella, jolloin omaisuus menee lesken kuoltua lesken perillisille tai jaetaan lesken testamentin mukaisesti.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli testamentista. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa voit lukea kaikki testamenttiin liittyvät artikkelimme >>

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miniopas testamentista

Tiedätkö, mihin kaikkeen testamentilla voi vaikuttaa? Lataa itsellesi asiantuntijoidemme laatima miniopas testamentista. 

Lataa miniopas

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miten avioehto vaikuttaa testamenttiin?

Avioehtosopimuksella sovitaan siitä, kuinka omaisuus jaetaan aviopuolisoiden kesken, kun avioliitto päättyy. Testamentilla puolestaan määrätään siitä, kuinka perittävän omaisuus jaetaan testamentinsaajille perittävän kuoltua. 

Lue kokonaan
Testamentti, edunvalvontavaltuutus, parisuhteen lakiasiat. Hoida paperisi kuntoon Lexlyn avulla - Lexly.fi, Helpot lakipalvelut

Parisuhteessa - turvaa puolisosi testamentilla

Olit sitten avio- tai avoliitossa, varsinkin, jos teillä on yhteisiä alaikäisiä lapsia, kannattaa miettiä huolella, olisiko tarpeen jättää myös puolisolle jotain. Lue asiantuntijamme laatimasta listasta lisää.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Paljonko leski perii?

Leski perii puolet, eikö niin? Ei, vaikka näin yleisesti luullaankin. Leski perii vain testamentilla, jos vainajalla on lapsia.

Lue kokonaan