Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Testamentti

Mitä taviksen tulee tietää testamentista?

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Kuka sinut perii?

Testamentti on tärkeä työkalu, jolla voit suunnitella ja määrätä oman omaisuutesi kohtalosta kuolemasi jälkeen. Jos et ole laatinut testamenttia, jakautuu perintösi lain mukaan. Ensisijaisina perillisinä lain mukaan ovat rintaperillisesi, eli lapsesi ja heidän lapsensa. Jos sinulla ei ole lapsia, perii aviopuolisosi tietyin ehdoin. Jos aviopuolisoa ei ole, ovat vuorossa vanhempasi ja sen jälkeen sisaruksesi ja sisarustesi lapset. Viimeisinä perijöinä ovat isovanhempasi ja heidän lapsensa, eli tätisi ja setäsi. Serkkusi eivät enää peri, joten jos sinulla ei ole setiä ja tätejä, päätyy perintösi valtiolle. Jos haluat poiketa tästä järjestyksestä, tulee sinun laatia testamentti.

Testamentilla voit vapaasti määrätä, kenelle haluat oman perintösi päätyvän. Lisäksi testamentilla voit varmistaa, ettei perintö päädy ainakaan niihin käsiin, joihin et takuulla halua sen päätyvän. Testamentilla voit siten sekä osoittaa testamentin saajia, että poissulkea ei-toivottuja tahoja ja rajata testamentinsaajien aviopuolisoiden avio-oikeuden perittyyn omaisuuteen pois. Huomioon tulee kuitenkin ottaa, että omat rintaperillisesi (lapset ja heidän jälkeläisensä) ovat aina oikeutettuja saamaan lakiosansa perinnöstä, jos he sitä vaativat. Lakiosa on puolet lapselle lain mukaan kuuluvasta perintöosasta. Jos sinulla ei ole omia perillisiä, voit testamentata omaisuutesi hyväntekeväisyyteen tai vaikkapa jollekin järjestölle, jonka työtä pidät tärkeänä.

Tie­sit­kö, että ex-puo­li­so­si voi päätyä perimään omaisuutesi?

Elämästä ei koskaan tiedä. Yhä useampi elää yli satavuotiaaksi, mutta ihmisiä kuolee myös onnettomuuksissa. Oletko tullut ajatelleeksi, mitä tapahtuu omaisuudellesi, jos lapsesi perittyään sinut kuolee lapsettomana? Lain mukaan vanhemmat perivät lapsensa, jos hänellä ei ole omia lapsia eikä aviopuolisoa. Lapsesi sinulta perimä omaisuus voi siis päätyä ex-puolisollesi. Miltä sinusta tuntuisi ajatus, että rakas mökkisi toimisi jatkossa ex-puolisosi kesäparatiisina? Entä haluaisitko, että suvussa kulkenut arvotaulu päätyisi ex-puolisosi olohuonetta koristamaan? Jos et, tee testamentti.

Sama sääntö pätee myös lastesi aviopuolisoihin. Et välttämättä halua sitäkään, että suvun perintökalleudet päätyvät lapsesi avioeron tai kuoleman myötä vieraaseen sukuun. Kun rajaat testamentilla lastesi aviopuolisoiden avio-oikeuden ja perintöoikeuden pois, voit varmistaa, ettei näin tapahdu.

Testamentilla luot paremman suojan puolisollesi

Sen lisäksi, että voit testamentilla estää perinnön päätymisen vääriin käsiin, testamentti on myös tärkeä keino turvata puolisosi taloudellinen tilanne ja asuminen kuolemasi jälkeen. Esimerkiksi aviopuolisosi ei peri sinulta mitään, jos sinulla on lapsia. Aviopuolisollasi on tiettyjä lakimääräisiä lesken oikeuksia, kuten oikeus jäädä asumaan teidän yhteiseen kotiinne. Tämä lesken minimiturva suojaa lesken asumista kuitenkin vain viimeisessä yhteisessä kodissanne eikä ota huomioon sitä, että leski ei välttämättä halua asua koko loppuelämäänsä samassa kodissa samalla paikkakunnalla. Testamentilla voit kuitenkin mahdollistaa, että aviopuolisosi saa vaihtaa halutessaan asuntoa. Mikään ei tietenkään estä testamenttaamasta omaisuutta aviopuolison hyväksi myös omistusoikeudella. Aviopuoliso voi periä omaisuutta alle 110 000 euroa verovapaasti.

Avopuolisoiden asema on heikko ilman testamenttia. Avopuolisot eivät koskaan peri toisiaan, eikä lesken asumisoikeus koske avopuolisoa. Jos haluat turvata avopuolisosi aseman kuolemasi varalta, on testamentti paras keino tähän. Voitte puolisosi kanssa laatia myös keskinäisen testamentin, jonka tarkoituksena on turvata toistenne taloudellinen tilanne toisen kuoleman varalta. Avopuoliso, jolla on yhteisiä lapsia perittävän kanssa voi periä alle 110 000 euroa verovapaasti.

Testamentti verosuunnittelun välineenä

Testamentti on keskeinen verosuunnittelun väline. Testamentin avulla voit muun muassa välttää kaksinkertaiset perintöverot ohjaamalla omaisuutta suoraan lapsenlapsillesi tai pienentää perintöveroa hajauttamalla perintöä eri sukupolville. Jos haluat, että puolisosi voi jäädä asumaan yhteiseen asuntoonne, voit laatia hänelle hallintaoikeustestamentin, jolloin hänen ei tarvitse maksaa hallintaoikeudesta lainkaan veroja. Testamentti jättää myös testamentin saajalle enemmän valinnanvaraa, sillä testamentinsaaja voi verotehokkaasti luopua perinnöstä osittain. Ilman oikeita testamenttimääräyksiä osittainen perinnöstä luopuminen ei ole mahdollista.

Tes­ta­ment­ti ja pe­rin­tö­ve­ro­jen ja­kau­tu­mi­nen

Perintöverot jakautuvat aina perittävän omaisuuden mukaan. Oheisten esimerkkien perusteella voi hahmottaa, miten erisuuruiset perintöosuudet vaikuttavat veroihin.

Esimerkki 1: Eronnut henkilö, jolla on lapsia

  • Perittävällä on omaisuutta 350 000 €. Perittävällä on yksi lapsi ja kaksi lapsenlasta. Ilman testamenttia lapsi perii kaiken omaisuuden. Perintöveroja tulee maksettavaksi 45 700 €.
  • Jos omaisuus jaetaan testamentilla tasan kolmeen lapselle ja lapsenlapsille, perintöverot ovat yhteensä 32 574 €. 

Esimerkki 2: Lapseton henkilö

  • Perittävällä on omaisuutta 350 000 €. Vanhemmat ovat kuolleet aikaisemmin. Sisaruksia on kaksi ja kummallakin sisaruksella on kaksi lasta. Ilman testamenttia varat menevät sisaruksille, jotka maksavat omaisuudesta perintöveroja yhteensä 84 500 €.
  • Sisarusten lapset maksavat aikanaan verojen jälkeen jäljelle jääneestä netto-omaisuudesta uudelleen perintöverot, jotka ovat vähintään 17 276 €. Kokonaisuudessaan perintöveroja kertyisi tällöin yhteensä 101 776 €. Jos omaisuus ohjataan suoraan sisarusten lapsille, perintöverot ovat yhteensä 67 500 €. 

Joko vakuutuit, että testamentti kannattaa tehdä nyt heti?

On inhimillistä, että testamentin tekoa lykätään. Eihän kukaan ole kuolemassa juuri nyt, tai vaikka olisikin, niin omistaako sitä oikeastaan mitään ihmeellistä. Ja vaikka omistaisikin, testamentin hyödyt saattavat olla vieraita. Eihän kukaan halua edes ajatella omaa tai läheisen kuolemaa. Testamentin tekeminen saattaa siis tuntua kaukaiselta, tarpeettomalta, hankalalta tai ikävältä asialta. Kun asiaa tarpeeksi kauan lykkää, saattaa kuitenkin olla jo liian myöhäistä. Paras aika testamentin tekemiselle on siis juuri nyt.

Tiesithän muuten, että testamentti tulee laatia laissa määrätyssä muodossa ja testamentti tulee allekirjoittaa kahden yhtä aikaa läsnä olevan esteettömän todistajan kanssa. Jos testamentin muodossa on puutteita, voi tämä johtaa pahimmillaan testamentin pätemättömyyteen, jolloin viimeistä tahtoasi ei voida ottaa lopulta huomioon ollenkaan.

Toimi näin varmistaaksesi testamentin pätevyyden:

  • Jos olet tee-se-itse-ihminen, tee testamentti helposti verkkopalvelussamme >>
  • Jos olet miettinyt testamentin tekoa jo pitkään ja haluat ehdottomasti, että juristi laatii testamenttisi ja käy läpi testamentin verovaikutukset, tartu tuumasta toimeen ja varaa aika juristille.

Kysyttävää?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme 010 3379 150 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min) tai lähetä yhteydenottopyyntö lomakkeella >>

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miniopas testamentista

Tiedätkö, mihin kaikkeen testamentilla voi vaikuttaa? Lataa itsellesi asiantuntijoidemme laatima miniopas testamentista. 

Lataa miniopas

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Älä tee testamenttia itse

Moni suomalainen ajattelee, että kyllä sen testamentin voi itsekin rustata. Se on monelle suorastaan kunnia-asia kirjoittaa oma testamentti. Usein testamenteista näkee jo ensisilmäyksellä, ovatko ne laadittu ilmaisia mallipohjia hyödyntäen vai asiantuntijan avustuksella. 

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Tar­kis­ta tä­män ky­sy­mys­lis­tan avul­la, onko tes­ta­ment­ti­si kun­nos­sa

Onko testamentti sillä kunnossa, että se on joskus tehty? Ei välttämättä. Testamentin ajantasaisuus tulisi tarkistaa aika ajoin. Asiantuntijamme artikkelin avulla voit tarkistaa oman testamenttisi tilanteen.

Lue kokonaan
Testamentti helposti netissä - Lexly.fi

Testaa tarvitsetko testamentin

Lexlyn näppärällä verkkotestillä, saat nopeasti selville, mitä hyötyä testamentista on ja tarvitsisitko itse sellaisen.

Lue kokonaan