Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Testamentti

Onko lapsen perinnöttä jättäminen mahdollista?

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Perinnöttä jättämiseen vaaditaan painavat syyt

Lapsen perinnöttä jättäminen kokonaan ja ilman lakiosaa vain tietyin lakisääteisin edellytyksin. Perinnöttä jättämisestä tulee aina määrätä testamentilla. Edellytykset on luetteloitu perintökaaressa. Lapsen pystyy jättämään perinnöttä, mikäli perittävä on tahallisella rikoksella syvästi loukannut perittävää, hänen perimispolvessa olevaa sukulaistaan, ottolastaan tai tämän jälkeläistä. Lisäksi lapsen voi jättää perinnöttä, jos perillinen jatkuvasti viettää kunniatonta tai epäsiveellistä elämää.

Perinnöttä jättämisen perusteet tulee näyttää toteen testamentissa

Perinnöttä jättäminen ei ole testamenttimääräyksenä itsestäänselvyys. Mikäli lapsi halutaan jättää perinnöttä, tulee perinnöttä jättämisen peruste toteennäyttää testamentissa itsessään tai sen liitteeksi laaditulla muistiolla. Tämä voi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi selostusta lainvoimaisesta tuomiosta, jossa perillinen on syyllistynyt rikokseen testamentintekijää kohtaan. Kunniattoman tai epäsiveellisen elämän määritelmää ei löydy laista, mutta ne voidaan määritellä oikeuskäytännön avulla. Kunniaton ja epäsiveellinen elämä voi tarkoittaa muun muassa runsasta päihteiden tai huumeiden käyttöä.

Lapsi voi moittia perinnöttä jättämistä oikeudessa

Lapsensa perinnöttömäksi tekeminen on verraten harvinaista ja hyvin yksilöllistä testamentintekijän näkökulmasta. Perillinen pystyy myös käräjäoikeudessa moittimaan sellaista testamenttia, jossa hänet tehdään perinnöttömäksi. Tällöin perinnöttömäksi tekemisen edellytykset tutkitaan testamentintekijän jättämien näyttöjen perusteella. Testamentti, jossa lapsi määrätään perinnöttömäksi on aina erityislaatuinen ja se on suositeltavaa laatia lakimiehen avustuksella.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli testamentista. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa voit lukea kaikki testamenttiin liittyvät artikkelimme >>

Onko sinulla kysyttävää testamentista?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, niin neuvomme sinua eteenpäin. Lähetä meille sähköpostia, soita asiakaspalveluumme tai täytä yhteydenottolomake >>

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miniopas testamentista

Tiedätkö, mihin kaikkeen testamentilla voi vaikuttaa? Lataa itsellesi asiantuntijoidemme laatima miniopas testamentista. 

Lataa miniopas

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi - Helpot lakipalvelut

Millainen on hyvä testamentti?

Testamentin ajatellaan olevan asiakirja, jossa määrätään, kenelle omaisuuden halutaan periytyvän kuolemamme jälkeen. Testamentintekijän ei kuitenkaan aina tarvitse muuttaa lain mukaista perimysjärjestystä. Testamentti kannattaa tehdä myös sen muiden hyötyjen takia.  

Lue kokonaan
Lexly.fi - Helpot lakipalvelut

Mistä testamentilla voidaan määrät?

Testamentilla määrätään siitä, miten omaisuuteni jaetaan kuoleman jälkeen. Testamentti on siis kuolemanvarainen asiakirja, joka tulee sovellettavaksi vasta henkilön kuoltua. Jos testamenttia ei ole perintö jaetaan lain mukaan. Testamentilla siis voidaan poiketa lakimääräisestä perimyksestä tietyin rajoituksin. 

Lue kokonaan
Helpot lakipalvelut - Lexly.fi

Mitä testamentissa tulee määrätä?

Lue asiantuntijamme laatimasta listasta, mistä kaikesta testamentissa tulee määrätä.

Lue kokonaan