Teemme muutoksia verkkopalvelussamme 27.-30.9. Asiakaspalvelumme ja juristimme ovat apunasi. Pahoittelemme häiriötä! Ole tarvittaessa yhteydessä asiakaspalveluun 010 3379 150

Testamentti

Onko lapsen perinnöttä jättäminen mahdollista?

Perinnöttä jättämiseen vaaditaan painavat syyt

Lapsen perinnöttä jättäminen kokonaan ja ilman lakiosaa vain tietyin lakisääteisin edellytyksin. Perinnöttä jättämisestä tulee aina määrätä testamentilla. Edellytykset on luetteloitu perintökaaressa. Lapsen pystyy jättämään perinnöttä, mikäli perittävä on tahallisella rikoksella syvästi loukannut perittävää, hänen perimispolvessa olevaa sukulaistaan, ottolastaan tai tämän jälkeläistä. Lisäksi lapsen voi jättää perinnöttä, jos perillinen jatkuvasti viettää kunniatonta tai epäsiveellistä elämää.

Perinnöttä jättämisen perusteet tulee näyttää toteen testamentissa

Perinnöttä jättäminen ei ole testamenttimääräyksenä itsestäänselvyys. Mikäli lapsi halutaan jättää perinnöttä, tulee perinnöttä jättämisen peruste toteennäyttää testamentissa itsessään tai sen liitteeksi laaditulla muistiolla. Tämä voi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi selostusta lainvoimaisesta tuomiosta, jossa perillinen on syyllistynyt rikokseen testamentintekijää kohtaan. Kunniattoman tai epäsiveellisen elämän määritelmää ei löydy laista, mutta ne voidaan määritellä oikeuskäytännön avulla. Kunniaton ja epäsiveellinen elämä voi tarkoittaa muun muassa runsasta päihteiden tai huumeiden käyttöä.

Lapsi voi moittia perinnöttä jättämistä oikeudessa

Lapsensa perinnöttömäksi tekeminen on verraten harvinaista ja hyvin yksilöllistä testamentintekijän näkökulmasta. Perillinen pystyy myös käräjäoikeudessa moittimaan sellaista testamenttia, jossa hänet tehdään perinnöttömäksi. Tällöin perinnöttömäksi tekemisen edellytykset tutkitaan testamentintekijän jättämien näyttöjen perusteella. Testamentti, jossa lapsi määrätään perinnöttömäksi on aina erityislaatuinen ja se on suositeltavaa laatia lakimiehen avustuksella.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli testamentista. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa voit lukea kaikki testamenttiin liittyvät artikkelimme >>

Onko sinulla kysyttävää testamentista?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, niin neuvomme sinua eteenpäin. Lähetä meille sähköpostia, soita asiakaspalveluumme tai täytä yhteydenottolomake >>

 

Lue lisää aiheesta

Testamentti

Eikö itse laadittu testamentti netissä ole sinulle paras palvelukanava? Ei hätää, voit laatia oman testamenttisi yhdessä juristin kanssa etävastaanotolla tai toimistolla. Etävastaanotolla juristi käy kanssasi puhelimessa tai videotapaamisessa läpi toiveesi ja ajatuksesi testamentin sisällöstä. Samalla voit kysyä mieltäsi askarruttavia asioita, esimerkiksi perintöverotuksesta. Juristimme laatii luonnoksen testamentistasi keskustelunne pohjalta. Jos testamenttiluonnoksessa on korjattavaa tai lisättävää, asiakirjaa muokataan, kunnes se vastaa tahtoasi.

Lue lisää aiheesta Testamentti
Tee verkossa
95 €
Alkukeskustelu
0 €

95 €

Tee testamentti helposti verkossa. Verkossa tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saat rahasi takaisin, jos olet tyytymätön palveluumme.

Tee netissä

Juristin laatiman asiakirjan hinta 400 €

Alkukeskustelun tarkoituksena on kartoittaa, mikä on sinulle sopivin tapa edetä.

Varaa maksuton alkukeskustelu