Teemme muutoksia verkkopalvelussamme 27.-30.9. Asiakaspalvelumme ja juristimme ovat apunasi. Pahoittelemme häiriötä! Ole tarvittaessa yhteydessä asiakaspalveluun 010 3379 150

Testamentti

Paljonko leski perii?

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miten perintö jaetaan lesken ja lasten kesken?

Mikäli ensin kuolleella puolisolla on lapsia, lain mukaan lapset perivät kaiken omaisuuden. Leski ei peri mitään, ellei hänen hyväkseen ole laadittu testamenttia.

Mikäli ensin kuolleella puolisolla ei ole lapsia, lain mukaan leski perii kaiken omaisuuden ensi vaiheessa. Lesken kuoltua jäljellä oleva omaisuus jaetaan pääsääntöisesti puoliksi puolisoiden sukujen kesken.

Älä sekoita ositusta ja perimistä

Miksi usein puhutaan, että leski perii puolet? Periminen saattaa mennä sekaisin osituksen kanssa. Kun naimisissa oleva henkilö kuolee, on ensin toimitettava ositus eli purettava aviopuolisoiden välinen varallisuussuhde. Tällöin puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus lasketaan yhteen ja jaetaan puoliksi. Osituksen seurauksena leski saa siis puolet puolisoiden yhteenlasketusta avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta avio-oikeuden nojalla. Jos puolisoilla on yhtä paljon omaisuutta, leski käytännössä pitää oman omaisuutensa.

Tasinko perinnönjaossa

Mikäli ensin kuollut puoliso oli varakkaampi, leski saa kuolinpesältä tasinkoa sen verran, että sekä leskellä että kuolinpesällä on yhtä paljon varallisuutta. Mikäli leski on varakkaampi, lesken ei tarvitse luovuttaa tasinkoa kuolinpesään, vaan hän saa halutessaan pitää kaiken oman omaisuutensa. Kuolinpesään jäävät varat jaetaan lain tai testamentin mukaisesti.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli testamentista. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa voit lukea kaikki testamenttiin liittyvät artikkelimme >>

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miksi lesken hyväksi kannattaa tehdä testamentti?

Lesken asema on laissa turvattu avio-oikeuden ja lesken asumissuojan kautta. Lue artikkelista, miten lesken asemaa voi turvata testamentilla vielä lisää.

Lue kokonaan
Testamentti, edunvalvontavaltuutus, parisuhteen lakiasiat. Hoida paperisi kuntoon Lexlyn avulla - Lexly.fi, Helpot lakipalvelut

Parisuhteessa - turvaa puolisosi testamentilla

Olit sitten avio- tai avoliitossa, varsinkin, jos teillä on yhteisiä alaikäisiä lapsia, kannattaa miettiä huolella, olisiko tarpeen jättää myös puolisolle jotain. Lue asiantuntijamme laatimasta listasta lisää.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miten avioehto vaikuttaa perintöön?

Avioehto voidaan laatia sekä avioeron että kuoleman varalle. Kuoleman varalta voimassa olevalla avioehdolla on merkittävä vaikutus siihen, mitä omaisuutta ensiksi kuolleen puolison kuolinpesään kuuluu. 

Lue kokonaan

Testamentti

Eikö itse laadittu testamentti netissä ole sinulle paras palvelukanava? Ei hätää, voit laatia oman testamenttisi yhdessä juristin kanssa etävastaanotolla tai toimistolla. Etävastaanotolla juristi käy kanssasi puhelimessa tai videotapaamisessa läpi toiveesi ja ajatuksesi testamentin sisällöstä. Samalla voit kysyä mieltäsi askarruttavia asioita, esimerkiksi perintöverotuksesta. Juristimme laatii luonnoksen testamentistasi keskustelunne pohjalta. Jos testamenttiluonnoksessa on korjattavaa tai lisättävää, asiakirjaa muokataan, kunnes se vastaa tahtoasi.

Lue lisää aiheesta Testamentti
Tee verkossa
95 €
Alkukeskustelu
0 €

95 €

Tee testamentti helposti verkossa. Verkossa tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saat rahasi takaisin, jos olet tyytymätön palveluumme.

Tee netissä

Juristin laatiman asiakirjan hinta 400 €

Alkukeskustelun tarkoituksena on kartoittaa, mikä on sinulle sopivin tapa edetä.

Varaa maksuton alkukeskustelu