Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Testamentti

Paljonko leski perii?

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miten perintö jaetaan lesken ja lasten kesken?

Mikäli ensin kuolleella puolisolla on lapsia, lain mukaan lapset perivät kaiken omaisuuden. Leski ei peri mitään, ellei hänen hyväkseen ole laadittu testamenttia.

Mikäli ensin kuolleella puolisolla ei ole lapsia, lain mukaan leski perii kaiken omaisuuden ensi vaiheessa. Lesken kuoltua jäljellä oleva omaisuus jaetaan pääsääntöisesti puoliksi puolisoiden sukujen kesken.

Lue lisää: Puolison kuolema voi romahduttaa koko talouden >>

Älä sekoita ositusta ja perimistä

Miksi usein puhutaan, että leski perii puolet? Periminen saattaa mennä sekaisin osituksen kanssa. Kun naimisissa oleva henkilö kuolee, on ensin toimitettava ositus eli purettava aviopuolisoiden välinen varallisuussuhde. Tällöin puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus lasketaan yhteen ja jaetaan puoliksi. Osituksen seurauksena leski saa siis puolet puolisoiden yhteenlasketusta avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta avio-oikeuden nojalla. Jos puolisoilla on yhtä paljon omaisuutta, leski käytännössä pitää oman omaisuutensa.

Tasinko perinnönjaossa

Mikäli ensin kuollut puoliso oli varakkaampi, leski saa kuolinpesältä tasinkoa sen verran, että sekä leskellä että kuolinpesällä on yhtä paljon varallisuutta. Mikäli leski on varakkaampi, lesken ei tarvitse luovuttaa tasinkoa kuolinpesään, vaan hän saa halutessaan pitää kaiken oman omaisuutensa. Kuolinpesään jäävät varat jaetaan lain tai testamentin mukaisesti.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli testamentista. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa voit lukea kaikki testamenttiin liittyvät artikkelimme >>

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miniopas testamentista

Tiedätkö, mihin kaikkeen testamentilla voi vaikuttaa? Lataa itsellesi asiantuntijoidemme laatima miniopas testamentista. 

Lataa miniopas

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miksi lesken hyväksi kannattaa tehdä testamentti?

Lesken asema on laissa turvattu avio-oikeuden ja lesken asumissuojan kautta. Lue artikkelista, miten lesken asemaa voi turvata testamentilla vielä lisää.

Lue kokonaan
Testamentti, edunvalvontavaltuutus, parisuhteen lakiasiat. Hoida paperisi kuntoon Lexlyn avulla - Lexly.fi, Helpot lakipalvelut

Parisuhteessa - turvaa puolisosi testamentilla

Olit sitten avio- tai avoliitossa, varsinkin, jos teillä on yhteisiä alaikäisiä lapsia, kannattaa miettiä huolella, olisiko tarpeen jättää myös puolisolle jotain. Lue asiantuntijamme laatimasta listasta lisää.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miten avioehto vaikuttaa perintöön?

Avioehto voidaan laatia sekä avioeron että kuoleman varalle. Kuoleman varalta voimassa olevalla avioehdolla on merkittävä vaikutus siihen, mitä omaisuutta ensiksi kuolleen puolison kuolinpesään kuuluu. 

Lue kokonaan