Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Testamentti

Parisuhteessa? – turvaa puolisosi testamentilla

Testamentti, edunvalvontavaltuutus, parisuhteen lakiasiat. Hoida paperisi kuntoon Lexlyn avulla - Lexly.fi, Helpot lakipalvelut

Voit turvata avopuolison aseman

Avopuoliso ei peri mitään ilman testamenttia. Testamentilla voit antaa avopuolisolle vaikka oikeuden jäädä asumaan omistamaasi asuntoon tai rahaa vanhuuden turvaksi. On hyvä myös huomioida, että avopuolisosi arkea saattaa helpottaa sekin, jos teillä on yhteisiä lapsia, että jätät asunnon testamentilla puolisollesi lastesi sijaan. Varsinkin jos lapset ovat alaikäisiä, saattavat asumisen tarpeet muuttua vuosien varrella. Jos puolisosi omistaa yhteisen kotinne, on asunnon vaihtaminen tarpeen tullessa tällöin huomattavasti helpompaa.

Voit turvata aviopuolison asemaa

Puoliso voi avio-oikeuden nojalla jäädä asumaan viimeisenä yhteisenä kotina käyttämäänne asuntoon. Asumisoikeuteen ei vaikuta sekään, vaikka omistusoikeus siirtyisi testamentilla tai perintökaaren kautta jollekin muulle taholle. Ongelmaksi voi kuitenkin muodostua se, ettei leskellä käytännössä ole varaa huolehtia ison asunnon kustannuksista. Tällöin ei asumisoikeudestakaan ole paljoa hyötyä. Voit turvata aviopuolisosi asumista jättämällä hänelle testamentilla riittävästi varallisuutta asumiskulujen kattamiseen – tai miksei vaikka koko asuntoa! Huomioi, että aviopuoliso perii vain, jos vainajalla ei ole lapsia.

Perillisten puolisot eivät vie perintöä erossa

Ilman testamenttia perillisten saama perintö on avio-oikeuden alaista omaisuutta ja osa siitä voi mennä perillisen erossa tämän entiselle puolisolle. Testamentilla voit estää tämän. Kannattaa huomioida, että vaikka perillisesi ei nyt olisikaan naimisissa, hän voi tulevaisuudessa solmia avioliiton. Myös tähän voi testamentilla varautua.

Testamentilla voit ohjata omaisuutta lapsenlapsille

Keskimäärin perilliset ovat jo itsekin iäkkäitä. Omaisuuden voi ohjata kokonaan tai osittain lapsenlapsille. Perilliset säästävät perintöveroissa ja nuoremmilla voi olla suurempi tarve perinnölle kuin jo keski-iässä oleville tai keski-iän ylittäneille.

Perillisesi maksavat vähemmän perintöveroja

Perinnöstä pitää aina maksaa perintöveroja. Testamentilla voit kuitenkin vaikuttaa merkittävästi perintöverojen määrään. Tämä on mahdollista jakamalla omaisuus testamentilla sopivan suuruisiin osuuksiin.

Voit turvata läheistesi tulevaisuuden

Testamentilla omaisuutta voidaan osoittaa eniten tarpeessa olevalle taholle. Voi olla, että omien lastesi taloudellinen tilanne on heistä itsestään riippumattomista syistä kovin erilainen. Esimerkiksi onnettomuudesta johtuva työkyvyttömyys on saattanut vaikuttaa huomattavasti jonkun perillisesi kykyyn elättää itseään. Kun perustelet asiaa testamentissasi, todennäköisesti myös muut perillisesi ymmärtävät ratkaisusi.  

Lue lisää: Testamentin hyödyt >>

Tee testamentti juuri sinulle sopivalla tavalla

Testamentilla varmistat tahtosi toteutuminen ja turvaat läheisesi. Testamentin tekeminen ei ole vaikeaa. Tee testamenttisi helposti Lexlyn verkkopalvelussa tai ota yhteyttä Lexlyn asiantuntijoihin ja laaditaan yhdessä näköisesi testamentti.

Täältä löydät kaikki testamenttiin liittyvät artikkelimme >>

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miniopas testamentista

Tiedätkö, mihin kaikkeen testamentilla voi vaikuttaa? Lataa itsellesi asiantuntijoidemme laatima miniopas testamentista. 

Lataa miniopas

Lue lisää aiheesta

Testamentti, edunvalvontavaltuutus, perheen lakiasiat. Hoida paperisi kuntoon Lexlyn avulla - Lexly.fi, Helpot lakipalvelut

Mihin perheellinen tarvitsee testamenttia?

”En tarvitse testamenttia, lapset perivät kuitenkin”, toteaa moni perheellinen, kun tulee puhetta testamentista. Totta, eipä sitä käy kieltäminen, Suomen lain mukaan lapset perivät aina vanhempansa. Testamentilla voi kuitenkin vaikuttaa siihen, miten perintö lapsille jakautuu ja mitä he voivat sillä tehdä.

Lue kokonaan
Puolison kuolema voi romahduttaa koko talouden. Lue Lexlyn asiantuntijan kirjoittamasta artikkelista, miksi testamentti kannattaa aina - Lexly.fi, Helpot lakipalvelut

Puolison kuolema voi romahduttaa koko talouden.

Moni pari ajattelee, että ”se, mikä on minun, on myös sinun”. Romanttinen ja kaunis ajatus, mutta reaalimaailmassa totuus saattaa olla kuitenkin kaukana satukirjojen vaaleanpunaisista unelmista.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Paljonko leski perii?

Leski perii puolet, eikö niin? Ei, vaikka näin yleisesti luullaankin. Leski perii vain testamentilla, jos vainajalla on lapsia. Lue asiantuntijamme kirjoittamasta artikkelista lisää.

Lue kokonaan