Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Testamentti

Tarkista tämän kysymyslistan avulla, onko testamenttisi kunnossa

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

 

 1. TESTAMENTIN ANKARAT MUOTOMÄÄRÄYKSET ✔️
  Oletko tehnyt testamentin, joka on päivätty ja allekirjoitettu kahden esteettömän todistajan ollessa yhtä aikaa läsnä? Olethan aivan varma siitä, että testamenttisi täyttää kaikki lain muotomääräykset. Testamentti voidaan moitekanteella julistaa pätemättömäksi, jos testamentin lain edellyttämä muoto ei toteudu. 

 2. AVIOPUOLISON AVIO-OIKEUS & TESTAMENTTI 💍
  Onko puolisoiden testamentteja tai keskinäistä testamenttia laadittaessa otettu huomioon puolisoiden avio-oikeuteen liittyvät asiat? Jos aviopuolisoiden testamenttimääräykset perustuvat virheellisiin käsitykseen avio-oikeudesta ja perintöoikeudesta, testamenttimääräykset menevät helposti poskelleen. Muistathan, että aviopuoliso ei peri mitään, jos sinulla on jälkipolvea.

 3. AVOPUOLISON ASEMA ❤️
  Avopuoliso ei peri ikinä mitään ilman testamenttia. Avopuolisoiden kannattaa miettiä perintöasiat hyvin tarkkaan. Jos avopuolisoilla on yhteisiä alaikäisiä lapsia, kannattaa erityisesti pohtia sitä, kuinka avoleski selviää taloudellisesti, jos toinen vanhempi kuolee. 

 4. HALLINTAOIKEUDELLA ILMAN OMISTAJAA -MÄÄRÄYS 🏠
  Oletko määrännyt puolisollesi omaisuutesi hallintaoikeudella? Kuka saa omistusoikeuden? Tarkista tässä tilanteessa, ettei omaisuutesi jää ns. omistajattomaan tilaan.

 5. "ILMAN TILINTEKOVELVOLLISUUTTA PERILLISILLE" 📝
  Oletko määrännyt omaisuutesi lesken hallintaan ”ilman tilintekovelvollisuutta perillisille”? Hyvään testamenttaustapaan eivät kuulu tällaiset määräykset.

 6. ELINIKÄISELLÄ HALLINTAOIKEUDELLA 👵
  Oletko varma mitä hallintaoikeus omaisuuteen tarkoittaa? Mitä haluat sen tarkoittavan? Miten omaisuuden hoitokulut jaetaan hallintaoikeuden haltijan ja omistajan kesken?  Entä elinikäisyys? Tiesitkö, että joskus on järkevämpää antaa määräaikainen hallintaoikeus?

 7. OMISTUSOIKEUDELLA PUOLISON HYVÄKSI 💑
  Olisiko puolison hyväksi syytä määrätä jotakin omistusoikeudella? Millaista taloudellista turvaa puolisosi tarvitsee?

 8. AJANTASAISUUS 📆
  Onko lastesi tai muiden testamentinsaajien hyväksi annetut testamenttimääräykset edelleen tahtosi mukaiset?

 9. LAKIOSA ⚖️
  Oletko esittänyt toiveen, etteivät rintaperillisesi vaatisi lakiosansa maksamista lesken eläessä vastoin lesken tahtoa? Mitä seuraamuksia lakiosan vaatiminen aiheuttaa rintaperillisille?

 10. LASTEN AVIOPUOLISOT A 💔+ ⚮
  Onko lasten/testamentinsaajien aviopuolisoiden avio-oikeus suljettu pois?

 11. LASTEN AVIOPUOLISOT B 💔+⚰️
  Onko lasten/testamentinsaajien aviopuolisoiden perintöoikeus suljettu pois?

 12. EX-PUOLISO JA PERINTÖ 👩‍👧‍👦
  Ovatko ex-puolisoiden mahdollisuudet periä omaisuuttasi suljettu testamentilla pois?

 13. ONKO JOKU LÄHEISISTÄSI KUOLLUT? 🖤
  Ovatko kaikki testamentinsaajat elossa? Jos joku on kuollut tai kuolee ennen sinua, kenelle haluat jättää omaisuutesi tässä tilanteessa? Entä haluaisitko määrätä kenelle omaisuutesi menee sen jälkeen, kun testamentin ensisaaja on kuollut? Joskus testamentin toissijaissaajamääräys on hyvinkin merkityksellinen ja se vaikuttaa perintöverotukseen. 

 14. ULKOMAILLA OLEVA OMAISUUS 🏖️
  Onko sinulla omaisuutta ulkomailla tai onko asuinpaikkasi ulkomailla?

 15. HENKIVAKUUTUSTEN EDUNSAAJAMÄÄRÄYKSET 👍
  Onko sinulla henkivakuutus? Vastaavatko henkivakuutuksesi ja testamenttisi kokonaisuutena tarkasteltuna viimeistä tahtoasi?

 16. MÄÄRÄYSTEN KÄYTÄNNÖN MERKITYS 👀
  Oletko täysin varma, että ymmärrät, mitä testamenttimääräyksesi tarkoittavat myös käytännön elämässä? Mitä lesken näkökulmasta tarkoittaa esimerkiksi elinikäinen hallintaoikeus kaikkeen omaisuuteen? Mitä omaisuudelle saa tehdä? Mistä leski vastaa? 

 17. EDUNVALVONTAVALTAKIRJA 💡
  Onko edunvalvontavaltakirjasi kunnossa? Tarkistathan, että edunvalvontavaltakirjassa on otettu huomioon myös perintöasioihin liittyvät määräykset?

 18. PERINNÖSTÄ LUOPUMINEN 😉💶
  Tiesitkö, että testamentinsaajalla on mahdollisuus ottaa perintö vastaan vain osittain? Tälläisella ratkaisulla saattaa olla vaikutusta esimerkiksi perintöveroihin. 

 19. PUOLISOVÄHENNYS 💡
  Tiesitkö, että perinnönjättäjän puoliso saa vähentää veronalaisesta perintöosuudestaan 90 000 euroa niin kutsuttuna puolisovähennyksenä. Tämä koskee myös avopuolisoa, jolla on yhteisiä lapsia perittävän kanssa.

 20. OMA TAHTO ❤️
  Testamentti on sinun viimeinen tahtosi. Kenelläkään ei ole velvollisuutta testamentata omaisuuttaan omille sukulaisilleen, vaikka tällaiseen pohdintaan törmääkin melko usein. Vastaako testamenttisi edelleen viimeistä tahtoasi? Siinäpä vasta kysymys.  

Lue lisää: 10 tyypillistä testamenttivirhettä >>

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli testamentista. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa voit lukea kaikki testamenttiin liittyvät artikkelimme >>

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miniopas testamentista

Tiedätkö, mihin kaikkeen testamentilla voi vaikuttaa? Lataa itsellesi asiantuntijoidemme laatima miniopas testamentista. 

Lataa miniopas

Lue lisää aiheesta

Testamentin teon ABC. Lue vinkit Lexlyn asiantuntijan artikkelista - Lexly.fi, Helpot lakipalvelut

Testamentin teon ABC

Testamentin tekoa suositellaan kaikille. Juristien myyntipuhettako? Ei suinkaan, sillä testamentista on hyötyä kaikille. Kuluttajatutkimuksen mukaan suurimmat syyt testamentin tekemättä jättämiseen ovat kuitenkin seuraavat: lapset perivät joka tapauksessa, omaisuutta on liian vähän ja lakimiehet ovat niin kalliita. 

Lue kokonaan
Lexly.fi - Helpot lakipalvelut

Mistä testamentilla voidaan määrätä?

Testamentilla määrätään siitä, miten omaisuuteni jaetaan kuoleman jälkeen. Jos testamenttia ei ole perintö jaetaan lain mukaan. 

Lue kokonaan
Lexly.fi - Helpot lakipalvelut

Pienet lapset vanhempiensa perijöinä

Klikkaa ja lue, miten perijän alaikäisyys vaikuttaa asioihin.

Lue kokonaan