Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Testamentti

Testaa, kuinka hyvin tunnet perintöasiat

Testaa ilmaiseksi tarvitsetko testamentin - Lexly.fi

Lapset perivät joka tapauksessa eli ei kannata tuhlata rahaa testamentin tekemiseen.

Väärin: Testamentilla lapset voivat säästää pitkän sentin veroissa.

Olen lapseton sinkku. En halua jättää omaisuuttani sukulaisilleni, joten minun kannattaa tehdä testamentti. Minullahan ei ole mitään velvollisuutta testamentata mitään sukulaisille.

Oikein: Juuri näin. Sinulla on täysi vapaus päättää, kenelle haluat jättää omaisuutesi. Ainoastaan rintaperillisillä eli lapsilla ja heidän jälkeläisillään on oikeus saada lakiosansa, mutta muilla sukulaisilla tällaista oikeutta ei ole.

Leskenhän asuminen on turvattu laissa eli hänellä on aina katto päänsä päällä kävi miten kävi.

Väärin: Lesken asuminen on turvattu laissa ainoastaan vainajan ja lesken viimeisessä yhteisessä kodissa. Jos leski haluaa myöhemmin muuttaa tai vanha koti ei enää palvele hänen asumisen tarpeitaan, leskellä ei ole oikeutta vaatia kodin myyntiä ja uuden kodin ostamista. Asunnon vaihtamisen voi mahdollistaa testamentissa! Lisäksi kannattaa muistaa, ettei leski voi saada hallintaoikeutta/asumisoikeutta asuntoon, jonka omistaa osaksi joku muu kuin perittävä taikka perittävä ja leski.

Avioleski perii puolet, joten lesken asema on sillä turvattu.

Väärin: Aviopuoliso ei peri mitään ilman testamenttia, jos vainajalla oli lapsia.

Olen eronnut lapseni isästä enkä halua, että omaisuuteni päätyy ex-puolisolleni, jos lapseni kuolee nuorena. Kuulin ystävältäni, että minun kannattaa tehdä testamentti, jossa estän tämän.

Oikein: Moni eronnut vanhempi haluaa tehdä testamentin nimenomaan estääkseen omaisuutensa päätymisen ex-puolisolleen. Eronnut ja usein kantapään kautta oppinut vanhempi haluaa yleensä myös poistaa lapsensa aviopuolison avio-oikeuden ja perintöoikeuden lapsensa perimään omaisuuteen. Näin vanhempi voi turvata lapsen omaisuuden säilymisen esimerkiksi avioeron varalta.  

Avopuolison täytyy selviytyä omillaan, kun puoliso kuolee.

Oikein: Avopuoliso ei peri ikinä mitään puolisoltaan. Testamentti on avolesken turva. Jos avopuolison oma taloudellinen tilanne ei ole kovin hyvä, kannattaa hänen asemansa turvata testamentilla tai henkivakuutuksella.

Lue lisää: Puolison kuolema voi romahduttaa koko talouden >>

Testamentti ja avioehto on tehty valmiiksi jo vuonna 1978, kun menimme naimisiin. Kaikki on siis kunnossa.

Väärin: Avioehtoa ja testamenttia kannattaa todennäköisesti päivittää, koska verotuskäytäntö on muuttunut ja ehkä puolisoiden tahtokin on hieman muuttunut 40 vuodessa.

EI perintöveroille! Elinikäinen hallintaoikeus leskelle ilman tilintekovelvollisuutta perilliselle on aina hyvä valinta. Lapset perivät vasta sitten, kun leskikin on kuollut.

Väärin: Tällainen testamentti on suorastaan katastrofaalinen. Ota äkkiä yhteys lakimieheen ja tee uusi testamentti.

Minulle on aivan sama, mitä omaisuudelleni tapahtuu kuolemani jälkeen.

Oikein: Jokaisella on viimeinen tahto ja jos joku ajattelee näin, se hänelle sallittakoon.

Lapsella on aina oikeus saada lakiosansa.

Oikein: Lakiosa on puolet perintöosasta. Jos perittävältä jäi 100 € ja kaksi lasta, kummankin lapsen perintöosa on 50 €/lapsi (50 %) ja lakiosa on 25 €/lapsi (25 %).  Lakiosan ylittävältä osalta jokainen vanhempi voi testamentata omaisuutensa haluamalleen henkilölle/taholle. Lapsen voi jättää kokonaan perinnöttämäksi vain kahdessa tilanteessa: 1) Perillinen on tahallisesti ja rikollisella teolla loukannut loukannut perittävää tai hänen perimispolvessa olevaa sukulaista. 2) Perillinen viettää jatkuvasti kunniatonta tai epäsiveellistä elämää.

Olemme olleet avoliitossa 10 vuotta. Meillä ei ole yhteisiä lapsia. Lapsemme ovat hyvin toimeentulevia, mutta avoleskeksi jäävän asema huolettaa. Olemme ajatelleen mennä naimisiin turvataksemme viimeksi elävän asumisen. Meillä ei ole muuta merkittävää omaisuutta kuin yhteinen kotimme, joka omistamme 70/30.   

Oikein: Avioliitto on juridisesti tehokkain keino puolison asumisen turvaamiseksi, jos muuta merkittävää omaisuutta ei ole. Avioliitto vaatii kuitenkin kaverikseen avioehdon, jos tavoitteena on lesken asumisen turvaamisen lisäksi se, että lapset perivät oman vanhempansa omaisuuden. Testamentilla kannattaa varmistaa lesken mahdollisuudet vaihtaa asuntoa tarpeen tullen.   

Olemme vasta muuttaneet yhteiseen kotiin, eikä meillä ole vielä mitään omaisuutta perittäväksi. Häitäkin vasta suunnitellaan eikä lapsia ole. Testamentille ei siis ole käyttöä.

Väärin: Elämä voi muuttua nopeasti. Jos puolisosi menehtyy esimerkiksi auto-onnettomuudessa, yhteisen kotinne puolikas periytyy hänen vanhemmilleen. Lesken asumisensuoja ei koske avopuolisoa, joten voit menettää kotisi, jos puolisosi vanhemmat haluavat myydä sen, eikä sinulla ole varaa lunastaa heidän osuuttaan itsellesi.

Testamenttia ei kannata tehdä, jos on vain yksi lapsi.

Väärin: Testamentti kannattaa ehdottomasti tehdä. Testamentilla voi sulkea lapsen aviopuolison avio-oikeuden ja perintöoikeuden perittyyn omaisuuteen. Entä jos lapsi kuoleekin ensin, kenelle omaisuus sitten menee? Pahimmillaan valtiolle.

Sinun lapset, minun lapset ja meidän lapset - kaikki yhtä rakkaita ja tasa-arvoisia. Mutta perinnön suhteen asia ei taida mennä aivan näin?

Oikein: Ainoastaan testamentilla voitte varmistaa, että jokainen lapsi perii saman verran omaisuudestanne. Ilman testamenttia, yhteinen lapsenne perii enemmän kuin muut, koska ainoastaan hänellä on oikeus teiltä molemmilta jäävään perintöön.

Minun lähimmät sukulaiset ovat serkkuja. Olen lukenut, että serkut eivät enää peri. Omaisuuteni menisi siis valtiolle ilman testamenttia.

Oikein: Juuri näin. Tee testamentti tai muuten valtio perii.

Meillä on niin vähän omaisuutta, jotta testamentin tekeminen olisi järkevää.

Väärin: Se mikä on vähän tai paljon, on suhteellista. Testamentilla voit vaikuttaa ratkaisevalla tavalla esimerkiksi viimeksi elävän puolison taloudelliseen asemaan ja turvaan. Testamentilla osoitat, että välität senkin jälkeen, kun sinua ei enää ole.

Testamentin tekeminen on niin kallista.

Väärin: Voit tehdä testamentin Lexlyn nettipalvelussa itsenäisesti alle satasella. Voit halutessasi ostaa viidenkympin tarkistuspalvelun päälle. Jos haluat ensin keskustella perintöasioista, varaa aika alkukonsultaatioon 67 €/15-20min. Emme veloita konsultaatiosta erikseen, jos haluat jättää toimeksiannon testamentin laatimiseksi juristin kanssa kiinteään hintaan 400 €. Keskinäinen testamentin kiinteä hinta on 600 €. Kunnolla laadittu testamentti kestää aikaa, joten käytännössä testamentin tekeminen on edullisempaa kuin kampaajalla käyminen tai auton huollattaminen.

Lue kaikki testamentti-aiheiset artikkelimme >>

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miniopas testamentista

Tiedätkö, mihin kaikkeen testamentilla voi vaikuttaa? Lataa itsellesi asiantuntijoidemme laatima miniopas testamentista. 

Lataa miniopas

Lue lisää aiheesta

Testamentin teon ABC. Lue vinkit Lexlyn asiantuntijan artikkelista - Lexly.fi, Helpot lakipalvelut

Testamentin teon ABC

Testamentin tekoa suositellaan kaikille. Juristien myyntipuhettako? Ei suinkaan, sillä testamentista on hyötyä kaikille. Klikkaa ja lue, miksi testamentti kannattaa.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Tarkista kysymyslistan avulla, onko testamenttisi kunnossa

Onko testamentti sillä kunnossa, että se on joskus tehty? Ei välttämättä. Testamentin ajantasaisuus tulisi tarkistaa aika ajoin.

Lue kokonaan
Tee testamentti ja muutkin perheen lakipaperit kuntoon helposti Lexlyn verkkopalveluiden avulla - Lexly.fi, Helpot lakipalvelut

Testamentin hyödyt

Pohditko testamentin tekoa, mutta et ole aivan varma, tarvitsetko sellaisen? Hyvä! Me kerromme sinulle, miksi sellainen kannattaa tehdä, olipa elämäntilanteesi sitten mikä tahansa.

Lue kokonaan