Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Testamentti

Testamentti pähkinänkuoressa

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Testamentti mahdollistaa monia asioita

Vaikka et haluaisikaan muuttaa lakimääräistä perimystä, on testamentin tekemisestä hyötyä. Testamentti on nimittäin ainut tapa, jolla pystytään esimerkiksi rajaamaan testamentinsaajien aviopuolisoiden avio-oikeus perittyyn omaisuuteen pois. Testamentilla pystytään myös määräämään siitä, että testamentinsaajat voivat halutessaan luopua tulevasta perinnöstä osittain. Ilman testamenttia, perinnöstä ei ole mahdollista luopua osittain, vaan perinnöstä tulee luopua kokonaan ja ehdoitta. 

Testamentilla tuot ilmi tahtosi

Testamentti selventää omaisuutesi tilannetta kuolemasi jälkeen. Kun tahtosi on asianmukaisesti ja muotomääräyksin kirjattu ylös testamenttiin, se auttaa parhaassa tapauksessa surevia perillisiä järjestämään tulevan perinnönjaon sinun tahtoasi kunnioittaen.

Erilaiset testamentit 

Testamenttityyppejä on erilaisia ja ne palvelevat eri tarkoituksia. Kun testamenttia suunnitellaan, on tärkeää pohtia ensin kenelle annetaan, mitä annetaan ja millä oikeudella annetaan. Millaista taloudellista tai asumisen turvaa leskeksi jäävä tarvitsee?  

Keskinäinen testamentti 

Voit tehdä testamentin joko yksin tai yhdessä esimerkiksi puolisosi kanssa. Yhdessä laadittua testamenttia kutsutaan keskinäiseksi testamentiksi. Testamentti yhdessä aviopuolison tai avopuolison kanssa kannattaa. Avopuolisolle se voi olla elintärkeä. Turvaa puolisosi taloudellinen asema ja asuminen kuoleman varalta. Perillisiäkään ei unohdeta, sillä asiantuntevasti tehdyssä testamentissa otetaan huomioon myös heidän taloudellinen etunsa sekä perintöveroseuraamukset. 

Omistusoikeustestamentti 

Testamentit voidaan jakaa myös omistusoikeus- ja hallintaoikeustestamentteihin. Omistusoikeustestamentilla tarkoitetaan testamenttia, jossa testamentin saajalle määrätään omaisuutta omistusoikeudella. Omistusoikeus voidaan määrätä joko ilman rajoituksia tai sitä voidaan rajoittaa erilaisilla määräyksillä. 

Hallintaoikeustestamentti 

Testamentilla voidaan määrätä omaisuutta myös hallintaoikeudella, jolloin omistusoikeus omaisuudesta määrätään toiselle saajalle. Tämäntyyppistä hallintaoikeustestamenttia käytetään, kun esimerkiksi leskelle halutaan taata oikeus jäädä asumaan yhteiseen kotiin ja käyttää kesämökkiä.  

Yleistestamentti ja erityistestamentti 

Lisäksi testamentit voidaan jakaa yleis- ja erityistestamentteihin. Yleistestamentilla määrätään, minkä suuruisen osuuden omaisuudesta kukin testamentin saaja saa. Erityistestamentissa voidaan määritellä tarkemmin, mitä omaisuutta menee kullekin saajalle. Erityistestamentin saajalle voidaan näin ollen määrätä esimerkiksi jokin tietty esine, asunto tai vaikkapa rahasumma.  

Mitä testamentin teko maksaa?

Kun mietitään testamentin tekoa, herää usein kaksi kysymystä: Voinko tehdä sen itse? Mitä testamentin tekeminen itse maksaa? Mitä sen tekeminen lakimiehen kanssa maksaa?

Kyllä, itse tehty testamentti on mahdollinen. Ensimmäiseen kysymyksen kohdalla tärkeämpää olisi kuitenkin kysyä, osaanko tehdä testamentin itse. Testamentin muotomääräykset ovat yksi juttu, mutta laadukas testamenttisisältö, joka vastaa tekijänsä tahtoa on toinen.

Lakimiehen laatimana testamentin kustannukset riippuvat usein siitä, kuinka monitahoisesta ja laajasta testamentista on kysymys ja tehdäänkö testamentti yhdelle henkilölle vai onko kyse esimerkiksi puolisoiden välisestä keskinäisestä testamentista. Monissa lakitoimistoissa testamentit hinnoitellaan siihen käytetyn ajan mukaan ja tuntihinnat vaihtelevat 150-250 euron välillä. Meillä Lexlyssä testamentit laaditaan kiinteään hintaan.

Tee testamentti netissä – Kokeile Lexlyn verkkopalvelua 

Tiesithän, että Lexlyn avulla on mahdollista tehdä testamentti myös netissä? Juristiemme laatimassa verkkopalvelussa esitettyihin kysymyksiin antamiesi vastausten perusteella syntyy sinun tarpeisiisi räätälöity testamentti. Jos haluat tehdä testamentin juristin avulla, se onnistuu kätevästi joko puhelin- tai videoyhteyden avulla. Valitsit sitten verkkopalvelun tai juristin palvelut, testamentin hinta on aina kiinteä. 

Tutustu testamentin verkkopalveluun tästä >>

Lue artikkeli: Testamentin teon ABC >>

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli testamentista. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa voit lukea kaikki testamenttiin liittyvät artikkelimme >>

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miniopas testamentista

Tiedätkö, mihin kaikkeen testamentilla voi vaikuttaa? Lataa itsellesi asiantuntijoidemme laatima miniopas testamentista. 

Lataa miniopas

Lue lisää aiheesta

Helpot lakipalvelut - Lexly.fi

Mitä testamentissa tulee määrätä?

Lue asiantuntijamme laatimasta listasta, mihin kaikkiin asioihin testamentissa tulee ottaa kantaa.

Lue kokonaan
Lexly.fi - Helpot lakipalvelut

Mistä testamentilla voidaan määrätä?

Testamentilla määrätään siitä, miten omaisuuteni jaetaan kuoleman jälkeen. Jos testamenttia ei ole perintö jaetaan lain mukaan.

Lue kokonaan
Tee testamentti ja muutkin perheen lakipaperit kuntoon helposti Lexlyn verkkopalveluiden avulla - Lexly.fi, Helpot lakipalvelut

Testamentin hyödyt

Pohditko testamentin tekoa, mutta et ole aivan varma, tarvitsetko sellaisen? Hyvä! Me kerromme sinulle, miksi sellainen kannattaa tehdä, olipa elämäntilanteesi sitten mikä tahansa. 

Lue kokonaan