Teemme muutoksia verkkopalvelussamme 27.-30.9. Asiakaspalvelumme ja juristimme ovat apunasi. Pahoittelemme häiriötä! Ole tarvittaessa yhteydessä asiakaspalveluun 010 3379 150

Perhejuristin jälkipyykki

40 vuotta ja homma hallussa?

Perhejuristin jälkipyykki kertoo sinulle, miksi jokaisen kannattaa tehdä edunvalvontavaltakirja kuntoon ensi tilassa - Lexly.fi, Helpot lakipalvelut
Käsilaukun tärkein sisältö: edunvalvontavaltuutus 

Ruuhkavuosina sattuu ja tapahtuu. Joskus elämän vauhdissa eteen tulevat yllätykset saattavat olla negatiivisia. Enduropyörä voi lähteä alta vieraalla reitillä tai muistisairaus voi puhjeta -toimintakyky voi mennä monella tavalla. Kun oma toimintakyky katoaa, tarvitsee luonnollisesti apua asioiden hoitamiseen. Silloin kaikkein paras ratkaisu on, että omasta käsilaukusta tai takataskusta löytyy edunvalvontavaltuutus.  Ja tässä kohtaa ei auta, vaikka olisit naimisissa. Puolisollasikaan ei nimittäin ole mitään oikeutta hoitaa asioitasi, jos edunvalvontavaltakirja puuttuu.

Edunvalvontavaltuutuksella eli edunvalvontavaltakirjalla jokainen 18-vuotta täyttänyt voi varautua siihen, että asiat eivät suju suunnitelmien mukaan ja oma toimintakyky heikkenee yllättäen. Edunvalvontavaltuutus on asiakirja, jolla voit määritellä, miten ja kenen toimesta terveyteen ja talouteen liittyviä asioitasi tulisi hoitaa, jos oma toimintakyky heikkenee merkittävästi esimerkiksi onnettomuuden tai vakavan sairastumisen johdosta. Mikäli edunvalvontavaltuutusta ei ole, saattavat asiat päätyä viranomaisen määräämän virkaedunvalvojan hoidettaviksi.

Oma etu tulee aina ensimmäisenä

Jos omasta lähipiiristä löytyy henkilö, jolle uskallat asiasi luottaa, suosittelemme ehdottomasti tekemään edunvalvontavaltuutuksen! Toki läheisesi voi hoitaa asioita myös siinä tapauksessa, että viranomainen määrää hänet hoitamaan niitä edunvalvojan valtuuksin. Ero edunvalvonnan ja edunvalvontavaltuutuksen turvin tehtävällä asioiden hoitamisella on kuitenkin merkittävä. Perinteinen edunvalvonta vaatii paljon enemmän byrokratiaa, aikaa sekä rahaa. Ja mikä tärkeintä, tekemällä edunvalvontavaltuutuksen, voit varmistaa, että elämä jatkuu mahdollisimman pitkälle sinun toiveidesi mukaan. Edunvalvontavaltuutukseen voit nimittäin kirjata tahtotilasi esimerkiksi varallisuutesi käyttöön liittyen. Nimeämäsi valtuutetun tulee aina toimia sinun etujesi mukaisesti ja noudattaa tahtoasi, mikäli se suinkin on mahdollista. Viranomaisen määräämä edunvalvoja taas toimii lain asettamien rajojen mukaan, joista osa saattaa olla pahasti ristiriidassa sinun toiveidesi kanssa.

Tein ihan itse - ei aina se paras ratkaisu!

Edunvalvontavaltuutukset vahvistaa ja edunvalvojat määrää Digi- ja väestötietovirasto (DVV), vaikeimmissa tapauksissa käräjäoikeus. Myös DVV kannustaa jokaista suomalaista tekemään oman edunvalvontavaltakirjan. Toukokuussa 2022 avatun Omissa käsissä -kampanjan avulla DVV haluaa lisätä edunvalvontavaltakirjan tunnettuutta sekä tehdä ihmiset entistä tietoisemmiksi siitä, miten tärkeästä asiakirjasta on kyse.

Tärkeää on sekin, että omaa edunvalvontavaltakirjaa laatiessa tietää, mitä on tekemässä, jotta oma valtakirja täyttää lain vaatimukset. DVV:stä kerrotaan, että vuosittain noin 20 % kaikista vahvistettaviksi saapuvista valtakirjoista hylätään. Onkin suositeltavaa, että käyttää asiantuntijan apua valtakirjan laatimisessa, sillä siinä vaiheessa, kun oma toimintakyky on jo mennyt, ei valtuutukseen voi enää muutoksia tehdä, vaikka virheet olisivat kuinka ilmeisiä. Silloin vaihtoehtona on ainoastaan perinteinen edunvalvonta.

Elämän onnellisinta aikaa..?

Jos olet täyttänyt 40 vuotta, elät tutkimusten mukaan onnellisinta aikaasi. Toisaalta varmasti tunnet tai ainakin tiedät nimeltä vähintään jonkun oman ikäluokkasi edustajan, joka on sairastunut vakavasti tai joutunut onnettomuuteen. Olet ehkä ohimennen miettinyt, voisiko sama käydä sinulle tai vähintäänkin ajatellut, että onneksi itselläsi on asiat kunnossa. 40:n paremmalle puolelle ehtineenä olet kuitenkin ehtinyt nähdä jo sen verran elämää, että tiedät myös, miten yllättävää arki on. Tiedät, että kaikki voi muuttua silmänräpäyksessä. Olet varmastikin vakuuttanut kotisi ja autosi, ehkä myös ottanut henki- ja tapaturmavakuutuksen koko perheellesi. Mutta niilläkään et voi korvata edunvalvontavaltuutusta. Jos olet valmis maksamaan vakuutuksista satasia vuodessa, olet luultavasti myös valmis myös uhraamaan yhden vajaan satalappusen lisää. Varsinkin kun sillä yhdellä kertamaksulla turvaat itsesi ja omien asioidesi hoidon vuosiksi eteenpäin.

 

Lue lisää aiheesta

Edunvalvontavaltuutus

Varaudu tulevaisuuteen edunvalvontavaltuutuksella. Päätä itse, miten asioitasi hoidetaan tulevaisuudessa, jos oma toimintakykysi heikkenee. Oikea aika tehdä edunvalvontavaltuutus on juuri nyt, kun kaikki on kunnossa.

Lue lisää aiheesta Edunvalvontavaltuutus
Tee verkossa
95 €
Alkukeskustelu
0 €

95 €

Tee edunvalvontavaltakirja helposti netissä. Netissä tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saat rahasi takaisin, jos olet tyytymätön palveluumme.

Tee netissä

Juristin laatiman asiakirjan hinta 280 €

Alkukeskustelun tarkoituksena on kartoittaa, mikä on sinulle sopivin tapa edetä.

Varaa maksuton alkukeskustelu