Teemme muutoksia verkkopalvelussamme 27.-30.9. Asiakaspalvelumme ja juristimme ovat apunasi. Pahoittelemme häiriötä! Ole tarvittaessa yhteydessä asiakaspalveluun 010 3379 150

Perhejuristin jälkipyykki

Näin puhut läheisesi kanssa vaikeaksi koetusta mutta tärkeästä edunvalvontavaltuutuksesta ja testamentista

Perhejuristin jälkipyykki: Näin puhut läheistesi kanssa vaikeista asioista. Lue artikkeli. - Lexly.fi, Helpot lakipalvelut

Kun kokoonnutaan viettämään joulua yhdessä, voi kerrottavia kuulumisia riittää koko vuoden edestä. Joulupöytä ei ehkä ole se paras ja luontevin paikka keskustelulle, mutta pyhien aikana itse kullakin saattaa olla aikaa rauhassa pohtia, miten voisi läheistensä kanssa puhua myös vaikeista aiheista, sellaisistakin, joihin liittyy raha tai meidät kaikki ennen pitkää kohtaava kuolema. Se, että nostaa esiin testamentin tai avioehdon, ei tarkoita, että olisi röyhkeä tai itsekäs. Tapa, jolla asiat esittää, ratkaisee kaiken. Kun puhutaan tunteita herättävistä asioista, jotka eivät välttämättä ole niitä yksinkertaisimpia, on aina huomioitava myös keskustelukumppanin lähtökohdat.

Kysy, mitä läheisesi toivoo

On aina hyvä lähteä liikkeelle lähestymällä toisen toiveita. Kysy itsellesi tärkeältä ihmiseltä, miten hän toivoisi, että asiat hoituisivat, jos hän itse ei enää kykenisi niitä hoitamaan. Älä tivaa yksityiskohtia, mutta kerro, että myös sinun mielesi kevenisi, jos rakkaasi hoitaisi paperinsa kuntoon, jolloin tietäisit, että itse kykenet toimimaan hänen toiveidensa mukaisesti. Kerro, että tekemällä edunvalvontavaltuutuksen, sekä hoito- ja hoivatahdon läheisesi voi antaa sinulle mielenrauhaa. Kerro vanhemmillesi, miten paljon he ovat sinua elämäsi aikana auttaneet, ja että edunvalvontavaltuutuksella on mahdollista varmistaa, että sinä voit vuorostasi antaa heille heidän tarvitsemansa avun, jos he sellaista joskus tarvitsevat.

Näytä, että välität

Älä hermostu, vaikka kuulisit jotain, mikä ei sinua miellytä. Sano heti kättelyssä, ettei sinun ole tarpeellista välttämättä tietää, mitä rakkaasi vaikkapa testamenttiinsa kirjoittaa. Kerro, että surun hetkellä on helpointa, kun kenenkään ei tarvitse arvailla asioita tai riidellä, kun hän on itse kirjannut tahtonsa ylös. Jos suunnittelet avioitumista, kerro, että uskot rakkautenne kestävän ikuisesti, mutta jos jostain syystä kävisi toisin, haluat varmistaa, että se, miten omaisuus jaetaan erossa, on teidän molempien yhdessä ja hyvässä hengessä muodostetun tahdon mukaista.

Älä määräile

Kerro, mitä hyötyä testamentista voi olla ja kuinka sillä voi tehdä vaikkapa verosuunnittelua tulevien sukupolvien hyväksi. On tärkeää, että läheisesi tietää, mikä vaikuttaa mihinkin, sillä silloin hänen on helpompi varmistaa oman tahtonsa toteutuminen. Mutta älä tuputa omia ajatuksiasi tai mielipidettäsi siitä, mikä olisi veroteknisesti se paras ratkaisu. Veroista viis, testamentti on jokaisen ihmisen henkilökohtainen asia ja viimeinen tahto, joka on täysi oikeus laatia vain ja ainoastaan oman mielensä mukaisesti.

Kuuntele

Kaikkien virallisten asiakirjojen tulee perustua ihmisen omaan tahtoon. Jos toinen kertoo sinulle toiveensa avoimesti, esimerkiksi omaisuuden jaosta, kuuntele, mutta älä pyri vaikuttamaan toisen mielipiteeseen. Kerro, että arvostat avoimuutta, mutta ohjaa rakkaimpasi kirjaamaan toiveensa myös virallisiin papereihin, jotta asiat varmasti sujuvat oikein.

Lue lisää aiheesta