Opas yrityksen perustamiseen, osa 1

Jos aiot perustaa oman yrityksen, sinulla on todennäköisesti mielessäsi satoja vastausta kaipaavia kysymyksiä. Tiedätkö esimerkiksi, kuinka voit suojata brändiäsi tai mikä on yhtiöjärjestys? Oheisessa artikkelissa pyrimme vastaamaan sinulle kaikkein tärkeimpien asioiden osalta.

Olen perustamassa yritystä, mitä minun tulee ottaa huomioon?

Ensimmäinen asia, joka sinun tulee tehdä, on yrityksen rekisteröinti. Rekisteröinti tapahtuu tekemälle perustamisilmoitus Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteriin. Ilmoituksen voi tehdä joko sähköisenä yritys- ja yhteisötietojärjestelmän kautta tai paperilomakkeilla. Tarkempia ohjeita Suomi.fi:stä.

Miten rekisteröin yritykseni nimen ja onko se automaattisesti suojattu?

Ennen kuin päätät yrityksen nimen, kannattaa tarkistaa, että nimi on vapaa käyttämissäsi sosiaalisessa mediassa, kuten Instagramissa, Linkedinissä ja Facebookissa ja että nimeen sopiva verkkotunnus on vapaana. Traficomin verkkotunnushaussa, sinun on mahdollista tarkistaa, onko ajattelemasi verkkosivuston nimi vapaana: https://www.traficom.fi/fi/viestinta/fi-verkkotunnukset/fi-verkkotunnushaku

Yrityksen nimi ilmoitetaan Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteriin. Rekisteröinnin kautta saat suojan yrityksesi nimelle siinä maassa ja sille toimialalle, jolla harjoitat liiketoimintaa. Yksinoikeus nimen käyttöön koskee rekisteröimääsi yritystä. On siis mahdollista, että olemassa on muita saman nimiä yrityksiä, jos ne toimivat täysin eri toimialoilla.

Kuinka suojaan tavaramerkkini?

Yrityksen nimi ei ole sama kuin tuotenimi. Brändi/tavaramerkki on tuotteesi tai palvelusi tunnusmerkki, ja se on rekisteröidään niin ikään Patentti- ja rekisterihallitukselle. Yritystäsi voidaan siis kutsua Maija Meikäläinen OY AB:n Rakennusurakoinniksi, kun taas tuotemerkkisi voi olla Mestari-Maijan porakoneet. Tavaramerkkiin sisältyy usein myös graafisia symboleita tai tietynlainen pakkauksen ulkonäkö.

Minkä yritysmuodon valitsen?

Osakeyhtiön perustaminen ei enää tänä päivänä vaadi sinulta osakepääomaa, vaan voit rekisteröidä osakeyhtiön tekemällä perustamisilmoituksen Patentti- ja rekisterihallitukselle. Osakeyhtiö on turvallinen ratkaisu, sillä siinä osakkaan ja yhtiön talous on erotettu. Osakkeen omistajan vastuu rajoittuu esimerkiksi konkurssitilanteessa vain osakepääoman suuruiseen summaan eikä sinun tarvitse pelätä esimerkiksi oman kotisi menettämistä.

Osakeyhtiön perustamiseen voi liittyä joitain veroetuja, mutta samalla siihen liittyy myös raskaampia prosesseja kuin esimerkiksi toiminimellä toimimiseen. Tarvitset esimerkiksi hallituksen ja kirjanpito tulee olla kahdenkertainen.

Avoin yhtiö eli kauppayhtiö on sellainen, jossa kaikki osakkaat vastaavat yhdessä yhtiön veloista sekä sitoumuksista.

Kommandiittiyhtiössä on vähintään kaksi yhtiömiestä, äänetön ja vastuunalainen yhtiömies. Äänetön yhtiömies ei osallistu päätöksentekoon ja vastaa ainoastaan yhtiöstä ainoastaan sijoittamansa panoksen suuruisella osuudella. Vastuunalainen yhtiömies vastaa yrityksen veloista ja sitoumuksista koko omaisuudellaan.

Voit myös toimia yksityisenä elinkeinonharjoittajana ja käyttää toiminimeä. Yksityisenä elinkeinonharjoittajana olet henkilökohtaisesti vastuussa yrityksesi sopimuksista ja veloista.

Pitääkö yritykselläni olla yhtiöjärjestys ja mikä se oikeastaan on?

Yhtiöjärjestys muodostaa kehyksen toiminnalle ja osakeyhtiön perustamisen edellytyksenä on, että yhtiöjärjestys on olemassa. Yhtiöjärjestys tulee rekisteröidä ja se on siten julkinen asiakirja. Jos osakkeenomistajat haluavat sopia yhtiöön liittyvistä luottamuksellisista asioista, tulee se tehdä osakassopimuksella.

Miten laadin osakassopimuksen?

Oikeanlaisella osakassopimuksella varmistat, että kaikkia tarpeelliset lait ja määräykset tulevat huomioiduiksi. Jos sopimusta ei osata laatia kunnolla, voi seurauksena olla kalliita riitoja. Lexlyn ammattilaisten avulla voit helposti ja turvallisesti laatia juridisesti pätevän osakassopimuksen vaikka kokonaan etänä puhelin- ja videoyhteyden kautta.