Suojaa yrityksesi salassapitosopimuksella

Mitä useampi ihminen pääsee käsiksi yrityksesi salaisiin tietoihin, sitä useampi ihminen voi hyötyä yrityksesi osaamisesta. Salassapitosopimuksella suojaat yritystäsi ja estät tärkeiden tietojen leviämisen. Salassapitosopimus eli NDA suojaa yrityssalaisia tietoja tai yritysideoita. Salassapitosopimus estää työntekijää tai yhteistyökumppania paljastamasta tai käyttämästä sellaista tietoa, joka voi vahingoittaa yritystä tai hankaloittaa uuden yrityksen perustamista.

Suojaa arkaluonteisia tietoja

Moni pienen yrityksen omistaja aliarvioi salassapitosopimuksen hyödyt. Uskotaan, että sitä tarvitaan vain salaisiin patenttihankkeisiin tai teknisiin ratkaisuihin liittyen. Mutta kun yritykseen tulee uusia työntekijöitä ja samalla osaamis- ja kokemuspankki kasvaa, syntyy myös tarve suojata tiettyjä tietoja. Ulkopuolisen käsissä oleva tieto voi vahingoittaa yritystäsi varsinkin, jos se päätyy kilpailijoiden käsiin. Salassapitosopimus voidaan laatia koskemaan esimerkiksi asiakasrekistereitä, projekteja tai muuta arkaluontoista tietoa.

Laki antaa perustason suojan

Salassapitosopimuksen avulla voit antaa työntekijöille arkaluontoisia tietoja vaarantamatta niiden vuotamista kilpailijoille tai julkisuuteen. Tarve salassapitosopimukselle ilmenee usein myös uusia liikesuhteita solmittaessa, kun toisen tai molempien osapuolten on paljastettava luottamuksellisia tietoja yrityksen toiminnasta. Kun alat pohtia salassapitosopimuksen laatimista, on tärkeää pitää mielessä, että lain tarjoama suoja on usein riittämätön. Laki suojaa liikesalaisuuksia eikä salassapitosopimusta aina tarvita. Laki tarjoaa siis perussuojan - mutta on käytäntö on monta kertaa osoittautunut, että pelkkä laki ei yksin riitä. Liikesalaisuuksia paljastaneen henkilön yleinen puolustus on, että hän "ei tiennyt", että tiedot on luokiteltu salassapidettäviksi. Salassapitosopimuksella voit selventää, mitä tietoja on pidettävä luottamuksellisina ja miten niitä on käsiteltävä. Lisäksi voit määrittää, kuinka kauan sopimus on voimassa.

 

Sopimus todistaa tiedot salaisiksi

Riitatapauksessa salassapitosopimuksella voi todistaa tuomioistuimelle, että paljastetut tiedot olivat luonteeltaan salaisia ​​ja että toinen osapuoli on ollut asiasta tietoinen. Vaikka salassapitosopimus on ennen kaikkea juridinen asiakirja on sillä myös psykologinen merkitys. Jos olet allekirjoittanut sopimuksen, jossa olet sitoutunut luottamuksellisuuteen, usein noudatat sopimusta.

Yrittäjät käyttävät usein valmiita sopimusmalleja, joita muutetaan tilanteen mukaan. Valmiit mallit perustuvat kuitenkin usein riskien arviointeihin, ja maallikon on vaikea arvioida sopimuksen seurauksia ja laillista pätevyyttä. Moni ajattelee, että sama salassapitosopimus sopii kaikille. On kuitenkin tärkeää muistaa, että salassapitosopimuksen sisältö ratkaisee eikä otsikko.

Pohdi näitä kysymyksiä ennen kuin teet salassapitosopimuksen

Kenellä tulisi olla pääsy luottamuksellisiin tietoihin? Pitäisikö sopimuksen molempien osapuolten ottaa huomioon tietojen luottamuksellisuus vai koskeeko salassapitovelvollisuus vain yhtä osapuolta? Kuinka ja missä määrin luottamuksellisia tietoja tulisi käyttää? Kuinka kauan salassapitosopimus on voimassa? Pitäisikö velvoitetta jatkaa tietyn ajan sopimuksen päättymisen jälkeen? Mitkä ovat seuraamukset, jos salassapitosopimusta ei noudateta?

Neljä tilanne, joissa salassapitosopimusta saatetaan tarvita

  1. Kun ollaan tekemisissä potentiaalisen yhteistyökumppanin kanssa
  2. Kun palkataan uutta henkilöstöä
  3. Kun ollaan tekemisissä potentiaalisten asiakkaiden kanssa
  4. Kun esittelet yritysideasi rahoittajalle

 

Laadi oikeanlainen salassapitosopimus Lexlyn avulla

Jätä yhteystietosi lomakkeella, niin otamme sinuun yhteyttä ilmaisen 15 minuutin alkukartoituksen tekemistä varten. Alkukeskustelu ei sido sinua toimeksiannon jättämiseen.