Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Hoivatahto ja hoitotahto

Usein kysytyt kysymykset - Hoito- ja hoivatahto

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Voit olla meihin yhteydessä sähköpostitse asiakaspalvelu@lexly.fi tai puhelimitse 010 3379 150 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min). Halutessasi voit myös jättää yhteydenottopyynnön oheisella lomakkeella >>

Asiakaspalvelumme on avoinna maanantaista perjantaihin klo 10.00 - 16.30.

Olemme täällä sinua varten!

Kysymyksiä ja vastauksia

Mikä on hoitotahto?

Hoitotahto on asiakirja, jolla ilmaiset läheisillesi ja sinua mahdollisesti tulevaisuudessa hoitavalle terveydenhuollon ammattilaisille omaa lääketieteellistä hoitoasi koskevat tärkeät linjaukset. Siinä määräät, minkälaista lääkehoitoa sinulle saa tai ei saa antaa, saako sinua elyyttää ja millaisissa olosuhteissa ja saako elimiäsi käyttää kun oma elämäsi päättyy.

Hoitotahto sitoo terveydenhuollon henkilökuntaa.

Mikä on hoivatahto?

Hoivatahto on asiakirja, jolla kerrot läheisillesi ja sinua mahdollisesti tulevaisuudessa hoitaville ammattilaisille elämäntyyliisi ja elämänlaatuusi liittyviä, itsellesi tärkeitä asioita. Kerrot, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä päivittäisessä elämässäsi kuten esimerkiksi ulkoilu, musiikin kuuntelu, ruokavalio ja harrastukset. Hoivatahto varmistaa, että oma elämäsi pysyy omannäköisenä ja -tuntuisena, vaikka et enää pystyisi tahtoasi ilmaisemaan.

Missä hoitotahtoa säilytetään?

Hoitotahtoa säilytetään muiden tärkeiden asiakirjojesi joukossa. Yleensä on järkevää tehdä useampia allekirjoitettuja kappaleita omasta hoitotahdosta ja antaa useammalle läheiselle oma kappale. 

Hoitotahdon voi ja se kannattaa tallentaa OmaKanta-järjestelmään. OmaKannasta terveydenhuollon ammattilaiset löytävät sen, jos sille on tarvetta.

Pitääkö hoitotahdossa olla todistajat?

Hoitotahdossa voi olla oman allekirjoituksesi lisäksi kaksi esteetöntä todistajaa. Hoitotahdossa annetaan ratkaisevia määräyksiä omaa lääketieteellistä hoitoasi koskien. Hoitotahdossa ilmaistut määräykset myös sitovat lääkäreitä ja läheisiäsi, kun he suunnittelevat hoitoasi. 

Pitääkö hoivatahdossa olla todistajat?

Hoivatahdossa voi olla oman allekirjoituksesi lisäksi kahden esteettömän todistajan allekirjoitus. Jotta tekemääsi hoivatahtoa noudatetaan on tärkeää, ettei sen luotettavuutta voida asettaa kyseenalaiseksi. Hoivatahdon kautta kerrot läheisillesi ja sinua hoitaville ammattilaisille omaa elämääsi koskevia, sinulle tärkeitä asioita.

Millaisia asioita hoivatahtoon merkitään?

Hoivatahto kuvaa, millaista elämää haluat viettää silloinkin, kun et itse pysty enää ilmaisemaan mistä pidät tai mitä tahdot. Haluatko kahviisi maitoa vai et, mitkä ovat suosikkiruokasi ja vastaavasti inhokkiruokasi, millaista on sinulle mieluisa musiikki tai haluatko vaikkapa käydä päivittäin kävelyllä. Hoivatahtoa voi ajatella sinun elämäsi käyttöohjeena.

Kun hoivatahtoon miettii määräyksiä, kannattaa muistaa, että niitä yleensä toteutetaan mieluusti silloin kun toteuttaminen on mahdollista sekä käytännössä että kustannusnäkökulmasta.

Mikä ero on hoitotahdolla ja hoivatahdolla?

Hoitotahto koskee lääketieteellistä sairaanhoitoa. Hoitotahdossa määräät sairauden hoidosta eli itseesi kohdistuvan lääketieellisen hoidon rajoista. Voit hoitotahdossa tehdä ennakolta vaikeat päätökset koskien kokeellisia hoitomuotoja, palliatiivista hoitoa ja elvyytystä. Hoitotahto tehdään lääkäreitä ja muista lääketieteen ammattilaisia varten sekä tietysti läheisiäsi varten.

Hoivatahto taas koskee muuta hoitoa kuin lääketieellistä terveyden tai sairaudenhoitoa. Hoivathto koskee elämänlaatuasi eli mieltymyksiäsi ja toiveitasi omassa arjessasi. Hoivatahto tehdään läheisiäsi ja hoivahenkilökuntaa eli esimerkiksi palvelukodin henkilökuntaa varten.

Missä tilanteessa hoivatahtoa tarvitaan?

Hoitotahto on tärkeä asiakirja silloin, kun on tehtävä sinua koskevia lääketieteellisiä päätöksiä mutta et itse pysty ottamaan kantaa. Tällainen tilanne voi olla käsillä onnettomuuden tai äkillisen sairauskohtauksen sattuessa. Korkea ikä, muistisairaus tai muu omaa toimintakykyä heikentävä asia voi myös olla syynä hoitotahdon määräysten noudattamiseen.

Mitä hyötyä on hoitotahdosta?

Hoitotahdossa voit ennakolta määrätä, kuinka sinua tulee lääketieteellisesti hoitaa, kun omaa mielipidettäsi ei voida saada selville. Saatat olla tajuton tai niin heikossa kunnossa, että asioiden merkityksen ymmärtäminen tai vain kommunikointi on mahdotonta. Hoitotahto sitoo sinua hoitavia lääkäreitä heidän ratkaisuissaan sekä säästää läheisesi oman tahtosi arvaamiselta sekä mahdollisesti riitelyltä hoitoasi koskevissa päätöksissä. On myös olemassa päätöksiä, jotka voit tehdä vain itse. 

Tekemällä hoitotahdon varmistat oman tahtosi toteutumisen myös silloin, kun et itse pysty omaa tahtoasi ilmaisemaan.

Mitä hyötyä on hoivatahdosta?

Hoivatahto on kuvaus siitä, millaista arkea sinä haluat viettää, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja rakkaita ja mitä et missään tapauksessa halua. Voit kuvata ja kertoa itsellesi tärkeät asiat hoitotahdossa niin, että sinua hoivaavat ihmiset mahdollistavat sinulle samoja valintoja joita itse tekisit. Kannattaa muistaa, ettei  hoitohenkilökunta tunne sinua entuudestaan eikä voi millään tietää, millaisista asioista pidät tai et pidä, jos et itse pysty sitä kertomaan. Hoitotahto vahvistaa siis itsemääräämisoikeuttasi.

Tekemällä hoivatahdon varmistat oman tahtosi toteutumisen myös silloin, kun et itse pysty omaa tahtoasi ilmaisemaan.