
1. Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää
Avioliiton loppuminen, oli kyseessä sitten avioero tai puolison kuolema, tuo mukanaan pitkän listan tehtäviä asioita. Surun ja tunteiden keskeltä ei välttämättä halua aloittaa paperisotaa, mutta sitä nopeammin osituksen saa laadittua, sitä nopeammin se on myös ohitse. Sillä, ettei osituksen tekemiselle ole olemassa takarajaa, voi helposti tuntua toissijaiselta ongelmalta. Osituskirjaa tullaan kuitenkin kyselemään, esimerkiksi entisen puolison kuoleman jälkeen, jolloin vanhojen asioiden muisteleminen voi tuntua epämiellyttävämmältä, kun avioeron jälkeen.
2. Kyky jatkaa elämää itsenäisesti
Kun ositusta ei ole hoidettu, on vieläkin kytköksissä entiseen puolisoon. Jos ei tunnetasolla, niin taloudellisesti. Esimerkiksi pankit saattavat pyytää osituskirjaa yhteisten lainojen uudelleen järjestämistä varten. Tämän vuoksi osituskirja kannattaa olla jo avioliiton loppumisen jälkeen valmiina.
3. Osituksen lykkääminen voi vaikuttaa omaisuuden arvoon
Ositukseen listataan omaisuus, ja tämä omaisuus arvostetaan. Omaisuuden arvostaminen ajoitetaan osituksen tekohetkelle. Jos osituksen tekoa lykkää, omaisuuden arvo saattaa muuttua siitä, mikä se oli avioliiton päättymisen hetkellä. Tämän vuoksi, jos haluaa reilun osituksen, ositus kannattaa tehdä heti avioliiton päätyttyä.
4. Ositus on aina ajankohtainen
Entinen puoliso voi aina vaatia osituksen tekemistä - jopa toisen kuoleman jälkeen. Perillisten aseman varmistamiseksi on tärkeää tehdä ositus, ellei halua entisen puolison hyötyvän kuolinpesästä.
5. Osituksella saattaa olla verovaikutuksia
Ositus on omaisuuden tasaamista, jonka sisällä on mahdollista tehdä omistajanvaihdoksia. Sen vuoksi osituksen verovaikutukset ovat tapauskohtaisia.
Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli osituksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.
Tämän linkin takaa löydät kaikki ositukseen liittyvät artikkelimme.
Lue lisää aiheesta

“Miksi kukaan ei kertonut, että avioeron jälkeen pitää tehdä ositus?”
Kuulemme todella usein ihmisten valittavan, miksei kukaan ole kertonut heille, että avioeron jälkeen pitää tehdä ositus. Tämä on hyvin harmillista, mutta totta. Ihmiset eivät tiedä, mikä ositus on ja miksi se pitää tehdä aina. Tämä artikkelin luettuasi sinä tiedät.
Lue kokonaan
Mitä jos jätän osituksen tekemättä?
Jos aviopuolisoilla on ollut avio-oikeus toistensa omaisuuteen tai osaan siitä, tulee lain mukaan toimittaa omaisuuden ositus, jos toinen puolisoista sitä vaatii. Ositusvaatimuksen esittämiselle ei ole laissa säädetty määräaikaa. Ositusta voi vaatia jopa toisen osapuolen kuolemankin jälkeen.
Lue kokonaan
Mitä tietoja ositukseen tarvitaan?
Kun avioliitto päättyy, tulee aviopuolisoiden välinen aviovarallisuussuhde selvittää. Lue Lexlyn asiantuntijan artikkelista, miten ositus käytännössä etenee ja mitä tietoja siihen tarvitaan.
Lue kokonaan